- 1 veľká cuketa
- 1 červená paprika
- 10 šampiňónov
- 1/3 hrnčeka ryže (plniaca zmes)
- 1/2 hrnčeka ryže (príloha)
- 1/3 hrnčeka sójového granulátu
- čili
- kari
- soľ
- tekvicový/sezamový olej (podľa vlastného výberu)
- sušený tymián
- mleté čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 pl slnečnicových semienok
- 1/3 konzervy bielej fazule v paradajkovom pretlaku
1. Cukety prekrojíme pozdĺžne na polovicu a vnútro mierne vydlabeme. Cuketu polejeme tekvicovým alebo sezamovým olejom, osolíme, jemne okoreníme a posypeme tymiánom. Uložíme na plech a pečieme 10 minút pri 180 stupňoch.
2. Sójový granulát zalejeme vriacou vodou, ochutíme soľou, čiernym korením a necháme postáť 10 minút. Následne scedíme, vyžmýkame a odložíme pre nasledovné použitie.
3. Cibuľu, cesnak, papriku a šampiňóny nakrájame na malé kúsky. Cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pokrájaný cesnak, papriku aj šampiňóny a ďalej restujeme približne 10 minút za občasného miešania. Pridáme fazuľu v paradajkovom náleve, uvarenú ryžu podľa návodu na obale, zmäknutý sójový granulát, semienka a všetko dochutíme soľou, čiernym korením, tymiánom a kari. Podlejeme vodou a ešte restujeme približne 10 minút.
4. Zmesou naplníme vopred mierne predpečené cukety a dáme späť do rúry zapiecť na približne 8 minút. Podávame s ryžou.