Šalát:
- 1/2 hrnčeka quinoi
- 1 a 3/4 hrnčeka vody
- 2 pl tekvicových/slnečnicových semienok
- olivový olej
- soľ
- 1 konzerva čiernej/červenej fazule
- 1/2 červenej cibule
- 1 mango
- 2 hrnčeky mladého špenátu
- 1 avokádo
- 4 pl čerstvého koriandru (voliteľné)
Dresing:
- 1/3 hrnčeka olivového oleja
- limetková šťava z 1 limetky
- soľ
- mletá rasca (voliteľné)
- 15 stebiel čerstvého koriandru/petržlenovej vňate (voliteľné)
1. Do menšieho hrnca dáme quinou, zalejeme ju vodou tak, aby ju tesne pokryla a na malom plameni necháme dusiť do zmäknutia. Kontrolujeme, aby neprihorela. Prípadne dolejeme vodu. Hotovú quinou necháme vychladnúť, prípadne dáme zachladiť do chladničky, pokým pripravíme zvyšok šalátu a dressing.
2. Rúru vyhrejeme na 160°C. Na plechu premiešame tekvicové semienka, 1 čl olivového oleja a štipku soli a dáme ich do vyhriatej rúry zapiecť na približne 8 minút. Keď sú semiačka chrumkavé a voňajú, odložíme ich bokom a necháme vychladnúť. Ako alternatívu môžeme semiačka jemne opražiť na panvici.
3. Pripravíme si veľkú misu, kde budeme miešať šalát. Scedíme a premyjeme fazuľu. Cibuľu a mango nakrájame na malé kocky, špenát a koriander na menšie kusy. Ingrediencie zmiešame v mise, kde pridáme štipku soli. Ak stihli semienka a quinoa poriadne vychladnúť, pridáme aj tie.
4. Ďalej si pripravíme dressing. V malej miske dôkladne zmiešame olivový olej, limetkovú šťavu, štipku soli, ½ čl. mletého kmínu a najemno pokrájaný čerstvý koriander. Hotový dresing nalejeme na šalát a všetko dobre premiešame. Podľa potreby dochutíme.
5. Tesne pred podávaním nakrájame avokádo na kocky a šalát ním ozdobíme.