,

Vyhľadať

Quinoa šalát s mangom a fazuľkami

Šalát:
  • 1/2 hrnčeka quinoi
  • 1 a 3/4 hrnčeka vody
  • 2 pl tekvicových/slnečnicových semienok
  • olivový olej
  • soľ
  • 1 konzerva čiernej/červenej fazule
  • 1/2 červenej cibule
  • 1 mango
  • 2 hrnčeky mladého špenátu
  • 1 avokádo
  • 4 pl čerstvého koriandru (voliteľné)
Dresing:
  • 1/3 hrnčeka olivového oleja
  • limetková šťava z 1 limetky
  • soľ
  • mletá rasca (voliteľné)
  • 15 stebiel čerstvého koriandru/petržlenovej vňate (voliteľné)

1. Do menšieho hrnca dáme quinou, zalejeme ju vodou tak, aby ju tesne pokryla a na malom plameni necháme dusiť do zmäknutia. Kontrolujeme, aby neprihorela. Prípadne dolejeme vodu. Hotovú quinou necháme vychladnúť, prípadne dáme zachladiť do chladničky, pokým pripravíme zvyšok šalátu a dressing.

2. Rúru vyhrejeme na 160°C. Na plechu premiešame tekvicové semienka, 1 čl olivového oleja a štipku soli a dáme ich do vyhriatej rúry zapiecť na približne 8 minút. Keď sú semiačka chrumkavé a voňajú, odložíme ich bokom a necháme vychladnúť. Ako alternatívu môžeme semiačka jemne opražiť na panvici.

3. Pripravíme si veľkú misu, kde budeme miešať šalát. Scedíme a premyjeme fazuľu. Cibuľu a mango nakrájame na malé kocky, špenát a koriander na menšie kusy. Ingrediencie zmiešame v mise, kde pridáme štipku soli. Ak stihli semienka a quinoa poriadne vychladnúť, pridáme aj tie.

4. Ďalej si pripravíme dressing. V malej miske dôkladne zmiešame olivový olej, limetkovú šťavu, štipku soli, ½ čl. mletého kmínu a najemno pokrájaný čerstvý koriander. Hotový dresing nalejeme na šalát a všetko dobre premiešame. Podľa potreby dochutíme.

5. Tesne pred podávaním nakrájame avokádo na kocky a šalát ním ozdobíme.

Páči sa? Zdieľajte!