(recept na dve porcie)
- 1 menší karfiol
- 250 ml rastlinného mlieka
- 15 g lahôdkového droždia
- 0,5 dcl bieleho suchého vína
- citrónová šťava z ½ citróna
- sušený cesnak
- soľ
- mleté čierne korenie
- 180 g bazalkového tofu
- 1 cibuľa
- 3-4 hrnčeky mladého špenátu
- 250 g cestovinových mušlí
- 2-3 konzervy krájaných paradajok
- sušená/čerstvá bazalka
- cukor
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
1. Cestoviny uvaríme podľa postupu na obale. Uvarené cestoviny scedíme a odložíme ich bokom.
2. Karfiol si rozdrobíme na ružičky, umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Uvarený karfiol dáme do mixéra aj s ostatnými ingredienciami – rastlinné mlieko, na kocky nakrájané tofu, lahôdkové droždie, sušený cesnak, soľ, korenie, citrónovú šťavu – a vymixujeme do hladka.
3. Na panvici si orestujeme polku nadrobno nakrájanej cibule. Keď zmäkne, pridáme do panvice premytý mladý špenát, víno, štipku soli a chvíľu restujeme.
4. Keď sa začne špenát scvrkávať, prilejeme do panvice karfiolovo-tofu zmes a na ohni prevaríme približne 4 minúty.
5. Druhú polku nadrobno nakrájanej cibule a cesnak osmažíme na oleji v malom hrnci a restujeme do zmäknutia. Následne pridáme konzervy krájaných paradajok, ochutíme bazalkou, soľou, korením, štipkou cukru, premiešame a privedieme k varu.
6. Omáčku vylejeme do olejom potretej zapekacej misy (asi polku konzervy pretlaku necháme v miske zvlášť).
7. Cestovinové mušle naplníme karfiolovo-tofu zmesou, vložíme do paradajkovej omáčky do zapekacej misy. Na záver cestoviny z vrchu mierne polejeme zvyškom paradajkovej omáčky.