fbpx

Segedínsky guláš s domácou knedľou

Guláš:
  • 300 g kyslej kapusty
  • 1 tempeh alebo 1/2 balíku sušených sójových kociek
  • 200 ml rastlinnej smotany na varenie (sójová/ovsená)
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mletá rasca
  • soľ
  • 4 bobkové listy
Knedľa:
  • 1 a 3/4 polohrubej múky
  • 1/4 kocky droždia
  • 2/3 hrnčeka rastlinného mlieka
  • soľ
  • štipka cukru
  • olej

1. Vo veľkej miske zmiešame 50 ml vlažného rastlinného mlieka s rozdrobeným droždím, cukrom a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.

2. Kvások vmiešame do zvyšku múky, pridáme zvyšok rastlinného mlieka, soľ a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme na nelepivé cesto. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút na teplom mieste, až do zdvojnásobenia objemu.

3. Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho naporcujeme a vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť sa 20-25 minút.

4. Tempeh nakrájame na približne 1 cm kocky a odložíme bokom (v prípade, že používate sójové kocky, tie treba zaliať vriacou vodou, ochutiť soľou, korením, nechať napučať a pred ďalším použitím najskôr vyžmýkať).  Z kapusty vyžmýkame vodu do misky (budeme ju ešte používať) a rozkrájame ju na menšie kusy.

5. Cibuľu orestujeme v hlbokom hrnci na rozpálenom oleji a taktiež nadrobno nakrájaný cesnak. Následne poprášime sladkou paprikou, mletou rascou a premiešame. Krátko restujeme, aby nám paprika nezhorkla, pridáme kapustu a restujeme ďalšie minúty. Pridáme tempeh, korenie, bobkový list, a podľa potreby dosolíme. Zalejeme vodou tesne po vrch kapusty a dusíme približne 40 minút, až kým kapusta nezmäkne. Priebežne kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou.

6. Po zmäknutí kapusty pridáme rastlinnú smotanu a necháme pár minút prejsť varom. Na záver dosolíme a dokoreníme podľa potreby a dolejeme odloženú vodu z kapusty, necháme prevrieť a odstavíme z plameňa.

7. Podávame s čerstvou knedľou.

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter