(recept na približne 3 porcie)
Zmes na guľky:
- 1,5 pl mletého ľanového semienka
- olivový olej
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka strúhanky
- 1/2 hrnčeka čerstvých bazalkových lístkov
- ½ hrnčeka posekaných sušených paradajok v oleji
- 1/2 hrnčeka domáceho rastlinného „parmezánu“
- soľ
- mletá červená paprika
- 1 pl sušeného oregána
- 1 konzerva cíceru
Obaľovanie:
- 3 pl strúhanky
- 2 pl rastlinného parmezánu
Rastlinný „parmezán“:
- 3 pl lahôdkového droždia
- 1/3 hrnčeka kešu orieškov
- sušený cesnak
- soľ
- 3 pl vody
Špagety:
- 250 g špagiet
- paradajkový pretlak
- sušená bazalka
- oregano
- sušený cesnak
- soľ
1. Všetky ingrediencie na rastlinný „parmezán“ pridáme do mixéra, vymixujeme na požadovanú (takmer práškovú) konzistenciu.
2. Špagety uvaríme v osolenej vode s trochou oleja. Po uvarení ich scedíme, premyjeme vlažnou vodou a necháme odkvapkať.
3. Začneme si pripravovať všetko potrebné na cícerové guľky. Mleté ľanové semienka (ak máte iba celé, zomeliete ich v smoothie mixéri alebo sekáčiku) zalejeme 2,5 pl vody a necháme postáť cca 10 minút. Takto nahradíme funkciu vajíčka a hmota na cícerové guľky bude držať pokope.
4. Na rozohriatom oleji restujeme nadrobno nakrájaný cesnak za stáleho miešania asi 2 minúty. Následne olej a cesnak vylejeme do mixovacej nádoby spolu s napučanými ľanovými semienkami.
5. Do mixéra pridáme strúhanku, bazalku, sušené paradajky, rastlinný „parmezán“, soľ, červenú papriku, oregáno, 1 pl olivového oleja, scedený a premytý cícer a mixujeme, až kým z toho nie je tvarovateľná hmota. Nechceme, aby z hmoty bola pasta, ale chceme tiež predísť tomu, aby v zmesi zostali celé guľôčky cíceru. Podľa potreby dochutíme.
6. Rúru predohrejeme na 180 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.
7. Teraz môžeme začať formovať menšie guľôčky. Obalíme ich ešte v strúhanke, ktorú sme zmiešali s „parmezánom“ a ukladáme na papierom vystlaný plech. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme zapiecť na približne 15-20 minút, počas ktorých ich pretočíme na druhú stranu. Guľôčky sú hotové, ak sa na nich vytvorila hnedastá „kôrka“.
8. Kým sa guľôčky pečú, pripravíme si paradajkovú omáčku. V malom hrnci povaríme pretlak so soľou, oreganom, sušeným cesnakom a sušenou bazalkou.
9. Špagety podávame preliate paradajkovou omáčkou a na vrch ukladáme cícerové guľky.