Špagety s cícerovými guľôčkami

(recept na približne 3 porcie)

Zmes na guľky:
  • 1,5 pl mletého ľanového semienka
  • olivový olej
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 hrnčeka strúhanky
  • 1/2 hrnčeka čerstvých bazalkových lístkov
  • ½ hrnčeka posekaných sušených paradajok v oleji
  • 1/2 hrnčeka domáceho rastlinného “parmezánu”
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • 1 pl sušeného oregána
  • 1 konzerva cíceru
Obaľovanie:
  • 3 pl strúhanky
  • 2 pl rastlinného parmezánu
Rastlinný “parmezán”:
  • 3 pl lahôdkového droždia
  • 1/3 hrnčeka kešu orieškov
  • sušený cesnak
  • soľ
  • 3 pl vody
Špagety:
  • 250 g špagiet
  • paradajkový pretlak
  • sušená bazalka
  • oregano
  • sušený cesnak
  • soľ

1. Všetky ingrediencie na rastlinný “parmezán” pridáme do mixéra, vymixujeme na požadovanú (takmer práškovú) konzistenciu.

2. Špagety uvaríme v osolenej vode s trochou oleja. Po uvarení ich scedíme, premyjeme vlažnou vodou a necháme odkvapkať.

3. Začneme si pripravovať všetko potrebné na cícerové guľky. Mleté ľanové semienka (ak máte iba celé, zomeliete ich v smoothie mixéri alebo sekáčiku) zalejeme 2,5 pl vody a necháme postáť cca 10 minút. Takto nahradíme funkciu vajíčka a hmota na cícerové guľky bude držať pokope.

4. Na rozohriatom oleji restujeme nadrobno nakrájaný cesnak za stáleho miešania asi 2 minúty.  Následne olej a cesnak vylejeme do mixovacej nádoby spolu s napučanými ľanovými semienkami.

5. Do mixéra pridáme strúhanku, bazalku, sušené paradajky, rastlinný “parmezán”, soľ, červenú papriku, oregáno, 1 pl olivového oleja, scedený a premytý cícer a mixujeme, až kým z toho nie je tvarovateľná hmota. Nechceme, aby z hmoty bola pasta, ale chceme tiež predísť tomu, aby v zmesi zostali celé guľôčky cíceru. Podľa potreby dochutíme.

6. Rúru predohrejeme na 180 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.

7. Teraz môžeme začať formovať menšie guľôčky. Obalíme ich ešte v strúhanke, ktorú sme zmiešali s “parmezánom” a ukladáme na papierom vystlaný plech. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme zapiecť na približne 15-20 minút, počas ktorých ich pretočíme na druhú stranu. Guľôčky sú hotové, ak sa na nich vytvorila hnedastá „kôrka“.

8. Kým sa guľôčky pečú, pripravíme si paradajkovú omáčku. V malom hrnci povaríme pretlak so soľou, oreganom, sušeným cesnakom a sušenou bazalkou.

9. Špagety podávame preliate paradajkovou omáčkou a na vrch ukladáme cícerové guľky.

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter