(recept na dve porcie)
„Ryba“:
- 1 balenie hlivy ustricovej (300g)
- riasa nori (plátky)
- 4 pl hladkej múky
- strúhanka
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Zemiakový šalát:
- 4 zemiaky
- 1/2 sojanézy
- 2 biele rastlinné jogurty
- 3 kyslé uhorky
- 1/3 hrnčeka šťavy z kyslých uhoriek
- 1/2 konzervy kukurice
- 1/2 konzervy hrášku
- čierna soľ
- mleté čierne korenie
- soľ
- 1-2 čl cukru
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
1. Zemiaky uvaríme v šupke. Keď sú hotové, vodu z nich zlejeme a dáme zachladiť do studenej vody. Následne ich ošúpeme a pretlačíme cez sieťkové pretláčadlo do veľkej misy.
2. Uhorky, cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kocky a vhodíme ich do misy. Taktiež pridáme ostatné ingrediencie ako hrášok, kukuricu, polku sojanézy, rastlinné jogurty a uhorkovú šťavu. Šalát ochutíme soľou, štipkou čiernej soli na „vajíčkové“ dochutenie, korením a cukrom podľa potreby. Šalát dáme zachladiť do chladničky.
3. Následne si pripravíme „rybu“. Hlivu nakrájame na plátky a pripravíme si dve misky na obaľovanie. Do prvej si dáme múku s vodou, aby sme dosiahli horčicovú konzistenciu, trochu ju osolíme. Do druhej nádoby pridáme strúhanku. Nori plátky mierne namočíme a nakrájame na hrubé pásy, do ktorých hlivu zabalíme. Ak sa riasa roztvára, môžeme ju k hlive pripevniť pomocou špáradiel.
4. Obalenú hlivu v nori riase namáčame do múkovej zmesi, následne do strúhanky a v rozpálenej vrstve oleja vyprážame. Na tanier si rozložíme viac vrstiev servítok, na ktoré ukladáme vypraženú hlivu, aby z nej odkvapkal prebytočný olej.
5. Podávame so zachladeným zemiakovým šalátom.