- 2 konzervy lúpaných paradajok v pretlaku
- 1/2 hrnčeka červenej šošovice
- 1 hrnček voda
- 1 cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- sušená bazalka
- čerstvý rozmarín
- čerstvá bazalka (pri vrstvení lasagne)
- cukor
- 1/2 balíka cestovín na lasagne
- 1 rastlinná smotana na varenie
- 2 pl hladkej múky
- 1 pl rastlinného masla
- 1 pl lahôdkového droždia
1. Nadrobno nakrájaný cesnak orestujeme v hrnci na oleji asi 1 minútu a pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu. Za stáleho miešania restujeme ďalšie 2 minúty, pridáme paradajkové pretlaky, hrnček vody, červenú šošovicu . Zmes ochutíme soľou, korením, sušenou bazalkou, čerstvým rozmarínom a cukrom. Poriadne zmes premiešame a necháme variť až kým šošovica nezmäkne a chute sa nespoja. Občasne miešame, aby zmes neprihorela. Zmes nemá byť príliš hustá, ale ani polievkovej konzistencie.
2. Pripravíme si netradičný bešamel, no počas toho už môžeme zapnúť rúru a rozohriať ju na 200 stupňov. V malom hrnci roztopíme maslo a zalejeme ho rastlinnou smotanou. Múku vymiešame v hrnčeku s trochou studenej vody a následne vlejeme do hrnca k smotane. Bešamel v hrnci miešame metličkou, aby sme zabránili tvoreniu sa hrudiek. Následne pridáme lahôdkové droždie a ďalej miešame a varíme, kým omáčka nezhustne. Ak sa nám zdá príliš riedka, dosypeme štipku múky a ak hustá, dolejeme trochu vody.
3. Menší plech si potrieme olejom a poukladáme naň plátky cestovín tak, aby sme pokryli celú plochu plechu. Naberačkou na ne rozotierame paradajkovo-šošovicovú zmes. Každá vrstva vyjde asi na 2-3 naberačky podľa veľkosti použitého plechu. Následne na zmes poukladáme niekoľko lístkov čerstvej bazalky a asi 2-3 polievkové lyžice netradičného bešamelu. Postup opakujeme ešte 2-krát s tým, že paradajkovou zmesou a bešamelom potrieme aj poslednú vrstvu cestovín.
4. Plech vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňoch približne 30 minút. Samozrejme, občas lasagne skontrolujeme. Lasagne sú hotové, keď pekne stuhli a povrch sa kvôli cestovinám jemne zvlnil. Plech vyberieme a vidličkou lasagne popicháme, aby sme sa presvedčili, že sú cestoviny uvarené. Môžeme podávať.