fbpx

Lasagne

  • 2 konzervy lúpaných paradajok v pretlaku
  • 1/2 hrnčeka červenej šošovice
  • 1 hrnček voda
  • 1 cuketa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušená bazalka
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvá bazalka (pri vrstvení lasagne)
  • cukor
  • 1/2 balíka cestovín na lasagne 
  • 1 rastlinná smotana na varenie
  • 2 pl hladkej múky
  • 1 pl rastlinného masla
  • 1 pl lahôdkového droždia

1. Nadrobno nakrájaný cesnak orestujeme v hrnci na oleji asi 1 minútu a pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu. Za stáleho miešania restujeme ďalšie 2 minúty, pridáme paradajkové pretlaky, hrnček vody, červenú šošovicu . Zmes ochutíme soľou, korením, sušenou bazalkou, čerstvým rozmarínom a cukrom. Poriadne zmes premiešame a necháme variť až kým šošovica nezmäkne a chute sa nespoja. Občasne miešame, aby zmes neprihorela. Zmes nemá byť príliš hustá, ale ani polievkovej konzistencie.

2. Pripravíme si netradičný bešamel, no počas toho už môžeme zapnúť rúru a rozohriať ju na 200 stupňov. V malom hrnci roztopíme maslo a zalejeme ho rastlinnou smotanou. Múku vymiešame v hrnčeku s trochou studenej vody a následne vlejeme do hrnca k smotane. Bešamel v hrnci miešame metličkou, aby sme zabránili tvoreniu sa hrudiek. Následne pridáme lahôdkové droždie a ďalej miešame a varíme, kým omáčka nezhustne. Ak sa nám zdá príliš riedka, dosypeme štipku múky a ak hustá, dolejeme trochu vody.

3. Menší plech si potrieme olejom a poukladáme naň plátky cestovín tak, aby sme pokryli celú plochu plechu. Naberačkou na ne rozotierame paradajkovo-šošovicovú zmes. Každá vrstva vyjde asi na 2-3 naberačky podľa veľkosti použitého plechu. Následne na zmes poukladáme niekoľko lístkov čerstvej bazalky a asi 2-3 polievkové lyžice netradičného bešamelu. Postup opakujeme ešte 2-krát s tým, že paradajkovou zmesou a bešamelom potrieme aj poslednú vrstvu cestovín.

4. Plech vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňoch približne 30 minút. Samozrejme, občas lasagne skontrolujeme. Lasagne sú hotové, keď pekne stuhli a povrch sa kvôli cestovinám jemne zvlnil. Plech vyberieme a vidličkou lasagne popicháme, aby sme sa presvedčili, že sú cestoviny uvarené. Môžeme podávať.

Páči sa? Zdieľajte!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin