fbpx

Ako zaradiť viac zeleniny do jedálnička?

Zelenina je dôležitou súčasťou našich jedálničkov. Je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu ľudského tela. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá má mnoho benefitov pre náš organizmus. Často jej ale nekonzumujeme dostatočné množstvo, preto vám prinášame 5 jednoduchých tipov, ako zvýšiť jej príjem v jedálničku!

Zelenina v sietke
Zdroj: Pexels

Zelenina nie je ale tak sladká a chutná ako ovocie, niekedy je náročnejšia na prípravu a veľakrát nám ani vôbec nechutí. Jesť jej viac však nie je tak náročné, ako sa zdá. Môžete ju pripraviť na rôzne chutné spôsoby.

1. Pridajte zeleninu do smoothie či domácich štiav

Ak máte radi smoothie či šťavy, neváhajte do nich pridať aj čerstvú zeleninu. Nápoj bude aj spolu s ňou rovnako chutný, pretože v kombinácii so sladkým ovocím, ju tam nemusí byť vôbec cítiť. Práve listová zelenina môže tvoriť základ nápoja. Skombinovať môžete napríklad kel s banánom či jablko s mrkvou. Touto cestou dostanete do svojho jedálnička veľké množstvo čerstvej zeleniny plnej vitamínov bez toho, aby ste cítili jej výraznú chuť.

2. Naplňte vašu tortillu či sendvič rôznou zeleninou

Jednou z ciest, ako dostať do našich jedálničkov viac zeleniny, je schovať ju do iného jedla. Mnoho ľudí miluje tortilly či sendviče plnené ich obľúbenými potravinami. Pridanie zeleniny vytvorí ešte lahodnejšie jedlo plné zaujímavých chutí. Okrem toho môžete pridať zeleninu aj do iných vašich obľúbených jedál. Jesť zeleninu samú môže byť nudné, ale v kombinácii s inými potravinami vznikne chutné jedlo plné vitamínov. Skúsiť môžete napríklad náš lahodný wrap.

3. Použite zeleninu ako ingredienciu do koláčov

Zelenina je skvelá ingrediencia do koláčov a dezertov! Môže sa zdať, že koláč so zeleninou nebude vôbec chutný, avšak v kombinácii s ostatnými ingredienciami vznikne skvelá a zdravá maškrta. Vyskúšať môžete napríklad cuketový koláč, ktorý dodá cestu vláčnosť či cviklu, ktorá dodá koláču krásnu farbu a v kombinácii s čokoládou lahodnú chuť. Za vyskúšanie určite stoja aj batáty či mrkva. Cesto príjemne osladia a dodajú množstvo vitamínov a minerálnych látok. Tekvica je tiež častou zeleninou v koláčoch či iných sladkých receptoch. Preto vám odporúčame recept na chutné tekvicové lievance.

Tekvicové lievance
zdroj: Jem pre Zem (autorka foto: Diana Rodáková)

4. Pridajte na zeleninu váš obľúbený dip

Zelenina poliata dipom môže spôsobiť veľký rozdiel v jej chuti. Skúsiť môžete napríklad tahini, hummus či iný váš obľúbený dip. Nebojte sa experimentovať a skúšať nové kombinácie. Je najskôr potrebné nájsť to, čo vám bude najviac chutiť a do čoho sa zahryznete s radosťou. Ak si aj myslíte, že vám nejaká zelenina nechutí, skúste ju pripraviť na iný spôsob. Napríklad namiesto uvarenej skúsiť dochrumkava upečenú. Odporúčame indonézsku pochúťku Gado gado.

Gado Gado
zdroj: Jem pre Zem (autorka foto: Diana Rodáková)

5. Pripravte zeleninové polievky

Posledným účinným spôsobom, ako pridať viac zeleniny do vašich jedálničkov, je pridať ju do polievky. Krémové polievky môžete pripraviť z tekvice, brokolice, hrášku, mrkvy, špenátu či mnoho iných druhov zeleniny. Navyše pridaním rastlinnej smotany ich spravíte ešte chutnejšími! Vyskúšajte napríklad chutnú paradajkovú polievku. 

Existuje veľa spôsobov, ako pridať viac zeleniny do našich jedál a obohatiť ich tak o dôležité vitamíny a minerály. Niektoré druhy zeleniny v jedle nemusia vôbec vyniknúť, iné mu môžu dodať farbu či vláčnosť. Zelenina je skutočne všestranná a každý tip stojí za vyskúšanie!

Registrácia do Rastlinnej výzvy

Páči sa? Zdieľajte!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin