Cícerovo-cibuľová omeleta
- čierna soľ
- 12 pl cícerovej múky extra hladkej
- mleté čierne korenie
- kurkuma
- voda
- olej
- mladá cibuľka
- 6 ks papriky v oleji
- 2 hrnčeky mladého špenátu
1. Cícerovú múku zmiešame s korením, čiernou soľou a kurkumou. Pridáme vodu a vymiešame na hladké cestíčko horčicovej konzistencie
2. Do cesta vhodíme na malé kúsky nakrájanú cibuľku, premiešame a vylejeme na panvicu s rozohriatym olejom.
3. Panvicu neuzatvárame, nedusíme, radšej pečieme pozvoľna a čakáme, kým sa aj vrchná strana omelety začne zapekať. Následne odložíme z ohňa. Omeletu prekrojíme napoly alebo na malé trojuholníky.
4. Podávame s nakrájanou a orestovanou olejovou paprikou a čerstvým alebo taktiež s krátko orestovaným a osoleným mladým špenátom.
Čoko-avokádový puding
- 1 väčšie mäkké, zrelé avokádo
- 2 čl kakaa
- 2 väčšie banány
- 1/4 hrnčeka rastlinného mlieka
- 1,5 čl konopných semienok
- maliny na ozdobenie
1. Avokádo a banán nakrájame do mixovacej misky, vysypeme do nej kakao a nalejeme rastlinné mlieko.
2. Všetko spolu pomixujeme ponorným mixérom.
3. Hotový puding vylejeme do misky, ozdobíme konopnými semienkami, malinami a dáme zachladiť.
Hummus toast
- 1 konzerva cíceru
- 2 pl tahini
- 2 strúčiky cesnaku
- citrónová šťava
- 1/3 hrnčeka vody
- soľ
- rímska rasca
- 3 pl olivového oleja
- hrsť mladého špenátu
- 8 cherry paradajok
- čerstvá bazalka
- 1,5 pl slnečnicových semienok
- chlieb
1. Scedený cícer, tahini, olivový olej, soľ, rímsku rascu, pretlačený cesnak, 1 pl citrónovej šťavy a vodu dáme do mixéra a vymixujeme na hummus pastu.
2. Z chleba si spravíme suché hrianky.
3. Paradajky prekrojíme napoly a na štipke oleja krátko orestujeme. Osolíme a premiešame s nakrájanou čerstvou bazalkou. Dáme ich na bok a na suchej panvici orestujeme na sucho slnečnicové semienka.
4. Hummus natierame na hrianky, na ktoré poukladáme orestované paradajky s bazalkou a posypeme opečenými semienkami.
Raňajková bublanina
(množstvo na jeden plech)
- 3 hrnčeky špaldovej múky
- 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka
- 1/2 hrnčeka kokosového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka oleja
- soľ
- bobuľové ovocie podľa preferencie (lepšie je voliť kyslasté)
- 1 čl rastlinného margarínu
- 2 pl kakaa
1. Rúru si predohrejeme na 180 stupňov. Plech vymastíme rastlinným margarínom.
2. Múku zmiešame s cukrom, štipkou soli a kypriacim práškom. Následne pridáme mlieko a olej a vymiešame si cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Do jednej časti primiešame kakao, aby sme dosiahli dvojfarebnú bublaninu.
3. Po celej ploche plechu lejeme obe časti cesta naraz, aby sme vytvorili mramorové sfarbenie.
4. Skontrolujeme či je cesto nanesené na plechu rovnomerne a roztrúsime naň pripravené umyté alebo rozmrazené ovocie.
5. Takto pečieme približne 25 minút. Bublaninu kontrolujeme. Koláčik je hotový, keď doň vpichneme špáradlo, ktoré ostane po vytiahnutí z koláča čisté.
Domáce müsli s rastlinným mliekom
(recept na 2 porcie)
- 1/3 hrnčeka javorového sirupu
- 5 pl tahini
- 1/2 hrnčeka sušených brusníc/hrozienok
- 2 pl tekvicových semienok
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov
- 3 pl kúskov rastlinnej čokolády
- 4 pl nesladených kokosových hoblín
- 4 pl kokosového oleja
- 2 hrnčeky celozrnných ovsených vločiek
- rastlinné mlieko
1. Predhrejeme si rúru na cca 180 stupňov.
2. Všetky ingrediencie (okrem rastlinného mlieka) zmiešame dokopy vo väčšej mise.
3. Plech vystelieme papierom na pečenie, vysypeme naň müsli zmes, poriadne utlapkáme a dáme zapiecť na cca 20 minút so spodným pečením.
4. Servírujeme ako klasické müsli, zaliate rastlinným mliekom.
Hrianka s ananásovo-curry pomazánkou a údeným tofu
- 1 ananás-curry pomazánka (Take it veggie)
- chlieb
- 1/2 kocky údeného tofu
- soľ
- 2 čl sezamu
- olej
- 1 avokádo
1. Z chlebíku si spravíme suché hrianky (nie vyprážané na oleji), avokádo a tofu nakrájame na plátky.
2. Na panvici na zopár kvapkách oleja orestujeme tenké plátky tofu, ktoré zľahka osolíme. Keď sa tofu začne sfarbovať, posypeme ho sezamom.
3. Hrianky potrieme nátierkou, uložíme na ne orestované tofu, plátky avokáda, jemne zvrchu posolíme a môžeme servírovať.
Šošovicový prívarok s pikantnými „párkami“
(recept na dve porcie)
- 3/4 hrnčeka šošovice
- 3 veľké zemiaky
- vegeta
- soľ
- majoránka
- 3 bobkové listy
- mleté čierne korenie
- 1/2 hrnčeka rastlinnej smotany na varenie
- voda
- 1 pl hladkej múky
- 4 ks tofu párkov (odporúčame – Lunter pikant)
- olej
- chlieb
- ocot
1.Šošovicu si vopred namočíme (minimálne na 3 hodiny). Odstátu a zmäknutú šošovicu scedíme a prepláchneme. Dáme ju do hrnca spolu s vodou, ochutíme korením, soľou, vegetou, bobkovým listom, majoránkou a necháme variť.
2. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a vhodíme k šošovici. Varíme do zmäknutia.
3. Keď sa šošovica a zemiaky uvarili, smotanu na varenie si vymiešame s lyžicou múky, aby sme zabránili tvorbe hrudiek a za stáleho miešania vlejeme k šošovici. Necháme prejsť varom a prívarok je hotový. Podľa preferencie môžeme dochutiť octom.
4. Nakrájame si rastlinné párky a na pár kvapkách oleja ich osmažíme až do sfarbenia.
5. Prívarok podávame s orestovanými párkami a kúskom chlebíka.
Krémové paradajkové rizoto
- 3/4 hrnčeka ryže
- 1/2 cibule
- 1/2 stonky stopkového zeleru
- 1 malá mrkva
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- olej
- 4 cherry paradajky
- 2 pl bieleho vína
- cukor
- citrónová šťava
- 1 pl rastlinného masla
1. Cibuľu a mrkvu ošúpeme, umyjeme a pokrájame na veľmi drobné kúsky. Stopku zeleru taktiež pokrájame na drobné kúsky. Všetku zeleninu opražíme na oleji, pridáme umytú ryžu, mierne osolíme, pridáme biele víno, vodu a povaríme 15 minút.
2. Konzervu krájaných paradajok vylejeme do hlbokej panvice, ochutíme soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou.
3. Následne do paradajkovej zmesi pridáme povarenú ryžu, pokrájané cherry rajčiny a varíme do zmäknutia. Na záver pridáme lyžicu masla na zjemnenie.
Mock-duck knedlo zelo
Mock-duck:
- 1 konzerva mock duck (falošnej kačky) alebo iná rastlinná alternatíva mäsa (napr. pšeničná bielkovina seitan)
- cukor
- 1 pl sójovej omáčky
- 1/2 pomaranča
- soľ
- mleté čierne korenie
Dusená kapusta:
- 1/4 veľkej hlavy kapusty (červenej alebo bielej)
- 1/2 cibule
- cukor
- mletá rasca
- mleté čierne korenie
- soľ
- voda
- olej
- ocot/citrónová šťava
Knedľa:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1/3 kocky droždia
- 1/2 hrnčeka rastlinnej alternatívy mlieka
- soľ
- cukor
1. Najskôr si pripravíme domácu knedľu. Vo veľkej miske zmiešame polku vlažného rastlinného mlieka s rozdrobeným droždím, štipkou cukru a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.
2. Kvások vmiešame do zvyšku múky, pridáme zvyšok rastlinného mlieka, 1 čl soli a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme na nelepivé cesto. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút na teplom mieste, až do zdvojnásobenia objemu.
3. Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho naporcujeme a vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť sa 20-25 minút.
4. Konzervu falošnej kačky čiastočne zlejeme z vody a preklopíme do uzatvárateľnej misky. Ochutíme potrebnými koreninami, pridáme sójovú omáčku a pomarančovú šťavu. Premiešame, uzavrieme a necháme v chladničke odležať aspoň 45 min.
5. Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju do zlatista. Pridáme nakrájanú kapustu na požadovanú veľkosť pásikov, podlejeme ju vodou, ochutíme rascou, korením, soľou, cukrom a dusíme. Počas dusenia miestami skontrolujeme, premiešame a v prípade potreby podlejeme ešte trochou vody. Po zmäknutí dochutíme octom a prípadne aj inými koreninami.
6. Marinovanú falošnú kačku vložíme na rozpálený olej a restujeme do zhnednutia. Občas premiešame a podlejeme troškou vody, aby sme zabránili vysušeniu.
7. Podávame s čerstvou knedľou a podusenou kapustou.
Zemiakový šalát s hlivovou „rybou“
(recept na dve porcie)
„Ryba“:
- 1 balenie hlivy ustricovej (300g)
- riasa nori (plátky)
- 4 pl hladkej múky
- strúhanka
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Zemiakový šalát:
- 4 zemiaky
- 1/2 sojanézy
- 2 biele rastlinné jogurty
- 3 kyslé uhorky
- 1/3 hrnčeka šťavy z kyslých uhoriek
- 1/2 konzervy kukurice
- 1/2 konzervy hrášku
- čierna soľ
- mleté čierne korenie
- soľ
- 1-2 čl cukru
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
1. Zemiaky uvaríme v šupke. Keď sú hotové, vodu z nich zlejeme a dáme zachladiť do studenej vody. Následne ich ošúpeme a pretlačíme cez sieťkové pretláčadlo do veľkej misy.
2. Uhorky, cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kocky a vhodíme ich do misy. Taktiež pridáme ostatné ingrediencie ako hrášok, kukuricu, polku sojanézy, rastlinné jogurty a uhorkovú šťavu. Šalát ochutíme soľou, štipkou čiernej soli na „vajíčkové“ dochutenie, korením a cukrom podľa potreby. Šalát dáme zachladiť do chladničky.
3. Následne si pripravíme „rybu“. Hlivu nakrájame na plátky a pripravíme si dve misky na obaľovanie. Do prvej si dáme múku s vodou, aby sme dosiahli horčicovú konzistenciu, trochu ju osolíme. Do druhej nádoby pridáme strúhanku. Nori plátky mierne namočíme a nakrájame na hrubé pásy, do ktorých hlivu zabalíme. Ak sa riasa roztvára, môžeme ju k hlive pripevniť pomocou špáradiel.
4. Obalenú hlivu v nori riase namáčame do múkovej zmesi, následne do strúhanky a v rozpálenej vrstve oleja vyprážame. Na tanier si rozložíme viac vrstiev servítok, na ktoré ukladáme vypraženú hlivu, aby z nej odkvapkal prebytočný olej.
5. Podávame so zachladeným zemiakovým šalátom.
Fazuľová polievka na kyslo
(recept na dve porcie)
- 1 hrnček veľkých strakatých alebo červených fazúľ
- 1 menšia mrkva
- 1/2 menšieho petržlenu
- 2/3 rastlinnej smotany na varenie
- 1,5 čl údenej červenej papriky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 bobkové listy
- voda
- 2 veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 pl octu
1. 1/2 cibule spolu s mrkvou a petržlenom nadrobno nakrájame a spolu so štipkou údenej papriky jemne osmahneme v hrnci na oleji
2. Fazuľu namočenú deň vopred zlejeme a dáme variť do toho istého hrnca spolu s vodou. Dochutíme bobkovým listom, soľou, korením a majoránkou.
3. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a vhodíme do hrnca spolu s druhou 1/2 cibule. Varíme, kým zelenina nezmäkne.
4. Kým sa nám základ varí, v miske si vidličkou poriadne rozmiešame smotanu na varenie s údenou červenou paprikou.
5. Smotanovú zmes za stáleho miešania vlejeme do polievky a ešte aspoň 10 minút varíme na miernom ohni.
6. Keď polievka úplne vychladne, môžeme pridať ocot podľa chuti.
Vyprážaný karfiol s cesnakovými zemiakmi
- 1/2 karfiolu
- voda
- 2 väčšie zemiaky (cca 400g)
- 1 hrnček strúhanky
- 3 pl hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
- 1 čl rastlinného masla
- petržlenová vňať
- 1,5 strúčika cesnaku
1. Karfiol si rozdrobíme na menšie ružičky. Následne ho premyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a povaríme približne 10 minút. Nechceme, aby sa karfiol uvaril, len aby málinko zmäkol. Po oblanšírovaní ho okamžite zlejeme z horúcej vody a necháme na chladnom mieste vychladnúť.
2. Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky. Nakrájané zemiaky vložíme do hrnca, zalejeme vodou, ochutíme soľou a varíme do zmäknutia.
3. Múku so soľou, korením a vodou zamiešame tak, aby vznikla hmota podobná hustote palacinkového cesta.
4. Vychladnutý karfiol obaľujeme v ochutenom múkovom cestíčku a strúhanke, v tomto poradí. Ak chceme obal chrumkavejší, postup obaľovania opakujeme ešte raz.
6. Vyprážame vo vrstve rozohriateho oleja a vyprážané ukladáme na tanier vystlaný hrubou vrstvou servítok na vsiaknutie prebytočného oleja (ak máme doma 4-nohých kamarátov a starší chlebík, môžeme vypražený karfiol podložiť chlebíkom, ktorý po nasiaknutí oleja našich kamarátov v miske určite poteší).
7. Uvarené zemiaky zlejeme z vody, trochu ich popučíme, pridáme rastlinné maslo, nasekanú petržlenovú vňať, nadrobno nakrájaný cesnak a 2 pl oleja, v ktorom sa nám vyprážal karfiol a poriadne spolu premiešame.
Polentové hranolčeky so šošovicovým šalátom
Hranolčeky:
- 1 hrnček polenty
- 3 hrnčeky vody
- soľ
- sušený rozmarín
- sušená bazalka
- 1 strúčik cesnaku
- olej
Šalát:
- 1 hrnček šošovice
- 2,5 hrnčeka vody
- 1,5 paradajok
- 1/2 červenej cibule
- soľ
- 2,5 pl olivového oleja
- šťava z 1/2 väčšieho citróna
- 1 strúčik cesnaku (voliteľné)
- čerstvá petržlenová vňať (voliteľné)
- 1/4 hrnčeka posekanej čerstvej mäty (voliteľné)
1. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť 3 hrnčeky vody, ktorú osolíme. Keď voda vrie, za stáleho miešania do nej prisypávame polentu a varíme 10-15 minút do zhustnutia. Pre presný čas varenia a objemy uprednostnite inštrukcie na obale, ak sú iné ako v tomto recepte.
2. Uvarenú polentu vylejeme do formy na pečenie, vyhladíme na celej ploche formy, necháme trochu vychladnúť a vložíme ju do chladničky zatuhnúť na približne 2 hodiny.
3. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Stuhnutú polentu nakrájame na hranolčeky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Asi 4 polievkové lyžice olivového oleja premiešame s ½ čajovej lyžičky soli, trochou sušených byliniek a pretlačeným cesnakom. Touto zmesou dôkladne potrieme polentové hranolčeky.
4. Hranolky necháme zapiecť do chrumkava, približne 30-35 minút. Kým sa pečú, môžeme pripravovať šošovicový šalát.
5. Šošovicu pred varením namočíme najlepšie na niekoľko hodín alebo deň vopred.
6. Odstátu a zmäknutú šošovicu zlejeme z prebytočnej vody a dáme ju variť do stredne veľkého hrnca približne na 20-25 minút, kým sa neuvarí. Po uvarení ju precedíme cez sitko a prepláchneme studenou vodou, aby sme ju ochladili. Necháme ju odkvapkať.
7. Kým sa šošovica varí, pokrájame cibuľu a paradajky na malé kocky a najemno posekáme petržlen a mätu. Ingrediencie pridáme do šalátovej misy.
8. Do misy pridáme šošovicu a vmiešame do nej olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a prípadne nadrobno nakrájaný cesnak a citrónovú kôru.
9. Všetko dobre premiešame a dochutíme podľa potreby. Šalát môžeme nechať vychladiť 10 minút v chladničke pred podávaním, aby sa lepšie spojili chute. Podávame s polentovými hranolčekmi.
Opekaná ryža so zeleninou a ananásom
- 1/2 hrnčeka Basmati ryže
- 1,5 hrnčeka vody
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 cibule
- 1,5 mrkvy
- 1/2 červenej kápie
- 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
- 1/5 čerstvého ananásu alebo 1/3 konzervovaného ananásu
- 1/4 hrnčeka kešu orieškov (alebo iných orechov)
- 2 pl sójovej omáčky
- 1 mladá cibuľa
- kari
- 1,5 pl čerstvého koriandru
- pár kvapiek limetkovej šťavy
- kurkuma
- mletý zázvor
- čili
1. Na prípravu opekanej ryže je ideálne použiť deň odstátu ryžu, takže si ju nezabudne pripraviť o deň skôr.
2. Mrazený hrášok si oblanšírujeme horúcou vodou, aby nám zmäkol.
3. Mrkvu a kápiu nakrájame na tenšie pásiky (nestrúhať) a cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
4. Najskôr na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. O približne 3 minútky pridáme aj papriku, mrkvu, cesnak a restujeme ešte približne 5 minút. Zelenina má byť mierne chrumkavá.
5. Do orestovanej zeleniny pridáme uvarenú a odstátu ryžu, ananás a hrášok. Zmes ochutíme sójovou omáčkou, kari korením, soľou a čiernym korením. Premiešame a opekáme približne 8 minút.
6. Na záver posypeme mierne rozdrvenými kešu orechmi.
7. Môžme servírovať v polke vydlabaného ananásu alebo klasicky v mištičke. Zdobíme mladou cibuľkou, nasekaným koriandrom a pokvapkáme šťavou z polky limetky.
Špenát s cesnakovou kašou a opečenými arašidmi
- 300 g mrazeného špenátového pyré
- 125 ml rastlinnej smotany na varenie
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa
- majorán
- soľ
- mleté čierne korenie
- 4 veľké zemiaky
- 1 pl rastlinného masla
- 1/2 hrnčeka nesolených arašidov
- olej
- 1 pl petržlenovej vňate
1. Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na oleji. Ku koncu pridáme na jemno nakrájané 2 strúčiky cesnaku, roztopené špenátové pyré, všetky koreniny, premiešame a necháme priviesť do varu.
2. Zemiaky nakrájané na menšie kocky dáme variť do osolenej vody.
3. Keď nám špenát zovrel, pridáme rastlinnú smotanu na varenie, opäť poriadne premiešame, podľa potreby dochutíme a môžeme špenát odstaviť.
4. Uvarené zemiaky scedíme, mierne popučíme vidličkou. Pridáme rastlinné maslo a zvyšné 2 cesnakové struky nakrájané na drobno a nakrájanú čerstvú vňať. Zľahka premiešame.
5. Očistené arašidy zabalíme do vrecka vytvoreného z kuchynskej utierky, ktoré jemne pobúchame ťažším predmetom. Snažíme sa arašidy rozbiť na malé, ale celistvé kúsky, nie na prach.
6. Rozdrvené arašidy vhodíme na suchú panvicu a trošku opražíme.
7. Špenát podávame posypaný nasucho orestovanými arašidmi.
Špargľa s tofu v paradajkovo-kokosovej omáčke
- mletá štipľavá paprika
- mletý koriander
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1/2 hrnčeka kokosovej smotany na varenie
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 1 zväzok špargle (ak nie je dostať čerstvú, možno kúpiť aj v náleve)
- limetková šťava z ½ limetky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pl sójovej omáčky
- 1,5 kocky bieleho tofu
- 1 pl oleja
- mletý zázvor
1. Zmiešame olej, sójovú omáčku, mletý zázvor, trošku vody a soľ. Tofu si nakrájame na kocky a necháme v pripravenej marináde odležať asi 30 minút. Potom vhodíme na jemne vymastenú panvicu aj s marinádou, počkáme kým sa odparí a tofu opečieme poriadne z každej strany.
2. Špargľu zbavíme tvrdých koncov a prihodíme na panvicu k restujúcemu sa tofu. Restujeme do zmäknutia a sfarbenia.
3. V malom hrnci si pripravíme omáčku. Na oleji z rýchla orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak, zalejeme ho konzervou paradajok a kokosovou smotanou. Ochutíme paprikou, koriandrom, soľou, korením a limetkovou šťavou. Takto ochutenú omáčku pomiešame a necháme prevrieť.
4. Špargľu s tofu podávame preliate paradajkovo-kokosovou omáčkou.
Jablkovo-tekvicová quesadilla s rukolou
- 1,5 cibule
- 1/4 hrnčeka zeleninového vývaru
- 1 čl balsamica (voliteľné)
- 1/3 hokaido tekvice
- 1 čl javorového sirupu (alebo iné sladidlo)
- čili
- mletá údená červená paprika
- sušený rozmarín
- 1 jablko
- 2 tortilly
- hrsť rukole
- 3 pl rastlinnej majonézy
1. V hrnci si zohrejeme zeleninový vývar a pridáme doň na pásiky nakrájanú cibuľu. Takto smažíme približne 20-30 minút za občasného miešania, až kým sa cibuľa nesfarbí do zlatista. Cibuľu rozostierame po celej panvici tak, aby sa neprekrývala, pretože vtedy má tendenciu dusiť sa.
2. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky a dáme ju variť do jemne osolenej vody. Keď je tekvica uvarená, scedíme ju, pridáme trochu oleja a popučíme ju na pyré. V prípade, že tekvica nebola dostatočne sladká prirodzene, pridáme do pyré javorový sirup aj spolu čili, údenou paprikou a rozmarínom.
3. Vzniknutú pastu roztierame na polku jednej tortilly a na druhú polku zlatistú osmaženú cibuľu a plátky jablka.
4. Tortillu preložíme na polku a na takmer suchej panvici opečieme do zlatista a do chrumkava z oboch strán.
5. Servírujeme prekrojené na polku na tanieri s rukolou, ktorú sme pokvapkali balsamicom a s rastlinnou majonézou.
Fazuľovo-avokádový šalát
- 140 g červenej fazule (uvarená alebo z konzervy)
- 80 g kukurice
- 50 g cherry rajčín
- 35 g avokáda
- 80 g červenej papriky
- limetka, olivový olej
- soľ, čierne korenie, koriander
1. Cherry rajčiny a avokádo nakrájame na kúsky, k tomu pridáme červenú fazuľu a kukuricu. Ochutíme 2 lyžicami olivového oleja, šťavou z limetky, soľou a čiernym korením.
2. Nakoniec pridáme nakrájaný koriander. Môžeme podávať s pečivom.