1. týždeň
Kde nakupovať
Rastlinná syrovo-cesnaková pomazánka
- 1 ks rastlinný tavený syr
- 2 strúčiky cesnaku
- pažítka
- čerstvý chlieb
- 1 šalotka alebo klasická menšia cibuľa
- 2 pl rastlinného masla
- soľ
- korenie
- lahôdkové droždie
- 4 červené reďkovky
1. Kúpený rastlinný tavený syr vymiešame s rastlinným maslom, pretlačeným cesnakom, ochutíme soľou, korením, lahôdkovým droždím a na jemno nakrájanou cibuľou. Nemixujeme mixérom, iba poriadne premiešame vidličkou do hladkej pomazánky.
2. Natierame na rastlinné bagety alebo chlieb a ozdobíme reďkovkou.
Praženica s aquafabou
- 1 kocka bieleho tofu
- „aquafaba“ (nálev z 1 konzervy cíceru)
- čierna soľ
- mleté čierne korenie
- lahôdkové droždie
- kurkuma
- avokádo/uhorka/pór
- pečivo (odporúčame celozrnné)
1. Vidličkou roztlačíme tofu a zamiešame ho s korením, čiernou soľou, lahôdkovým droždím a kurkumou.
2. Zvlášť si metličkovým mixérom vyšľaháme z cícerovej vody tuhý sneh. Keďže použijeme iba cícerovú vodu, samotný cícer si odložíme do chladničky a použijeme ho do iných receptov.
3. Tofu zmes zľahka premiešame s vyšľahaným cícerovým snehom a vhodíme na rozpálený olej, kde zmes restujeme približne 5-8 minút.
4. Podávame so zeleninovým obložením alebo čerstvým pečivom
Ovocno-ovsená miska
(Ideálne je pripraviť si tento recept už večer, deň vopred)
- 2 grepy
- 1 banán
- 4 pl tahini
- 4 čl ľanových semienok
- 4 čl chia semienok
- 8 pl ovsených vločiek jemných
- 2 pl strúhaného kokosu
- kakao
- 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka
- cukor/agáve alebo javorový sirup na dosladenie
1. Grepy olúpeme tak, aby nám na nich neostali žiadne šupky. Následne grepy nakrájame na menšie kúsky, banán na kolieska a vhodíme do uzatvárateľnej misky. Zopár banánov a grepov si necháme na záverečné ozdobenie misky.
2. Ovocie posypeme vločkami, semienkami, kakaom a prelejeme rastlinným mliekom. Následne podľa potreby dosladíme a premiešame.
3. Povrch môžeme ozdobiť kúskami banánu a grepu. Na záver polejeme ovocnú zmes tahini omáčkou, posypeme strúhaným kokosom a necháme v chladničke odstáť aspoň 1 hodinu (no ideálne cez noc), aby vločky zmäkli.
Rastlinná verzia “rybacej” nátierky
- 200 g uvareného cíceru
- 30 g rastlinného masla
- 15 g nori vločiek (dostupné v obchodoch so zdravou výživou)
- 10 g horčice
- 1 červená cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 ks stredne veľkých kyslých uhoriek
- pečivo
Cícer si rozmačkáme na malé kúsky, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, nakrájané kyslé uhorky a ostatné suroviny. Poriadne zamiešame, podľa potreby dochutíme a podávame s pečivom.
Palacinky s pečeným jablkom
- 1 hrnček hladkej múky
- 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka
- soľ
- 2 jablká
- 2 ks vanilkového cukru
- 1/3 hrnčeka tekvicových semienok
- 1 rastlinný jogurt
- 1 čl kypriaceho prášku
- kokosový olej
1. Hladkú múku vymiešame so štipkou soli a kypriacim práškom, zalejeme mliekom a metličkovým šľahačom vymixujeme do hladka. Cesto necháme postáť v chladničke asi 10-15 minút.
2. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Jablká nakrájame na menšie kocky. Následne plech vystelieme papierom na pečenie, položíme naň nakrájané jablká, pokvapkáme kokosovým olejom, posypeme jedným vanilkovým cukrom, tekvicovými semienkami, premiešame a necháme zapiecť. Pečieme približne 15-20 minút, kým sa jabĺčka nespečú.
3. Druhý vanilkový cukor zamiešame do bieleho rastlinného jogurtu.
4. Na rozohriatom oleji tvarujeme a pečieme palacinky.
5. Hotové palacinky plníme pripraveným jogurtom, pečenými jablkami, zavinieme a môžeme podávať.
Tofu-cuketová praženica
- 1,5 kocky bieleho tofu
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 menšej cukety
- 1,5 pl čerstvého tymiánu
- olivový olej
- čierna soľ
- korenie
- kurkuma
1. Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku. Keď nám začne mäknúť, prihodíme k nej na menšie kúsky rozkrájanú cuketu aj spolu s nadrobno nakrájaným cesnakom.
2. Keď sa začne zelenina sfarbovať, pridáme rozdrvené tofu, ktoré sme ochutili soľou, korením, kurkumou a tymiánom. Zriedime s troškou vody a smažíme ešte cca 8 minút.
Vyprážané šampiňóny s batátovou kašou
- 2 veľké sladké zemiaky batáty (cca 450 g )
- 1 pl rastlinného masla
- soľ
- mletý muškátový oriešok
- 15 menších šampiňónov
- 1 hrnček strúhanky
- čierne mleté korenie
- 4 pl múky
- voda
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
1. Batáty si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Následne ich v hrnci vo vode uvaríme so štipkou soli.
2. Šampiňóny si ošúpeme, umyjeme a necháme odkvapkať.
3. Múku so soľou, korením a vodou zamiešame tak, aby vznikla hmota podobná hustote palacinkového cesta.
4. Šampiňóny obaľujeme v ochutenom múkovom “cestíčku” a strúhanke v tomto poradí.
5. Vyprážame vo vrstve rozohriateho oleja a vypražené ukladáme na tanier vystlaný hrubou vrstvou servítok na vsiaknutie prebytočného oleja
6. Uvarené batáty zlejeme z vody, roztlačíme a vymiešame s rastlinným maslom, rastlinným mliekom a muškátovým orieškom na hladkú kašu.
Bolonské špagety
- 250 g bezvaječných špagiet
- 250 g čerstvých paradajok
- 250 g šampiňónov (ľubovoľné)
- 150 g hnedej šošovice
- 400 ml arrabbiata omáčky
- 1 cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL trstinového cukru
- 1 ČL sušeného oregána
- 1 ČL soli
- štipka sušeného rozmarínu
- štipka čierneho korenia
- čerstvá petržlenová vňať
- čerstvá bazalka
- olivový olej
1. Špagety uvaríme v slanej vode podľa návodu na obale. Šošovicu si aspoň pár hodín pred varením namočíme, aby sa z nej vyplavili všetky látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Varíme ju v osolenej vode, kým nezmäkne.
2. Na oleji spražíme nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než bude spražená, pridáme cesnak a trstinový cukor a karamelizujeme na miernom ohni do zlatista.
3. Pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ich, až kým sa nerozvaria. Môžeme si pomôcť a popučiť ich na panvici vareškou.
4. Prilejeme arrabbiata omáčku, do ktorej pridáme všetky spomínané koreniny.
5. Uvarenú šošovicu si pomocou vidličky popučime tak, aby niektoré kúsky ostali celé, iné rozpučíme na kašu.
6. Šošovicu spolu s omáčkou poriadne premiešame a premastíme 1 PL olivového oleja.
7. Omáčku zmiešame so špagetami a dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.
8 .Ak máte radi huby, môžete si ich sprudka opražiť na oleji a primiešať k porciám špagiet.
Tofu Kung Pao
- 1 kocka bieleho tofu
- 1 červená paprika
- 1 jarná cibuľka
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cm kus zázvoru
- 4 pl sójovej omáčky
- 1 pl ryžového octu
- 1 pl ryžového vína (možno nahradiť s brandy)
- 1 pl sezamového oleja
- 1/2 čl podrveného sečuánskeho korenia
- čili papričky (množstvo podľa preferencie štipľavosti)
- 2 pl arašidov
- 1 čl cukru
- 1 čl škrobu
- repkový olej
- 1/2 hrnčeka ryže basmati (prípade iný druh ryže)
1. V miske si pripravíme marinádu zmiešaním 2 pl sójovej omáčky a 1 pl sezamového oleja. Tofu, nakrájané na kocky, vložíme do marinády, dobre premiešame a necháme stáť aspoň 30 minút.
2. Pripravíme si omáčku. V miske zmiešame 2 pl sójovej omáčky, 1 pl ryžového octu, 1 pl ryžového vína, 1 čl cukru a 1 čl škrobu. Dobre premiešame a odložíme bokom.
3. Papriku zbavíme jadra a nakrájame na 1 cm kúsky. Cibuľu pokrájame na 2 cm dlhé kúsky. Cesnak aj zázvor očistíme a nakrájame na tenké plátky. Čili papričky prekrojíme pozdĺžne a zbavíme semiačok.
4. Na panvici rozpálime repkový olej a vysypeme doň tofu aj s marinádou a za neustáleho miešania smažíme, až kým nezačne nadobúdať zlatohnedú farbu.
5. Pridáme do panvice čili papričky a restujeme asi minútu. Potom pridáme cesnak a zázvor a krátko restujeme, kým sa nerozvonia.
6. Do panvice pridáme papriku a restujeme až kým nezačne mäknúť. Potom do panvice pridáme arašidy a restujeme kým nezískajú zlatohnedú farbu.
7. Na záver pridáme cibuľku, dobre premiešame, dochutíme sečuánskym korením, podlejeme omáčkou, dobre premiešame a odstavíme z plameňa.
8. Servírujeme s basmati ryžou, ktorú sme pripravili podľa návodu na obale.
Hlivový paprikáš s haluškami
Paprikáš
- 500 g hlivy ustricovej
- 1,5 cibule
- 1/2 hrnčeka rastlinnej alternatívy smotany na varenie
- 1 pl hladkej múky
- majoránka
- mletá červená paprika
- čili
- mleté čierne korenie
- soľ
- olej
- voda
- 1 pl citrónovej šťavy
Halušky:
- 1 hrnček hladkej múky
- soľ
- voda
- olej
1. Na drobno nakrájame cibuľu a orestujeme na rozpálenom oleji do zlatista. Keď je cibuľa hotová, poprášime ju červenou mletou paprikou a pridáme na kocky nakrájanú hlivu. Pomiešame a podlejeme vodou, aby nám paprika nezhorkla. Pridáme ostatné dochucovadlá ako korenie, majoránku, soľ, čili a varíme približne 30 minút, kým hliva zmäkne a voda sa vyparí.
2. Po zmäknutí hlivy vlejeme rastlinnú alternatívu smotanu na varenie, premiešame a necháme prejsť varom. Následne do zmesi prilejeme 1 pl múky, ktorú sme si v pohári poriadne vymiešali so studenou vodou, aby sme predišli tvorbe hrudiek a paprikáš zahustíme. Paprikáš odstavíme a po vychladnutí pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy.
3. Z múky, soli a vody vymiešame haluškové cesto, ktoré má mať skôr redšiu konzistenciu. V hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme olej a soľ. Keď začne voda vrieť, pretláčame cesto cez haluškovač do vody. Halušky sú hotové keď vyplávajú na povrch. Následne ich scedíme, prepláchneme a môžeme podávať s paprikášom.
Granadír
- 100 g bezvaječných cestovín (ideálne fliačky)
- 3 zemiaky
- 1 menšia cibuľa
- mletá červená paprika
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
- kyslá uhorka (ako obloha)
1. Zemiaky ošúpeme, následne ich nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody.
2. Do druhého hrnca dáme zovrieť vodu, vhodíme do nej fliačky, soľ a pár kvapiek oleja.
3. Počas varenia fliačkov a zemiakov si nakrájame cibuľu nadrobno. Cibuľu orestujeme do zlatista na rozpálenom oleji na panvici. Keď sa sfarbí, stiahneme ju z ohňa a pridáme mletú červenú papriku. Panvicu dáme späť na malý plameň a miešame ešte 15 sekúnd.
4. Uvarené zemiaky zlejeme a mierne popučíme. Uvarené fliačky zas precedíme cez sitko. Zemiaky a fliačky dáme do jedného hrnca, kde prisypeme aj pripravenú cibuľu s červenou paprikou. Všetko osolíme, okoreníme, poriadne zamiešame a keď sa nám zdá granadír suchý, pridáme pár lyžíc oleja.
5. Podávame s kyslou uhorkou.
Halušky s rastlinnou „bryndzou“
- 2 veľké zemiaky
- 1 hrnček polohrubej/hladkej múky
- voda (v prípade potreby na zriedenie haluškového cesta)
- 1/2 kocky bieleho tofu
- 1/2 sojakrému
- 1/2 rastlinnej alternatívy kyslej smotany/bieleho rastlinného jogurtu
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- olej
- 1 cibuľa
- údené tofu/tempeh
- čerstvá pažítka
- soľ
1. Ošúpané zemiaky umyjeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. Do nastrúhaných zemiakov pridávame múku a soľ. Cesto sa nesmie rozpadávať a nemôže byť ani riedke.
3. Vo väčšom hrnci si zovrieme vodu, do ktorej sme pridali soľ a asi 2 pl oleja. Pomocou haluškovača začneme hádzať halušky do vriacej vody. Halušky sú uvarené keď vyplávajú na povrch. Hotové halušky scedíme a prepláchneme vlažnou vodou.
4. Počas varenia halušiek si pripravíme „bryndzu“. Tofu, sojakrém a tastlinnú alternatívu smotany dáme do mixera a vymixujeme na krém. Pridáme soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy. Priebežne ochutnávame a podľa toho dochutíme soľou či citrónovou šťavou.
5. Na záver si nakrájame cibuľu a tofu na malinké kocky. Na troche oleja na panvici orestujeme cibuľu a tofu do zlatista. Pažítku nasekáme nadrobno a posypeme ňou „bryndzové“ halušky s tofu „slaninou“.
Bublanina
- 320 g polohrubej múky
- 140 g cukru
- 125 ml oleja
- 250 ml rastlinného mlieka
- 1 bal. prášku do pečiva
- 1 bal. vanilkového cukru
- cukor na posypanie
- ovocie (čerstvé/mrazené/zavárané)
1. Všetky ingrediencie (okrem ovocia) zmiešame vo väčšej miske a vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech, prípadne na plech vystlaný papierom na pečenie.
2. Na cesto poukladáme ovocie podľa výberu.
3. Pečieme 30 – 35 minút pri teplote 180 °C.
4. Bublaninu podávame posypanú cukrom.
Čokoládová ovsená kaša s hruškou
- 1 hruška
- 3/4 hrnčeka ovsených vločiek
- 1 pl kakaového prášku
- soľ
- 1 hrnček rastlinného mlieka
- 1 pl rastlinného masla
- 1 čl cukru
- citrónová šťava z 1/4 citróna
1. Hrušku si nakrájame na menšie plátky.
2. Ovsené vločky vhodíme do hrnca, zalejeme mliekom, pridáme štipku soli na zvýraznenie chuti a pozvoľna za stáleho miešania varíme.
3. Keď vločky získajú kašovú konzistenciu, pridáme do kaše kakaový prášok a poriadne premiešame.
4. Na roztopené rastlinné maslo na panvici pridáme nakrájanú hrušku, cukor, zopár kvapiek citrónovej šťavy a na malom plameni restujeme za stáleho miešania až do skaramelizovania.
5. Kašu vylejeme do misky alebo na tanier a zdobíme skaramelizovanou hruškou. Podľa potreby môžeme dosladiť javorovým, agávovým alebo iným sirupom.
Šalátová polievka na kyslo
Polievka:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hlávkový šalát
- 1/2 hrnčeka rastlinnej alternatívy smotany na varenie
- voda
- soľ
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava z 1 citróna
- majoránka
- kurkuma
- mletá červená paprika
- olej
Halušky:
- 1/2 hrnčeka krupice
- 3 pl mletých ľanových semienok
- 3 pl hladkej múky
- soľ
- voda
1. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na rozpálenom oleji. Keď cibuľa začne chytať farbu, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a premytý nakrájaný šalát na hrubé rezance (dlhé cca 8 cm). Všetko spolu ešte chvíľu restujeme a následne zalejeme vodou tak, aby bol šalát ponorený. Dochutíme majoránkou, mletou paprikou, štipkou kurkumi a korením.
2. Kým sa nám polievka varí, pripravíme si cesto na halušky. Najskôr zalejeme mleté ľanové semienka asi 3 pl vody. Necháme ich napučať v priebehu 10 minút. Budú nám v haluškách slúžiť ako vajíčko.
3. Do misky si vysypeme krupicu, pridáme múku, soľ a premiešame. Pridáme ľanové semienka a vodu, aby sme vytvorili cesto strednej konzistencie. Nie príliš tuhé, aby neboli halušky tvrdé, ale ani riedke, aby sme ich vedeli v celistvejších kúskoch hádzať do polievky.
4. Cesto si vylejeme na krájaciu dosku alebo plytký tanier a do mierne vriacej polievky vhadzujeme pomocou príborového noža väčšie kusy cesta. Neponáhľame sa. Polievku občasne premiešame, aby sa halušky neprilepili na dno hrnca.
5. Ak máme všetky halušky v polievke, ešte raz ju podľa potreby dochutíme a prilejeme rastlinnú alternatívu smotany na varenie. Ešte chvíľku za stáleho miešania povaríme.
6. Citrónovú šťavu pridávame buď priamo do taniera alebo do celého hrnca s polievkou, avšak až keď polievka vychladne, aby sa nám smotana nevyzrážala.
Zeleninový kuskus
- 1 hrnček kuskusu
- 1 zeleninový bujón
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 hrnčeky mrazených strukov zelenej fazuľky
- 1 väčšia cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
- citrónová šťava
- 8 sušených rajčín v oleji
- 3 pl slnečnicových semienok
- 1 pl nakrájanej pažítky
1. Kuskus zalejeme vývarom, ktorý sme pripravili uvarením vody s bujónom. Pridáme soľ, korenie a necháme ho napučať.
2. Cesnak nakrájame nadrobno, mrazené struky oblanšírujeme horúcou vodou. Struky a sušené rajčiny naporcujeme na menšie časti a cuketu nakrájame na malé pásiky.
3. Zeleninu spolu orestujeme na rozpálenom oleji, až kým nezmäkne. Následne ju ochutíme soľou a korením.
4. Na suchej panvici opražíme slnečnicové semienka, ktoré po opražení zamiešame spolu s kuskusom a zeleninou.
5. Podávame pokvapkané citrónovou šťavou a ozdobené nasekanou pažítkou.
Bageta s nátierkou a pečenou zeleninou
- 1 balenie sojakrému (Lunter)
- 200 g šampiňónov
- 150 g kápie
- koriander
- pečivo (chlieb, bageta)
- olivový olej
- lahôdkové droždie
- šťava z ½ citróna
- soľ
1. Šampiňóny očistime, nakrájame a opečieme na panvici strochou olivového oleja. Po cca 2 minútach pridáme nakrájanú kápiu.
2. Po zmäknutí šampiňónov a kápie pridáme na záver koriander, minútu restujeme a odstavíme z ohňa. Zmes jemne osolíme.
3. Pečivo opečieme na panvici dochrumkava a necháme ho chvíľu vychladnúť. Nátierku si dáme do misky, ochutíme ju troma lyžicami lahôdkového droždia a šťavou z polky citróna.
4. Pečivo natrieme nátierkou a poukladáme naň pripravenú zmes zo šampiňónov a kápie.
Jahodový jogurt s mandľami
- 1,5 hrnčeka mrazených/čerstvých jahôd
- 250 bieleho rastlinného jogurtu
- vanilkový extrakt (voliteľné)
- šťava z 1/2 limetky
- 6 pl mandlí (bez šupky)/ kešu
- voda
1. Mandle (zopár si necháme na dozdobenie) namočíme do vody približne na 2 hodiny. Keď zmäknú, prebytočnú vodu zlejeme. Mandle aj s ostatnými ingredienciami vymixujeme v mixéri a vylejeme do sklenenej mištičky či pohára.
2. Ideálne je pripraviť si jogurt už večer, aby sme ho mali pekne zachladený a stuhnutý. Podávame zdobené kúskami nerozmočených mandlí.
Zemiakové placky s rastlinným mliekom
- 4 veľké zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- majorán
- soľ
- mleté čierne korenie
- 4 pl hladkej múky
- hrnček rastlinného mlieka
1. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, pretlačíme do nich cesnak, ochutíme majoránom, soľou, korením a poprášime múkou. Dobre premiešame.
2. Zo zemiakového cesta vyprážame placky na vrstve rozpáleného oleja z oboch strán alebo vytvarujeme placky na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút.
3. Servírujeme so šálkou studeného rastlinného mlieka.
Kde nakupovať
Tu Vám ponúkame zoznam miest, kde môžete kúpiť ingrediencie z našich receptov, ktoré možno ešte nepoznáte, ale v rastlinnej kuchyni sú to nezameniteľní pomocníci:
- agáve sirup – Tesco, bio obchody, dm drogerie markt
- arrabbiata omáčka – Kaufland, Tesco, Lidl, špecializované talianské potraviny
- javorový sirup – Lidl (americký týždeň), Tesco, bio obchody, dm drogerie markt
- lahôdkové droždie – bio obchody
- rastlinná smotana – Kaufland, Lidl, Tesco, Billa, Terno, Yeme, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- rastlinné maslo – Kaufland, Tesco, Terno, Kraj, bio obchody
- rastlinné mlieko – Kaufland, Tesco, Lidl, Billa, Terno, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- rastlinný jogurt – Kaufland, Lidl, Tesco, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- rastlinný tavený syr – Kaufland
- ryžové víno – špecializované ázijské potraviny
- ryžový ocot – Kaufland, Lidl (ázijský týždeň), Tesco
- sezamový olej – Lidl, Tesco
- sojakrém – Kaufland, Lidl, Tesco, Kraj
- soľ Kala Namak – bio obchody, dm drogerie markt, Dr. Max
- tahini – Tesco, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- tempeh – Kaufland, Tesco, Terno, Kraj, bio obchody, dm drogerie marto
Našli ste chybu v našich receptoch? Prosíme, dajte nám o nej vedieť. Aj vďaka Vám môžeme posunúť Rastlinnú výzvu na ešte vyššiu úroveň. Ďakujeme.