Obed
Večera
Kuskusový šalát s ovocím
- 3/4 hrnčeka kuskusu
- 1/3 hrnčeka sušených brusníc
- 3 čl chia/konopných semienok (podľa preferencie)
- 3/4 hrnčeka jahôd/malín/čučoriedok (podľa preferencie)
- 1 čl kurkumy
- 3 pl slnečnicových/tekvicových semienok
- 1 pl olivového oleja
- 1 čl balzamika
- mleté čierne korenie
- mletý zázvor (voliteľné)
- soľ
- pomarančová šťava z 1/2 pomaranču
- hrsť rukoly
1. Kuskus zalejeme vriacou vodou tak, aby ho voda tesne pokryla. Ochutíme ho soľou a čiernym korením, zamiešame a necháme odležať, kým nenasiakne do seba všetku vodu.
2. Jahody alebo iné ovocie si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky podľa potreby.
3. Pripravený kuskus zmiešame s ovocím, rukolou, sušenými brusnicami, semienkami a ochutíme štipkou kurkumy, mletého zázvoru (podľa potreby), balzamikom a pomarančovou šťavou.
4. Všetko poriadne premiešame a môžeme podávať.
Parížsky šalát
- 100 g rastlinnej alternatívy šunky
- 3/4 sojanézy
- 4 kyslé uhorky (cca 80 g)
- 1/2 hrnčeka sterilizovaného hrášku
- 1 čl horčice
- čierne korenie
- soľ
- 1/2 malej červenej cibule
- 1 čl worčestrovej omáčky
- chlieb
Šunku nakrájame na menšie pásiky, kyslé uhorky a cibuľu na drobné kúsky, pridáme všetky ostatné ingrediencie a všetko spolu premiešame. Podávame s chlebom či hriankami.
Chleba v „nevajci“
- 1 konzerva cíceru (cícerovú vodu budeme tiež potrebovať)
- čierna soľ
- kurkuma
- mleté čierne korenie
- 4-6 krajcov chleba
- 1 pl hladkej múky
- chlieb
- kečup (voliteľné)
- 1 menšia cibuľa (voliteľné)
1. Konzervu cíceru aj s vodou dáme do misky spolu s čiernou soľou, kurkumou, korením, múkou a vymixujeme ponorným mixérom.
2. Krajce chlebíku v cestíčku namočíme z oboch strán a vyprážame vo väčšej vrstve rozpáleného oleja
3. Podávame s kečupom a nadrobno nakrájanou cibuľou.
Banánové lievance
- 4 banány
- 3/4 hrnčeka ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka rastlinnej alternatívy mlieka
- arašidové maslo/džem (na potretie lievancov)
- rastlinná šľahačka podľa potreby
- 1/2 čl kypriaceho prášku
- 1 hrnček mrazených/čerstvých malín (alebo iné bobuľové ovocie)
Ak chcete ušetriť čas a energiu, jednoduchší spôsob je lievance upiecť. Ak sa radi s jedlom hráte a preferujete klasické vyprážané lievance, smelo do toho.
1. Kým sa nám rúra predhrieva na 180 stupňov, nakrájame alebo nalámeme banány do mixovacej nádobky. Pridáme do nej vločky, rastlinné mlieko, kypriaci prášok a ponorným mixérom vymixujeme do hladka. Ak sa nám hmota zdá riedka, zahustíme ju väčším množstvom ovsených vločiek. Naopak, ak je hmota príliš hustá, pridáme trochu vody alebo rastlinného mlieka.
2. Plech si vystrieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto v tvare menších lievancov. V žiadnom prípade plech neodporúčame vytierať margarínom či olejom, pretože sa lievance takýmto spôsobom prilepia o plech. Cesto musí byť tuhšej konzistencie, aby sa nám po plechu neroztieklo a lievance držali pokope.
3. Pečieme približne 15-20 minút za stáleho pozorovania. Každá rúra pečie inak, takže dbáme, aby nám lievance nezhoreli.
4. Keď nám lievance chytia tuhší tvar a zlatisté sfarbenie, môžeme plech vybrať a podberákom lievance otočiť. Vrátime ich ešte do rúry približne na 5 minút.
5. Upečené lievance vyberieme, uložíme na tanier, potrieme džemom alebo zľahka arašidovým maslom (pri natieraní sme opatrní, cesto je krehké), ozdobíme šľahačkou, posypeme umytým alebo rozmrazeným ovocím (rozmrazené ovocie je skutočne výhodou, pretože šťava, ktorú z neho získame, lievance príjemne zvlhčí a ochutí).
Chia jahodový puding
(Recept je ideálne pripraviť večer)
- 2 hrnčeky mrazených jahôd
- 200 ml kokosovej smotany na varenie
- 1/4 hrnčeka vody
- 4 pl chia semienok
- 1 kopcovitá čl strúhaného kokosu
- cukor/agáve alebo javorový sirup (na dosladenie)
1. Mrazené jahody (zopár si odložíme nabok pre dozdobenie) hodíme do mixéra spolu s kokosovou smotanou (môžeme použiť aj mlieko, ale smotana pudingu dodá krémovejšiu konzistenciu), vodou a sladidlom a vymixujeme všetko do hladka.
2. Do zmesi zamiešame chia semienka a vylejeme ju do mištičky, do ktorej sme na spodok poukladali kúsky rozmrazených jahôd. Hmotu necháme v chladničke stuhnúť minimálne 1 hodinu. Ideálne je pripraviť si raňajky večer a ráno nás v chladničke prekvapí krásne stuhnutý chia puding.
3. Podávame zdobené jahodami a strúhaným kokosom.
Šalát s pečeným cícerom a granátovým jablkom
Šalát
- 1/2 menšej brokolice
- 1 veľká mrkva
- 4 reďkovky
- 1/2 granátového jablka
Pečený cícer:
- 1 konzerva cíceru
- 1 pl olivového oleja
- 2 pl citrónovej šťavy
- 2 pl sójovej/tamari omáčky
- 1 pl agáve sirupu
- soľ
Dresing:
- 3 pl olivového oleja
- 4 pl tahini
- 3 pl citrónovej šťavy
- 1 pl cukru/javorového sirupu/agáve sirupu
- 1 čl soli
- 4 pl vody
- 2 pl nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate
1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie. Cícer scedíme, dáme do misky, pridáme doň olivový olej, citrónovú šťavu, sójovú alebo tamari omáčku, sirup a soľ. Všetko spolu premiešame a necháme zapiecť približne na 20 minút.
2. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu a vložíme do nej rozdrobenú a umytú brokolicu a nakrájanú mrkvu. Zeleninu necháme povariť cca 2-4 minúty. Následne ju scedíme a necháme vychladiť v mise s ľadovou vodou, aby si zelenina zachovala sviežu farbu a chrumkavosť.
3. Pripravíme dressing tak, že všetky ingrediencie rozmixujeme.
4. V šalátovej mise zmiešame blanšírovanú zeleninu, nakrájané reďkovky a semienka z polky granátového jablka.
5. Šalát podávame s pečeným cícerom a poliaty dresingom. Podľa potreby dochutíme.
Obed
Sviečková omáčka s „Kukuřízekom“ a domácou knedľou
Sviečková:
- 2 mrkvy
- 1,5 petržlena
- 1/4 malého zeleru
- 1/2 cibule
- 1/2 (cca 125 ml) rastlinnej smotany na varenie
- voda
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- 2 bobkové listy
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 konzerva Mock duck/1 balenie „Kukuřízeku“
- 1,5 pl sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
Domáca knedľa (alternatívne môžeme použiť bezvaječné cestoviny/bezvaječnú knedľu):
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 kocka droždia (21 g)
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
- soľ
- cukor
1. Zeleninu si nakrájame na menšie kúsky.
2. Kukuřízek si namarinujeme soľou, korením, sójovou omáčkou a nakrájaným cesnakom. Všetko dobre premiešame a necháme marinovať v uzavretej miske v chladničke až kým nepripravíme omáčku.
3. Cibuľu orestujeme do zlatista a následne na nej chvíľu opečieme aj zvyšnú zeleninu. Zalejeme vodou tak, aby tesne pokryla zeleninu, ochutíme koreninami a varíme prikryté až do zmäknutia zeleniny.
4. Ak sa nám zdá, že je v hrnci príliš veľa vody, odlejeme trochu do misky, aby nebola omáčka následne nežiadúco riedka. Ak vodu odliať netreba, rovno do hrnca vlejeme smotanu na varenie a ešte chvíľu povaríme.
5. Ponorným mixérom všetko rozmixujeme do hladka a dochutíme citrónovou šťavou a cukrom podľa potreby.
6. Kukuřízek orestujeme na rozpálenom oleji tak, aby sa nám nevysušil.
7. Podávame s domácou knedľou alebo bezvaječnými cestovinami.
Domáca knedľa:
1. Vo veľkej miske zmiešame polovicu množstva vlažného rastlinného mlieka s rozdrobeným droždím, cukrom a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.
2. Kvások vmiešame do múky, pridáme zvyšok rastlinného mlieka, 1 čl soli a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme na nelepivé cesto. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút, až do zdvojnásobenia objemu.
3. Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť sa 20-25 minút
Špenátové pirohy s krémovou kešu-šampiňónovou omáčkou
- 4 zemiaky
- 1/2 hrnčeka múky
- 1/2 hrnčeka mrazeného špenátu
- soľ
- 1/2 cibule
- olej
- mleté čierne korenie
- 1/2 hrnčeka kešu orechov
- 1 pl citrónová šťava
- 1 pl lahôdkové droždie
- 4 šampiňóny
- 1 strúčik cesnaku
- 1/4 hrnčeka vody
1. Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a uvarené popučíme. 2,5 zemiakov má ísť do cesta na pirohy a 1,5 zemiaky do plnky, takže už uvarené v približne takom pomere rozdelíme.
2. Najskôr si pripravíme cesto na pirohy. K väčšej časti uvarených zemiakov pridáme múku, mierne odstredený špenát, soľ, mleté čierne korenie a rukami vymiesime tuhé cesto.
3. Na rozohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začne mäknúť, pridáme na malé kúsky umyté nakrájané šampiňóny, osolíme, okoreníme a dusíme až kým nám nezmäknú a nesfarbia sa. Asi 5 polievkových lyžíc týchto udusených šampiňónov si odložíme na bok.
4. Z druhej polovice uvarených zemiakov si pripravíme plnku tak, že ich zmiešame s dusenými šampiňónmi a podľa potreby dochutíme soľou a korením.
5. Cesto na pirohy vyvaľkáme a pomocou pohára alebo menšej misky vykrajujeme kolieska.
6. Vykrojené kolieska plníme pripravenou plnkou. Preložíme ich napoly a vidličkou popritláčame kraje, aby sa nám pirohy poriadne uzavreli. Varíme ich vo vriacej osolenej vode, do ktorej sme pridali aj olej, aby sa nezlepili. Pirohy sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Hotové pirohy scedíme a prepláchneme pod tečúcou vodou.
7. Namočené kešu (ideálne cez noc) z vody scedíme a vhodíme do mixéra. Pridáme nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, lahôdkové droždie, soľ, štipku korenia, vodu a rozmixujeme. Takúto omáčku vylejeme na panvicu a necháme prevrieť. Môžeme podľa potreby dochutiť alebo zriediť vodou.
8. Pirohy podávame preliate omáčkou a zdobíme šampiňónmi, ktoré sme si odložili na bok.
Makové šúľance
- 3 veľké zemiaky
- 1/4 hrnčeka špaldovej múky
- 1/4 hrnčeka krupice
- 1,5 pl rastlinného masla
- soľ
- 1/4 hrnčeka mletého maku
- 2,5 pl práškového cukru
- olej
- voda
- čerstvé slivky/mrazené jahody/maliny (podľa preferencie)
1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a uvaríme. Následne zemiaky popučíme a necháme vychladnúť. Pridáme múku, krupicu, štipku soli a rukou vymiesime na nelepivé cesto.
2. Pomúčime si dosku na vaľkanie a z cesta vytvarujeme jeden veľký šúľok, ktorý naporcujeme na menšie kúsky. Z rozdrobených kúskov tvarujeme asi 6-7 cm dlhé šúľance.
3. V hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú sme osolili a pridali do nej za lyžicu oleja, aby sa šúľance nepolepili. Do vriacej vody vhadzujeme šúľance. Dávame pozor, aby sa nám neprilepili na dno hrnca alebo jeden o druhý. Šúľance sú uvarené, keď sa začnú vyplavovať na povrch. Takéto šúľance scedíme a vhodíme do misky. Kým sú horúce, pridáme do misky maslo. Rastlinné maslo necháme prirodzene na šúľancoch rozpustiť a premiešame.
4. Mletý mak si premiešame s 2 pl cukru.
5. Mrazené alebo čerstvé ovocie nakrájame na kúsky a na troške vody varíme za stáleho miešania až do rozpadnutia. Na konci poprášime zvyšným cukrom a premiešame.
6. Šúľance premiešame s makovou zmesou a servírujeme preliate uvareným ovocím.
Lepenec ala „cigánska pečienka“
- 4 väčšie krajce chleba/2 väčšie žemle
- 2 cibule
- olej
- 1 balenie výrobku Kukuřízek
- soľ
- mleté čierne korenie
- grilovacie korenie
- ľadový šalát (podľa preferencie ako príloha)
- 2-3 pl horčice
1. Cibuľu si nakrájame na pásiky a vhodíme ju do asi 1 cm vrstvy rozpáleného oleja. Smažíme pozvoľna za občasného miešania do zlatistého sfarbenia. Podľa potreby podlievame olejom a na konci mierne osolíme aj okoreníme.
2. Keď je cibuľa hotová, presunieme ju do vedľajšej nádoby a na rovnakej panvici na troške oleja restujeme Kukuřízek, ktorý osolíme a okoreníme grilovacím korením. Restujeme až kým nechytí zlatistú farbu.
3. Krajce chleba potrieme zvnútra horčicou, naplníme osmaženou cibuľou, vložíme Kukuřízek a podávame s ľadovým šalátom. V prípade používania žemle namiesto chleba, žemľu nakrojíme napoly tak, aby bola jedna strana zatvorená a nevypadávala nám z nej zmes von. Do 1 žemli alebo 1 „lepenca“ môžeme dať 1,5 Kukuřízku.
Zapekané klobaňové zemiaky
- 5 zemiakov
- 1 cibuľa
- 2/3 klobane (rastlinná klobása, dostupná v potravinách so zdravou výživou)
- mleté čierne korenie
- soľ
- údená mletá červená paprika
- korenie na pečené zemiaky/grilovacie korenie
- olej
- 1 rastlinná smotana na varenie
- 1 pl lahôdkové droždie
1. Očistené a umyté zemiaky nakrájame na krúžky alebo kocky podľa vlastnej chuti a preferencií. Tak isto nakrájame aj cibuľu.
2. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Rastlinnú smotanu vymiešame s lahôdkovým droždím, štipkou soli a korením. Zemiaky posypeme grilovacím korením, polejeme trochou oleja a poriadne premiešame.
3. V tomto kroku vymastíme plech olejom a vrstvíme ochutené zemiaky, kúsky cibule a klobane. Vložíme do rúry na 25 minút, keď sú zemiaky takmer upečené. Plech vyberieme a celý povrch zemiakov polejeme ochutenou rastlinnou smotanou a ešte dáme zapiecť na približne 10 minút.
Chilli-sin-carne
- 1 väčšia zelená paprika
- 1 paradajka
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 konzerva červenej fazule
- 1 konzerva cíceru
- 4 pl kečupu
- čili/omáčka Sriracha
- soľ
- mleté čierne korenie
- cukor
- pomarančová kôra
- voda
- 1/2 hrnčeka ryže, alebo inej obilniny (príloha)
1. Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno, papriku na menšie pásiky a paradajku na kocky.
2. Cibuľu restujeme na rozpálenom oleji do mäkka. Po zmäknutí pridáme cesnak, zvyšnú zeleninu a scedenú, premytú fazuľu aj cícer.
3. Zmes na panvici podlejeme vodou, ochutíme soľou, korením a restujeme.
4. Keď je paprika zmäknutá, pridáme kečup, srirachu, trochu cukru a posypeme postrúhanou pomarančovou kôrou. Premiešame, podľa potreby ešte podlejeme vodou a ešte restujeme približne 10 minút.
5. Hotové podávame s ryžou alebo inou obilninou, ktorú sme pripravili podľa návodu na obale.
Večera
Tekvicové kari
- 1/2 veľkej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2,5 cm čerstvého zázvoru
- kari
- mletý koriander
- 1/3 maslovej tekvice alebo 1/2 hokkaido tekvice
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 1/3 konzervy kokosovej smotany na varenie
- 1/2 hrnčeka vody
- 2 hrnčeky mladého špenátu
- 1/2 hrnčeka ryže
- 1/2 hrnčeka nesolených slnečnicových semienok
- olej
1. Na rozohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď zmäkne, do hrnca pridáme nadrobno nasekaný cesnak a zázvor a osmažíme ďalšiu minútu. Pridáme kari korenie a koriander. Všetko dobre premiešame a pridáme nakrájanú tekvicu, konzervu paradajok, kokosovú smotanu, vodu a soľ. Hrniec zakryjeme a počkáme, kým zmes začne vrieť.
2. Zmiernime plameň a necháme zľahka vrieť 15 minút. Zmes premiešavame približne každých 5 minút, aby neprihorela a varíme do zmäknutia tekvice. Podľa potreby pridávame vodu, aby sme sa vyhli príliš hustej zmesi.
3. Hrniec odstavíme z ohňa a do zmesi vmiešame umytý mladý špenát a podľa potreby dochutíme.
4. Hotové kari podávame s dusenou ryžou v miske a posypeme opraženými slnečnicovými semienkami.
„Nekurací“ vývar
- 2-3 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy
- 80 g hlávkového zeleru
- 2 petržleny s vňaťou
- 1,5 l vody (počas varenia môžete v prípade potreby vodu doliať)
- čierne mleté korenie
- soľ
- vegeta (voliteľné)
- 1/2 čl kurkumy
- majoránka
- 180-200 g (1 konzerva/sklenený pohár) jackfruitu
- tenké bezvaječné rezance
1. Mrkvu, petržlen a zeler ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kocky a spolu s kurkumou a nadrobno nakrájanou ½ cibule jemne osmahneme na oleji v hrnci. Petržlenovú vňať nakrájame nadrobno a odložíme nabok, budeme ju potrebovať pred koncom varenia.
2. Zeleninu v hrnci zalejeme vodou, pridáme druhú polovicu cibule a 2 strúčiky cesnaku. Pridáme korenie, majoránku, soľ a bobkový list a varíme približne 20 minút (kým začne zelenina mäknúť). Pridáme scedený a podľa potreby nakrájaný/rozdrobený jackfruit a varíme až kým sa chute neprepoja a zelenina sa úplne neuvarí.
3. V druhom hrnci privedieme vodu do varu, osolíme ju, pridáme trochu oleja a vysypeme do nej rezance. Po zmäknutí ich precedíme cez sitko, premyjeme studenou vodou a necháme odkvapkať.
4. Do takmer uvarenej polievky prisypeme pokrájanú petržlenovú vňať z jedného petržlenu a ešte 5 minút povaríme.
5. Polievku podávame s rezancami.
Špagety s cícerovými guľôčkami
(recept na približne 3 porcie)
Zmes na guľky:
- 1,5 pl mleté ľanové semienka
- olivový olej
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka strúhanky
- 1/2 hrnčeka čerstvých bazalkových lístkov
- ½ hrnčeka posekaných sušených paradajok v oleji
- 1/2 hrnčeka domáceho rastlinného „parmezánu“
- soľ
- mletá červená paprika
- 1 pl sušeného oregána
- 1 konzerva cíceru
Obaľovanie:
- 3 pl strúhanky
- 2 pl rastlinnej alternatívy parmezánu
Rastlinný „parmezán“:
- 3 pl lahôdkového droždia
- 1/3 hrnčeka kešu orieškov
- sušený cesnak
- soľ
- 3 pl vody
Špagety:
- 250 g špagiet
- paradajkový pretlak
- sušená bazalka
- oregano
- sušený cesnak
- soľ
1. Všetky ingrediencie na rastlinný „parmezán“ pridáme do mixéra, vymixujeme na požadovanú (takmer práškovú) konzistenciu.
2. Špagety uvaríme v osolenej vode s trochou oleja. Po uvarení ich scedíme, premyjeme vlažnou vodou a necháme odkvapkať.
3. Začneme si pripravovať všetko potrebné na cícerové guľky. Mleté ľanové semienka (ak máte iba celé, zomeliete ich v smoothie mixéri alebo sekáčiku) zalejeme 2,5 pl vody a necháme postáť cca 10 minút. Takto nahradíme funkciu vajíčka a hmota na cícerové guľky bude držať pokope.
4. Na rozohriatom oleji restujeme nadrobno nakrájaný cesnak za stáleho miešania asi 2 minúty. Následne olej a cesnak vylejeme do mixovacej nádoby spolu s napučanými ľanovými semienkami.
5. Do mixéra pridáme strúhanku, bazalku, sušené paradajky, rastlinný „parmezán“, soľ, červenú papriku, oregáno, 1 pl olivového oleja, scedený a premytý cícer a mixujeme, až kým z toho nie je tvarovateľná hmota. Nechceme, aby z hmoty bola pasta, ale chceme tiež predísť tomu, aby v zmesi zostali celé guľôčky cíceru. Podľa potreby dochutíme.
6. Rúru predohrejeme na 180 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.
7. Teraz môžeme začať formovať menšie guľôčky. Obalíme ich ešte v strúhanke, ktorú sme zmiešali s „parmezánom“ a ukladáme na papierom vystlaný plech. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme zapiecť na približne 15-20 minút, počas ktorých ich pretočíme na druhú stranu. Guľôčky sú hotové, ak sa na nich vytvorila hnedastá „kôrka“.
8. Kým sa guľôčky pečú, pripravíme si paradajkovú omáčku. V malom hrnci povaríme pretlak so soľou, oreganom, sušeným cesnakom a sušenou bazalkou.
9. Špagety podávame preliate paradajkovou omáčkou a na vrch ukladáme cícerové guľky.
Sushi miska
Sushi zmes:
- 1/2 hrnčeka ryže (môžete zvoliť sushi ryžu, ale aj guľatozrnnú či jasmínovú)
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 šalátová uhorka
- 1 avokádo
- 1/2 hrnčeka edamame uvarených alebo konzervovaných fazuliek/naklíčené mungo fazuliek /½ tofu
- 1/2 hrnčeka sôjových/cviklových/iných klíčkov (voliteľné)
Dochutenie:
- sójová omáčka
- ryžový ocot/iný ocot (voliteľné)
- sezamové semienka
- sezamový olej
- nakladaný zázvor (voliteľné)
- soľ
- wasabi pasta (voliteľné)
- nori vločky (voliteľné)
1. Ak máme k dispozícii ryžový ocot, zmiešame 1 polievkovú lyžicu octu s 1/2 hrnčeka vody a štipkou soli. Mrkvu a uhorky nastrúhame na plátky, polejeme ich octovým roztokom a dobre premiešame. V prípade, že ryžový ocot nemáme, môžeme použiť iný typ octu alebo tento krok vynecháme.
2. Ryžu udusíme so štipkou soli podľa inštrukcií na obale.
3. Avokádo a edamame fazuľky nakrájame na kocky. Ak sme použili namiesto fazuliek tofu, orestujeme ho so štipkou soli na troche rozpáleného oleja.
4. Pripravíme si 2 misky, do ktorých rovnomerne rozdelíme uvarenú ryžu. Zo zeleniny namočenej do octového roztoku odkvapkáme zvyšnú tekutinu, ak je to potrebné. Na vrch ryže rovnomerne rozdelíme a pekne naaranžujeme zeleninu, avokádo, edamame/mungo/orestované tofu a klíčky.
5. Dochutíme trochou soli a ozdobíme sezamovými semiačkami, prípadne nori vločkami. Môžeme taktiež pridať trochu nakladaného zázvoru a wasabi pasty. Takto naaranžovanú misku polejeme trochou sójovej omáčky a môžeme pokvapkať sezamovým olejom.
Krémové hubové rizoto
- 2,5 hrnčeka zeleninového vývaru
- olej
- 9 šampiňónov
- 1/2 hrnčeka zeleniny (špargľa/brokolica/hrášok)
- 1 pl rastlinného masla
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 šalotka
- 1 hrnček ryže arborio
- 1/4 hrnčeka suchého bieleho vína
- 3 pl rastlinného „parmezánu“/lahôdkového droždia
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 mrkva
- 1/2 stopky stopkového zeleru
1. Šalotku, mrkvu a stopkový zeler pokrájame na veľmi drobné kúsky, opražíme na oleji, pridáme umytú ryžu, mierne osolíme, pridáme biele víno, vývar a povaríme 15 minút kým sa ryža neuvarí na „al dente“ konzistenciu.
2. Na panvici a troche oleja orestujeme na kocky nakrájané šampiňóny a zeleninu podľa výberu. Ochutíme štipkou soli, čierneho korenia a posmažíme asi 5 minút, aby zelenina trochu zmäkla. Panvicu zakryjeme pokrievkou a stiahneme z ohňa.
3.Keď je ryža hotová, prihodíme k nej orestované šampiňóny, zeleninu a rastlinnú alternatívu parmezánu či lahôdkové droždie a rastlinné „maslo“. Všetko poriadne premiešame a môžeme podávať.
Quinoa šalát s mangom a fazuľkami
Šalát:
- 1/2 hrnčeka quinoi
- 1 a 3/4 hrnčeka vody
- 2 pl tekvicových/slnečnicových semienok
- olivový olej
- soľ
- 1 konzerva čiernej/červenej fazule
- 1/2 červenej cibule
- 1 mango
- 2 hrnčeky mladého špenátu
- 1 avokádo
- 4 pl čerstvého koriandru (voliteľné)
Dresing:
- 1/3 hrnčeka olivového oleja
- limetková šťava z 1 limetky
- soľ
- mletá rasca (voliteľné)
- 15 stebiel čerstvého koriandru/petržlenovej vňate (voliteľné)
1. Do menšieho hrnca dáme quinou, zalejeme ju vodou tak, aby ju tesne pokryla a na malom plameni necháme dusiť do zmäknutia. Kontrolujeme, aby neprihorela. Prípadne dolejeme vodu. Hotovú quinou necháme vychladnúť, prípadne dáme zachladiť do chladničky, pokým pripravíme zvyšok šalátu a dressing.
2. Rúru vyhrejeme na 160°C. Na plechu premiešame tekvicové semienka, 1 čl olivového oleja a štipku soli a dáme ich do vyhriatej rúry zapiecť na približne 8 minút. Keď sú semiačka chrumkavé a voňajú, odložíme ich bokom a necháme vychladnúť. Ako alternatívu môžeme semiačka jemne opražiť na panvici.
3. Pripravíme si veľkú misu, kde budeme miešať šalát. Scedíme a premyjeme fazuľu. Cibuľu a mango nakrájame na malé kocky, špenát a koriander na menšie kusy. Ingrediencie zmiešame v mise, kde pridáme štipku soli. Ak stihli semienka a quinoa poriadne vychladnúť, pridáme aj tie.
4. Ďalej si pripravíme dressing. V malej miske dôkladne zmiešame olivový olej, limetkovú šťavu, štipku soli, ½ čl. mletého kmínu a najemno pokrájaný čerstvý koriander. Hotový dresing nalejeme na šalát a všetko dobre premiešame. Podľa potreby dochutíme.
5. Tesne pred podávaním nakrájame avokádo na kocky a šalát ním ozdobíme.