Kde nakupovať
Rastlinný „vajíčkový“ šalát
- 2 bal. tofu natural
- 70 g zaváraných uhoriek
- 250 ml vegan majonézy (napr. Spak)
- malá ČL čiernej soli Kala namak (možno kúpiť v BIO obchodoch – nevynechať!)
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 ČL kurkumy
- pečivo
- pažítka
- reďkovky
- baby špenát
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
1. Tofu, uhorky, pažítku a cibuľu nakrájame nadrobno. Primiešame majonézu a horčicu.
2. Dochutíme kurkumou, čiernym korením, mletou červenou paprikou a soľou Kala namak (túto soľ nevynecháme, je pre recept kvôli vajíčkovej chuti dôležitá).
3. Podávame s pečivom, baby špenátom a reďkovkami.
Pohánková kaša s tahini a ovocím
- 1/3 hrnčeka pohánky
- 1 hrnček rastlinného mlieka
- 2 menšie jablká/hrušky
- 1 pomaranč
- 2 čl javorového sirupu
- škorica
- 2 pl tahini omáčky
- soľ
- 2 čl rastlinného masla
1. Pohánku varíme v rastlinnom mlieku so štipkou soli, až kým nezačne pohánka vsakovať všetku tekutinu a premieňať sa na kašu. Na konci vhodíme 1 čl rastlinného masla na zjemnenie.
2. Jablko alebo hrušku si nastrúhame na väčšie pásiky a premiešame s hotovou kašou.
3. Pomaranč si nakrájame na mesiačiky a dužinu z nich vyrežeme, aby sme ju mohli rozkrájať na kocky.
4. Kašu servírujeme v miske, zdobíme ju pomarančom, posypeme škoricou a prelejeme omáčkou tahini a javorovým sirupom.
Raňajková quesadilla
- 2 paradajky
- 2 tortilly
- 1 menšia cibuľa
- 1 avokádo
- šťava z 1 limetky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 konzerva červenej fazule
- 6 ks krájaných jalapenos (voliteľné)
- 1 strúčik cesnaku
- olej
1. Na rozpálenom oleji orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu. Kým sa cibuľa restuje, nakrájame na malé kocky paradajky a fazuľu z konzervy scedíme a prepláchneme. Keď sa cibuľa jemne sfarbí, pridáme do panvice paradajky s fazuľou, ochutíme soľou, čiernym korením a restujeme za občasného miešania. Môžeme jemne podliať vodou, aby sa zmes nepripálila a restujeme, kým paradajka zmäkne a fazuľa sa začne trochu roztvárať/rozpadávať. Následne odstavíme z ohňa a pučidlom na zemiaky zmes zľahka roztlačíme.
2. Avokádo s limetkovou šťavou, soľou, korením a nadrobno nakrájaným cesnakom rozmixujeme mixérom na kašu.
3. Tortilly krátko opečieme na suchej panvici, aby sme ich zohriali. Preložíme ich z panvice na tanier a na polku každej tortilly potrieme najskôr polovicu fazuľovej zmesi, polku jalapenos (v prípade, že papričky používame) a následne polku avokádovej salsy. Tortillu uzavrieme preložením druhej polovice tortilly, na ktorú sme nenanášali zmes. Takto preloženú tortillu vložíme opatrne na panvicu a opečieme do sfarbenia z oboch strán. Jemne ju pritlačíme, aby sa spojila.
4. Môžeme podávať rozkrojené na polovicu (na trojuholníky).
Vanilková krupica s granátovým jablkom
- 1/2 granátového jablka
- 1/2 hrnčeka krupice
- 2,5 hrnčeka rastlinného vanilkového mlieka
- vanilková aróma (iba ak sme použili obyčajné rastlinné mlieko)
- vanilkový cukor
- škorica (voliteľné)
- oriešky podľa preferencie
- cukor/agávový či javorový sirup (podľa potreby na dosladenie)
1. V hrnci si rozohrejeme rastlinné mlieko. Ošúpeme granátové jablko tak, aby ostala len jeho dužina bez šupiek.
2. Keď sa mlieko zohreje, za stáleho miešania pomaly prisypávame krupicu, aby sa nevytvorili hrudky.
3. Krupicu s mliekom miešame v hrnci až do zhustnutia, pridáme štipku soli a 1 čl vanilkovej arómy.
4. Podávame na tanieri posypané vanilkovým cukrom, prípadne aj škoricou, granátovým jabĺčkom a posekanými orieškami.
Rastlinná bábovka
(recept na 1 bábovku)
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a 1/4 hrnčeka rastlinného mlieka
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 balík kypriaceho prášku
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 pl kakaa
- 1 pl rastlinného masla
- 4 pl oleja
1. Všetky suroviny, okrem kakaového prášku a vanilkového extraktu, spolu vymiešame a cesto rozdelíme na dve časti.
2. Do jednej časti cesta dáme vanilkový extrakt a do druhej zamiesime kakao.
3. Bábovkovú formu vytrieme rastlinným maslom, pomúčime a vlejeme do nej obe časti cesta. Buď striedavo alebo jedno po druhom tak, aby sme dosiahli peknú dvoj farebnosť bábovky a pečieme cca 30 minút pri 180 stupňoch.
„Nešunkový“ chlieb s horčicou
- 1 balenie rastlinnej šunky
- rastlinné maslo
- chlieb
- horčica
- zaváraná paprika v oleji
- rukola alebo iný druh listovej zeleniny
Tento recept nepotrebuje špeciálny postup, iste každý dobre vie ako si spraviť obľúbený obložený chlebík. Chceli sme vám iba ukázať to, že rastlinná strava neznamená zbaviť sa našich obľúbených tradičných chutí. Aj pri tomto jedle pochopíte, že jediný rozdiel medzi klasickým obloženým chlebíkom a rastlinným je, že ten rastlinný predstavuje nižšiu záťaž pre naše životné prostredie.
Anglické raňajky
- 2 tofu párky (napríklad Lunter pikant )
- 6 menších šampiňónov
- 4 cherry paradajky
- 1 konzerva bielych fazúľ v paradajkovej omáčke
- chlieb
- soľ
- mleté čierne korenie
- čili
- kečup/horčica (voliteľné)
1. Párky uvaríme podľa návodu.
2. Šampiňóny ošúpeme alebo poriadne umyjeme a rozkrájame na polovice. Na rozpálenom oleji ich orestujeme, až kým nezačnú chytať mäkšiu konzistenciu a hnedasté sfarbenie. Posolíme, okoreníme, keď máme radi pikantné, posypeme aj trochou čili korenia.
3. Po odstavení šampiňónov z plameňa zopakujeme rovnaký proces aj so cherry paradajkami, ktoré však smažíme nerozkrájané. Keď sa šupka začne trhať, vieme, že paradajky sú hotové.
4. Po odstavení rajčín vylejeme na panvicu konzervu fazule v paradajkovej omáčke. Ak sa nám zdá málo ochutená, tak pridáme trošku soli a korenia. Povaríme asi 8 minút.
5. Servírujeme na tanieri ako pravé anglické raňajky s kečupom alebo horčicou.
Koložvárska kapusta
(recept na 2 porcie)
- 2/3 hrnčeka ryže
- 1 a 1/2 hrnčeka vody
- 1 údený tempeh
- 1/2 kocky údeného tofu
- 300 g kyslej kapusty
- 2 rastlinné kyslé smotany
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- mletá červená paprika
- soľ
- mleté čierne korenie
1. Ryžu prepláchneme a necháme odkvapkať. Zatiaľ nakrájame cibuľku nadrobno a pozvoľna orestujeme v hrnci. Ryžu vložíme na mierne zmäknutú cibuľku a ďalej chvíľu restujeme. Zalejeme vodou, osolíme a necháme dusiť, až kým sa voda z hrnca nevytratí.
2. Tempeh si rozdrobíme na malé fazuľky a údené tofu poriadne vidličkou roztlačíme. Cesnak nakrájame nadrobno.
3. Zliatu a nakrájanú kapustu (ak sa chceme vyhnúť kyslosti, môžeme kapustu aj prepláchnuť) premiešame s roztlačeným tofu, rozdrobeným tempehom, uvarenou ryžou a cesnakom. Pridáme červenú mletú papriku, soľ a korenie podľa chuti.
4. Takúto zmes umiestnime na vymastený menší plech s hlbším dnom alebo ideálne do zapekacej misy a zapekáme pri 180 stupňoch približne 30 minút.
5. Smotanu si taktiež premiešame s mletou červenou paprikou, aby sa nám pekne sfarbila a po 30 minútach zapekania ryže s kapustou ju vylejeme na celý povrch a vrátime do rúry ešte na približne 15 minút.
Lasagne
- 2 konzervy lúpaných paradajok v pretlaku
- 1/2 hrnčeka červenej šošovice
- 1 hrnček voda
- 1 cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- sušená bazalka
- čerstvý rozmarín
- čerstvá bazalka (pri vrstvení lasagne)
- cukor
- 1/2 balíka cestovín na lasagne
- 1 rastlinná smotana na varenie
- 2 pl hladkej múky
- 1 pl rastlinného masla
- 1 pl lahôdkového droždia
1. Nadrobno nakrájaný cesnak orestujeme v hrnci na oleji asi 1 minútu a pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu. Za stáleho miešania restujeme ďalšie 2 minúty, pridáme paradajkové pretlaky, hrnček vody, červenú šošovicu . Zmes ochutíme soľou, korením, sušenou bazalkou, čerstvým rozmarínom a cukrom. Poriadne zmes premiešame a necháme variť až kým šošovica nezmäkne a chute sa nespoja. Občasne miešame, aby zmes neprihorela. Zmes nemá byť príliš hustá, ale ani polievkovej konzistencie.
2. Pripravíme si netradičný bešamel, no počas toho už môžeme zapnúť rúru a rozohriať ju na 200 stupňov. V malom hrnci roztopíme maslo a zalejeme ho rastlinnou smotanou. Múku vymiešame v hrnčeku s trochou studenej vody a následne vlejeme do hrnca k smotane. Bešamel v hrnci miešame metličkou, aby sme zabránili tvoreniu sa hrudiek. Následne pridáme lahôdkové droždie a ďalej miešame a varíme, kým omáčka nezhustne. Ak sa nám zdá príliš riedka, dosypeme štipku múky a ak hustá, dolejeme trochu vody.
3. Menší plech si potrieme olejom a poukladáme naň plátky cestovín tak, aby sme pokryli celú plochu plechu. Naberačkou na ne rozotierame paradajkovo-šošovicovú zmes. Každá vrstva vyjde asi na 2-3 naberačky podľa veľkosti použitého plechu. Následne na zmes poukladáme niekoľko lístkov čerstvej bazalky a asi 2-3 polievkové lyžice netradičného bešamelu. Postup opakujeme ešte 2-krát s tým, že paradajkovou zmesou a bešamelom potrieme aj poslednú vrstvu cestovín.
4. Plech vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňoch približne 30 minút. Samozrejme, občas lasagne skontrolujeme. Lasagne sú hotové, keď pekne stuhli a povrch sa kvôli cestovinám jemne zvlnil. Plech vyberieme a vidličkou lasagne popicháme, aby sme sa presvedčili, že sú cestoviny uvarené. Môžeme podávať.
Rastlinná pizza
Cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 pl olivového oleja
- soľ
- 1 hrnček vody
- 1/2 kocky droždia
- cukor
Paradajkový základ sugo:
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 menšie paradajky
- 1/2 konzervy paradajkového pretlaku
- provensálske bylinky
- soľ
Na obloženie:
- 1/2 konzervy kukurice
- 8 šampiónov
- 3 paradajky (voliteľné)
- sušené paradajky v oleji
- olivy
- kapary (voliteľné)
- čerstvá bazalka
- rastlinný syr (voliteľné)
1. Droždie rozdrobíme do misky, zasypeme cukrom a zalejeme 1/2 hrnčeka vlažnej vody. Premiešame a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
2. Do misky dáme múku, pridáme soľ, olivový olej, zbytok vody a kvások. Vypracujeme pevné cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste približne 2 hodiny.
3. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na tenučký kruh. Hrúbku si zvolíme samy podľa preferencie.
4. Dáme predhriať rúru na 220 C a medzičasom si pripravíme paradajkový základ sugo. Strúčiky cesnaku pretlačíme a na chvíľu dáme na rozohriaty olej. Pridáme paradajky, ktoré sme vopred umyli a rozkrájali na malinké kúsky. Následne pridáme paradajkový pretlak a dochutíme provensálskymi bylinkami a osolíme. Necháme chvíľu povariť a poriadne premiešame, aby sa spojili chute.
5. Pizzu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme trochou suga (ak pridáte suga viac, pizza bude rozmočená), posypeme sušenými bylinkami, poukladáme nakrájané čerstvé paradajky, šampiňóny, sušené rajčiny nakrájané na malé kúsky a kukuricu.
6. Nakoniec pridáme na hrubo nastrúhaný rastlinný syr. Okraje pizze môžeme potrieť olivovým olejom. Pečieme v dolnej časti rúry na maximálnej teplote – 250 stupňov počas 7 minút. Na záver ešte potrieme zmesou olivového oleja soli a cesnaku a podávame ozdobené čerstvou bazalkou.
Segedínsky guláš s domácou knedľou
Guláš:
- 300 g kyslej kapusty
- 1 tempeh alebo 1/2 balíku sušených sójových kociek
- 200 ml rastlinnej smotany na varenie (sójová/ovsená)
- mletá červená paprika
- mleté čierne korenie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- mletá rasca
- soľ
- 4 bobkové listy
Knedľa:
- 1 a 3/4 polohrubej múky
- 1/4 kocky droždia
- 2/3 hrnčeka rastlinného mlieka
- soľ
- štipka cukru
- olej
1. Vo veľkej miske zmiešame 50 ml vlažného rastlinného mlieka s rozdrobeným droždím, cukrom a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.
2. Kvások vmiešame do zvyšku múky, pridáme zvyšok rastlinného mlieka, soľ a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme na nelepivé cesto. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút na teplom mieste, až do zdvojnásobenia objemu.
3. Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho naporcujeme a vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť sa 20-25 minút.
4. Tempeh nakrájame na približne 1 cm kocky a odložíme bokom (v prípade, že používate sójové kocky, tie treba zaliať vriacou vodou, ochutiť soľou, korením, nechať napučať a pred ďalším použitím najskôr vyžmýkať). Z kapusty vyžmýkame vodu do misky (budeme ju ešte používať) a rozkrájame ju na menšie kusy.
5. Cibuľu orestujeme v hlbokom hrnci na rozpálenom oleji a taktiež nadrobno nakrájaný cesnak. Následne poprášime sladkou paprikou, mletou rascou a premiešame. Krátko restujeme, aby nám paprika nezhorkla, pridáme kapustu a restujeme ďalšie minúty. Pridáme tempeh, korenie, bobkový list, a podľa potreby dosolíme. Zalejeme vodou tesne po vrch kapusty a dusíme približne 40 minút, až kým kapusta nezmäkne. Priebežne kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou.
6. Po zmäknutí kapusty pridáme rastlinnú smotanu a necháme pár minút prejsť varom. Na záver dosolíme a dokoreníme podľa potreby a dolejeme odloženú vodu z kapusty, necháme prevrieť a odstavíme z plameňa.
7. Podávame s čerstvou knedľou.
Kapustnica
(recept na dve porcie)
- 400 g kyslej kapusty
- 3 sušené slivky
- 15 g sušených dubákov
- sušený tymián
- 1 pl paradajkového pretlaku
- mletá červená paprika
- mleté čierne korenie
- nové celé korenie
- 4 bobkové listy
- 1 kocka údeného tofu
- mletá rasca
- 4 borievky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4,5 hrnčeka vody
- soľ
- repkový olej
1. Sušené hríby zalejeme studenou vodou a necháme odstáť jednu hodinu.
2. Medzičasom vyžmýkame vodu z kapusty a odložíme ju v miske bokom. Kapustu následne pokrájame na menšie kusy.
3. Údené tofu nakrájame na menšie kocky. V hrnci rozpálime olej, orestujeme na ňom tofu. Následne tofu presunieme do misky vedľa.
4. Doplníme olej do hrnca a opražíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme do sklovita.
5. Cibuľu poprášime červenou paprikou a rascou, rýchlo zamiešame a pridáme paradajkový pretlak a tymián. Krátko restujeme.
6. Pridáme kapustu a za stáleho miešania pražíme pár minút.
7. Kapustu podlejeme vodou, osolíme a pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie, borievky, opražené tofu a sušené slivky.
8. Keď polievka zovrie, pridáme namočené hríby a varíme do zmäknutia kapusty, približne 60 minút.
Zapekané plnené portobello
- 1 čl olivového oleja
- 1 portobello šampiňón (na plnku)
- 1/2 cibule
- 4 veľké portobello šampiňóny (na plnenie)
- čili
- 2 pl sójovej omáčky
- 1/2 hrnčeka šošovice
- 1/2 konzervy krájaných paradajok
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať
- 3 väčšie zemiaky
1. Na olivovom oleji si orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu a 1 portobello rozkrájané na malé kúsky. Keď sa hríby a cibuľa orestujú, pridáme krájané paradajky, šošovicu, ochutíme koreninami, mierne podlejeme vodou a necháme variť na miernom ohni, kým sa šošovica neuvarí. Dávame pozor, aby nám zmes neprihorela, sem-tam premiešame a prípadne ešte podlejeme vodou.
2. Zo zvyšných portobello odstránime hlúbik, umyjeme ich, jemne osolíme, okoreníme a pokvapkáme sójovou omáčkou. Necháme postáť približne 5 minút.
3. Hríby plníme pripravenou šošovicovo-paradajkovou zmesou a následne vložíme do predhriatej rúry na 200 stupňov na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečieme približne 7 minút.
4. Servírujeme zdobené s čerstvou vňaťou a osolenými zemiakmi uvarenými v šupke rozkrojenými na polovicu alebo upečenými v rúre na mesiačiky.
Cestoviny s krémovo-cesnakovou omáčkou
- 12 cherry paradajok
- 170 g cestovín
- olivový olej
- oregáno
- 1 šalotka
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 pl hladkej múky
- 1 hrnček rastlinného mlieka
1. Predhejeme rúru na 200 stupňov. Cherry paradajky prekrojíme napoly a premiešame v troche olivového oleja a soli. Poukladáme ich na plech otvorenou časťou nahor a necháme zapiecť približne 10-15 minút. Zapečené paradajky vyberieme z rúry, premiešame s oregánom a odložíme na servírovanie.
2. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu a uvaríme v nej cestoviny podľa inštrukcií na obale. Potom ich scedíme a tiež odložíme nabok.
3. Pripravíme si omáčku. Vo veľkej panvici na miernom ohni ohrejeme jednu polievkovú lyžicu olivového oleja, na ktorom počas 3-4 minút orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak, šalotku a do zmesi pridáme soľ a korenie.
4. Keď zmes zmäkne a začne rozvoniavať, vmiešame do nej múku. Potom za stáleho miešania pomaly prilievame mlieko. Miešame naozaj precízne, aby sa nevytvorili hrudky. Podľa potreby ešte pridáme ďalšiu štipku soli, čierneho korenia a omáčku necháme pomaly variť ďalších 4-5 minút až do zhustnutia. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Ak chceme získať extra krémovú konzistenciu omáčky, rozmixujeme ju.
5. Keď má omáčka požadovanú hustotu a je správne dochutená, môžeme podávať preliate cestoviny a pridať na vrch upečené paradajky.
Buritto
- 1 cibuľa
- 1/2 konzervy kukurice (cca 120 g)
- 1/2 konzervy červenej fazule
- 1/2 hrnčeka ryže
- sriracha
- citrónová šťava z ½ citrónu
- mleté čierne korenie
- soľ
- kurkuma
- jalapeno papričky (množstvo závisí podľa preferencie štipľavosti)
- 1 hrnček rukoly
- rastlinná majonéza
- kari
- horčica
- olej
- 2 ks tortilly
1. Ryžu premyjeme, chvíľu orestujeme na oleji a zalejeme vodou cca 2 cm nad okrajom ryže. Ochutíme soľou, premiešame a necháme dusiť, až kým ryža nezmäkne.
2. Pripravíme si zmes fazule a kukurice, ktorú zmiešame s nakrájanou cibuľou, ochutíme soľou, korením, kurkumou a citrónovou šťavou.
3. Všetko vhodíme na rozpálený olej, podlejeme vodou a necháme smažiť, až kým sa voda nevyparí a chute sa zvýraznia.
4. Pripravíme si dresing z rastlinnej majonézy, do ktorej pridáme štipku kari korenia a 1 čl horčice.
5. Na suchej panvici po jednom opečieme tortilly z oboch strán.
6. Jemne sfarbenú opečenú tortillu plníme ryžou, fazuľovou zmesou, jalapeno papričkami a umytou rukolou. Pokvapkáme trochou siracha omáčky, aby sme dodali jedlu pikantnosť, a taktiež kari dresingom.
7. Tortillu zatočíme tak, aby bola spodná strana uzavretá a zmes nám pri konzumácií nevypadávala von. Môžeme podávať.
Hruškovo-mrkvový šalát s quinoou
- 1/2 hrnčeka quinoi
- 2 mrkvy
- 1 hruška
- voda
- 1/2 hrnčeka orechov (podľa vlastného výberu)
- 1,5 hrnčeka rukoly
- škorica (voliteľné)
- 1 čl vanilková aróma
- citrónová šťava z 1/2 citróna
1. Quinou zalejeme približne 1 hrnčekom vody, osolíme a varíme pod pokrievkou na malom ohni približne 10 minút.
2. Mrkvu očistíme, hrušku umyjeme a obe nastrúhame na hrubé rezance. Zmiešame s uvarenou a vychladnutou quinoou, rukolou, mierne rozdrvenými orechmi, ktoré sme ešte zabalené pobúchali vareškou. Šalát ochutíme škoricou, vanilkovou arómou a citrónovou šťavou.
Hrášková polievka s mätou
- 500 g lúpaného zeleného hrášku (môžeme použiť aj mrazený)
- 1 cibuľa
- hrsť čerstvej mäty
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 pl olivového oleja
- 1/3 rastlinnej smotany na varenie (na ozdobenie)
1. V hrnci rozpálime olej a orestujeme cibuľu do sklovita.
2. Zalejeme ju vývarom a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme hrášok, privedieme do varu a varíme približne 5 minút. Následne dosolíme a dokoreníme, pridáme mätu a odstavíme z plameňa.
3. Polievku mixujeme ponorným mixérom, až kým nezískame hladkú krémovú polievku.
4. Polievku presunieme späť na oheň, privedieme k varu a odstavíme.
5. Polievku podávame ozdobenú rastlinnou smotanou.
Karfiol ala krídelká s pečenými zemiakmi
(inšpirované od Surová dcérka)
- 1 karfiol
- 1 hrnček kukuričnej múky
- 1 hrnček vody
- soľ
- mleté čierne korenie
- rozmarín
- sušený cesnak
- 3 veľké zemiaky
- olej
Omáčka:
- sriracha
- kečup
- sójová omáčka
- citrónová šťava
1. Karfiol rozdrobíme na menšie ružičky, poriadne umyjeme a necháme odkvapkať.
2. Z kukuričnej múky, vody, soli, korenia si pripravíme hustejšie cestíčko na obaľovanie.
3. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Karfiolové ružičky obaľujeme v cestíčku a ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Takto karfiol pečieme približne 30 minút.
4. Keď nám karfiol zmäkne, polejeme ho sladkou čili polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním sriracha omáčky, sójovej omáčky, kečupu a citrónovej šťavy. Karfiol na plechu, poliaty omáčkou, poriadne premiešame, aby sa dostala omáčka všade a dáme ešte na 10 minút zapiecť.
5. Zemiaky neošúpeme, len poriadne umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Pokvapkáme olejom, citrónovou šťavou, osolíme, pridáme sušený rozmarín, premiešame a necháme zapiecť na plechu vystlatom papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch po dobu 20 minút.
Baklažánový „tatarák“
- 1 malá cibuľa
- 1 zelená paprika
- 1 paradajka
- 1/2 väčšieho baklažánu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- čili/(prednostne) omáčka sriracha
- 3 pl kečupu
- 1 pl horčice
- hrianky
1. Baklažán si nakrájame na malé kocky, osolíme a necháme odstáť, aby sme z neho vyplavili možnú horkosť.
2. Cibuľu a 2 strúčiky cesnaku si nakrájame nadrobno. Papriku a paradajky nakrájame na menšie pásiky či kocky ako pri príprave leča.
3. Najskôr vhodíme na rozpálený olej cibuľu, po jej čiastočnom zmäknutí aj cesnak a papriku. Trošku podlejeme vodou a restujeme za občasného miešania.
4. Baklažán zlejeme z vody, ktorú vypustil a po zmäknutí papriky ho pridáme na panvicu aj spolu s nakrajanými paradajkami. Za občasného miešania restujeme a podľa potreby podlievame trochou vody, aby sa zelenina nezačala pripaľovať.
5. Keď sa nám zdá zelenina dostatočne udusená, ochutíme ju soľou, korením, čili/srirachou, kečupom a horčicou. Opäť podlejeme vodou, poriadne premiešame a restujeme ešte približne 7 minút.
6. Ponorným mixérom hotovú zeleninu len čiastočne pomixujeme. Dosiahneme tým konzistenciu hustejšiu od pomazánky, aj s kúskami zeleniny.
7. Podávame odstáte a hlavne dobre zachladené (ideálne počas celej noci) na cesnakom potreté hrianky.
Sladko-pikantné kari z červenej šošovice
- 1/2 hrnčeka červenej šošovice
- 1 cibuľa
- 1/2 hrnčeka baby mrkvy
- 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
- 1/2 konzervy kukurice
- mleté čierne korenie
- soľ
- 1-2 čl cukru
- čili
- kari
- olej
- 3/4 hrnčeka ryže/quinoi
1. Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme baby mrkvu nakrájanú na malé kocky, hrášok, kukuricu, pridáme červenú šošovicu, zalejeme vodou po vrch zmesi a dochutíme všetkými dochucovadlami okrem cukru.
2. Varíme približne 30 minút, kým nevznikne zahustená kaša, dochutíme cukrom a podľa potreby pridáme vodu.
3. Podávame s ryžou alebo quinoou, ktorú sme pripravili podľa návodu na obale.
Kde nakupovať
Tu Vám ponúkame zoznam miest, kde môžete kúpiť ingrediencie z našich receptov, ktoré možno ešte nepoznáte, ale v rastlinnej kuchyni sú nezameniteľní pomocníci:
- agáve sirup – Tesco, bio obchody, dm drogerie markt
- javorový sirup – Lidl (americký týždeň), Tesco, bio obchody, dm drogerie markt
- kukuričná múka – Kaufland
- lahôdkové droždie – bio obchody
- quinoa – Kaufland, Tesco, Terno, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- rastlinná majonéza – Kaufland, Tesco, Terno, Yeme, Kraj
- rastlinná smotana – Kaufland, Lidl, Tesco, Billa, Terno, Yeme, Kraj, dm drogerie markt
- rastlinná šunka – Kaufland, Terno, Yeme, Kraj, bio obchody
- rastlinné maslo – Kaufland, Tesco, Terno, Kraj, bio obchody
- rastlinné mlieko – Kaufland, Tesco, Lidl, Billa, Terno, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- rastlinný syr – Kaufland, Tesco, Terno, Yeme, Kraj, bio obchody
- soľ Kala Namak – bio obchody, dm drogerie markt, Dr. Max
- sójové kocky – Kaufland, Tesco, Billa, Terno, Coop Jednota, Kraj, bio obchody
- sriracha chilli omáčka – Yeme, špecializované ázijské potraviny
- tahini – Tesco, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- tempeh – Kaufland, Tesco, Terno, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- tofu párky – Kaufland, Tesco, Billa, Terno, Kraj
Našli ste chybu v našich receptoch? Prosíme, dajte nám o nej vedieť. Aj vďaka Vám môžeme posunúť Rastlinnú výzvu na ešte vyššiu úroveň. Ďakujeme.