Kde nakupovať
Grécky cícer v paradajkovej omáčke
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1/2 červenej kápie
- mleté čierne korenie
- 4 menšie šampiňóny
- 1 paradajkový pretlak
- mletá červená paprika (ideálne údená)
- petržlenová vňať
- 1 konzerva cíceru
- soľ
- cukor
- limetková šťava z 1/2 limetky
- olivy
- hrianky (odporúčame celozrnné)
1. Najemno nakrájanú cibuľu a cesnak zľahka orestujeme na rozpálenom oleji.
2. Pridáme na plátky nakrájané očistené šampiňóny, nadrobno nakrájanú polovicu kápie a restujeme do zmäknutia.
3. Do orestovanej zeleniny vlejeme pretlak, cícer, ochutíme soľou, mletou paprikou, korením, trošku osladíme cukrom a pridáme zopár kvapiek limetkovej šťavy. Za občasného miešania povaríme, podľa potreby podlejeme vodou.
4. Hotové odstavíme, necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme hrianky, na ktoré zmes následne servírujeme. Zdobíme petržlenovou vňaťou s nakrájanými malými kolieskami olív.
Škoricová ryžová kaša s ovocím
- 3/4 hrnčeka ryže
- 2,5 hrnčeka rastlinného mlieka
- 1,5 hrnčeka vody
- 2 pl rastlinného masla alebo rastlinného oleja (ľanový, sezamový)
- soľ
- 3 škoricové cukry
- voda
- 1/2 hrnčeka mrazených malín
1. Ryžu hodíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme štipku soli, premiešame a varíme až do zmäknutia. Dávame pozor, aby sa voda úplne neodparila.
2. Keď sa ryža vo vode uvarí, prilejeme mlieko a varíme za občasného miešania až kým sa nám nevytvorí tuhšia kaša.
3. Do hotovej kaše pridáme maslo, škoricový cukor a premiešame. Podľa potreby môžeme dosladiť javorovým alebo agáve sirupom.
4. Podávame s mrazenými malinami, ktoré sme chvíľu na troške vody povarili, aby pustili šťavu.
Banánový french toast
- 2 banány
- škorica
- 1,5 hrnčeka kokosového mlieka
- chlieb
- olej
- 1/2 pl mletých ľanových semienok
- bobuľové ovocie (podľa vlastného výberu)
- 1 pl cícerovej múky (pre prípad zahustenia)
1. Z banánu, kokosového mlieka, ľanových semienok a škorice vymixujeme jemné cestíčko na obaľovanie, približne hustoty horčice. Ak by sa nám zdalo cestíčko riedke, môžeme ho zahustiť cícerovou múkou.
2. Krajce chlebíku vymáčame v cestíčku a opečieme na rozpálenej panvici iba potretej olejom. Rozpálená panvica a pár kvapiek oleja je veľmi dôležitým krokom, aby sa nám toasty podarili.
3. Opečené toasty podávame s bobuľovým ovocím.
Slané špenátové palacinky
- 3/4 hrnčeka hladkej múky
- 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 čl kypriaceho prášku
- 150 g mladého špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- rastlinný syr (ideálne údený Violife)
1. Múku s kypriacim práškom, soľou a korením najskôr premiešame a následne zalejeme rastlinným mliekom. Mixujeme metličkovým mixérom úplne do hladka. Hotové palacinkové cesto necháme postáť v chladničke.
2. Mladý špenát umyjeme, odkvapkáme, cesnak zatiaľ nakrájame nadrobno a spolu so špenátom vhodíme do olejom potretej panvice.
3. Chvíľku restujeme, kým sa špenát nespečie, osolíme, okoreníme a dáme zvlášť do mištičky odstáť.
4. Na panvici rozohrejeme olej a vareškou tvarujeme palacinky po celej ploche panvice a opečieme ich z oboch strán.
5. Hotové palacinky plníme špenátom a nastrúhaným syrom. Palacinky zatočíme a takéto zatočené, naplnené palacinky ohrejeme na takmer suchej panvici, aby sa nám syr vnútri nich roztopil.
6. Zatočené palacinky ohrievame a otáčame približne po dobu 1 minúty z oboch strán.
Arašidový toast
- 50 g arašidového masla
- 1 banán
- toastový chlieb
Z toastu si spravíme suché hrianky. Následne ich natrieme najprv arašidovým maslom a poukladáme naň nakrájaný banán na kolieska a snack či raňajky máme hotové.
Lečo wrap
- 2/3 kocky bieleho tuhého tofu
- 3 sušené rajčiny v oleji
- 1 zelená paprika
- 1 paradajka
- 1/2 cibule
- čierna soľ
- kurkuma
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 čl horčice
- voda (podľa potreby)
- ľadový šalát
- 1/2 avokáda
- 2 ks tortilly
1. Na rozpálenom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po jej zmäknutí pridáme do panvice papriku nakrájanú na menšie pásiky a za občasného miešania ju necháme spolu s cibuľou restovať.
2. Medzitým si vidličkou roztlačíme v miske tofu, ochutíme ho čiernou soľou, kurkumou, čiernym korením, horčicou, zamiešame a pridáme vodu podľa potreby pre zvlhčenie tofu-zmesi.
3. Keď sa nám zdá paprika dostatočne zmäknutá, pridáme nakrájanú paradajku na menšie kúsky, nakrájané sušené paradajky aj spolu s tofu zmesou a restujeme približne 5 minút.
4. Lečo zmes vysypeme z panvice do mištičky a na rozohriatej suchej panvici opečieme tortilly z oboch strán. Opekáme kým sa na tortille neobjavia tmavohnedé škvrny. Avšak dávame pozor, aby sme ju nevysušili, pretože ju budeme následne zatáčať do rolky.
5. Opečenú tortillu si položíme na tanier. Vystelieme ju listami ľadového šalátu, položíme naň tofu-lečo a na povrch nakrájame plátky avokáda. Zľahka zmes posolíme klasickou soľou a tortillu zatočíme tak, aby bola spodná strana rolky uzavretá a plnka nám nevypadla.
Kôprový prívarok so zeleninovými karbonátkami
(recept na 2 porcie)
Prívarok
- 1/2 rastlinnej smotany na varenie
- 3 väčšie zemiaky
- 2-3 PL čerstvého kôpru
- 1 PL hladkej múky
- 4 bobkové listy
- mleté čierne korenie
- voda
- soľ
Karbonátky:
- 1 hrnček červenej šošovice
- 50 g hlávkového zeleru
- 5 PL hrašky (hrachová zmes na obaľovanie)
- 3 PL olivového oleja
- 2 mrkvy
- 1/2 cibule
- cesnak
- šťava z citróna
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- majorán
- soľ
1. Uvaríme si červenú šošovicu.
2. Mrkvu a zeler nastrúhame na jemno, cibuľu a cesnak zase nakrájame nadrobno a premiešame spolu s uvarenou šošovicou, hraškou, olejom, majoránom, soľou, korením a rascou. Ak by sa nám hmota zdala príliš riedka, pridáme viac hrašky. Naopak, ak by sme ju chceli preriediť, môžeme priliať trochu vody a opäť premiešame.
3. Tvarujeme fašírky a zapekáme v rozohriatej rúre na 180 stupňov na papieri na pečenie cca 30 minút.
4. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kocky a vložíme ich do hrnca. Zemiaky zalejeme vodou, ochutíme soľou a bobkovým listom. Takto ich necháme variť približne 20 minút kým nezmäknú.
5. Múku, rastlinnú smotanu a kôpor vymiešame do hladka a vlejeme do uvarených zemiakov, ktoré sú stále tesne pokryté vodou. Ak sa voda vyparila, dolejeme ju. Všetko spolu premiešame a ešte pozvoľna varíme približne 10 minút do zahustenia.
6. Prívarok podávame so zeleninovými karbonátkami, ktoré môžeme podľa chuti pokvapkať citrónovou šťavou.
Netradičné kapustové cestoviny
- 1/3 väčšej kapusty
- 1/2 malej hokkaido tekvice
- 1/2 konzervy kukurice
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 cibule
- olivový olej
- čierne korenie
- štipka kardamónu
- štipka mletej rasce
- soľ
- 120 g bezvaječných cestovín (alebo fliačkov)
1. Na olivovom oleji orestujeme cibuľku, pridáme na kocky nakrájanú červenú papriku a chvíľu podusíme.
2. Pridáme na menšie kúsky nakrájanú kapustu a zeleninovú zmes ochutíme soľou, rascou a kardamónom.
3. Kým kapustu dusíme pod pokrievkou, nakrájame si hokkaido tekvicu na malé kocky a pridáme ju aj spolu s kukuricou do panvice a zmes dusíme ďalej.
4. Medzitým si uvaríme cestoviny vo vriacej osolenej vode, do ktorej sme priliali aj lyžicu oleja, aby sa cestoviny nezlepili.
5. Cestoviny scedíme, zamiešame k zelenine a môžeme servírovať.
Plnená paprika v paradajkovej omáčke
- 6 bielych paprík
- 1 balenie marinovaného tofu
- 150 ryže
- 700 ml paradajkového pretlaku
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 menšie cibule
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- 1 ČL sójovej omáčky
- 1 ČL soli
- 6 klinčekov
- 2 bobkové listy
- čierne korenie
- slnečnicový olej
- tymián (ľubovoľné)
1. Nadrobno nakrájanú cibuľu si spražíme na oleji. Pridáme k nej prepláchnutú ryžu a minútku orestujeme. Zalejeme vodou, osolíme a varíme prikrytú cca. 15 minút, kým ryža nebude al dente.
2. Medzi tým si pomocou vidličky do väčšej misky namrvíme do tofu. Taktiež si môžeme očistiť papriky. Vrch odkrojíme a vnútro vydlabeme.
3. Uvarenú ryžu zmiešame s namrveným tofu a pridáme 1 ČL sójovej omáčky. Všetko poriadne premiešame.
4. Na panvici si dáme rozpáliť olej. Do rozpáleného oleja pridáme 2 PL lyžice hladkej múky. Za stáleho miešania restujeme na miernom ohni cca. 5 minút. Mala by nám vzniknúť redšia kašička. (Ak sa vám zdá hustá, prilejte olej).
5. Pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky (môžme aj tymián) a ešte minútku orestujeme.
6. Zápražku zalejeme paradajkovým pretlakom, vodou a vývarom.
7. Pridáme 1 ČL soli, 2 bobkové listy a 2 PL cukru. Do menšej očistenej cibule napicháme 6 klinčekov a dáme ju tiež variť do omáčky. Omáčku varíme na miernom ohni, mala by nám pomaly a slabo bublať.
8. Keď sa nám omáčka prihreje, pridáme naplnené papriky, ktoré varíme cca. 30 minút.
Ak sa vám zvýši plnka, môžete z nej pomocou dlaní vytvarovať menšie guličky, ktoré buď:
– upečiete v rúre
– uvaríte v omáčke spolu s paprikami.
9. Bobkové listy a cibuľu s klinčekmi necháme “lúhovať” dovtedy, kým omáčka po uvarení nevychladne.
10. Pri servírovaní dochutíme nahrubo namletým čiernym korením.
11. K paprikám a omáčke si môžete ako prílohu pripraviť varené zemiaky premastené rastlinným maslom alebo knedlík. Recept na knedlík nájdete pri recepte na segedínsky guláš.
Guláš
- 1 cibuľa
- 3 zemiaky
- 1/2 balenia sójových kociek/1 údený tempeh
- 2 paradajky
- 2 papriky
- olej
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- majoránka
- mletá rasca
- čili
- 1,5 l vody
- chlieb
1. Najprv si pripravíme sójové kocky. Tie vložíme do misky, zalejeme ich vriacou vodou a ochutíme soľou a čiernym korením. Prekryjeme a necháme ich 15 minút postáť. Keď sú kocky mäkké, precedíme ich cez sitko a vytlačíme prebytočnú vodu.
2. Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. Keď sa cibuľa začína sfarbovať, pridáme sójové kocky a opekáme na miernom plameni. Občasne premiešame.
3. Pridáme nakrájané paradajky a papriku na malé pásiky alebo kocky, nadrobno nasekaný cesnak, rascu, soľ, čierne korenie, mletú papriku a majoránku. Zamiešame, zalejeme vodou a privedieme k varu.
4. Popritom si ošúpeme zemiaky, ktoré následne nakrájame na kocky a pridáme do gulášu. Takto varíme ďalších približne 20 minút kým nám nezmäknú. Na záver podľa potreby ochutíme. Podávame s chlebom.
Mrkvovo-zázvorová polievka
- 2 mrkvy
- 1,5 hrnčeka vývaru (alebo vody)
- 10 – 20 g zázvoru (podľa preferencie štipľavosti)
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čl oleja
- 1/2 hrnčeka kokosovej smotany na varenie
- kurkuma, čierne korenie, soľ, vegeta
- štipka citrónovej šťavy
1. Na oleji osmažíme cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme nakrájanú mrkvu na menšie kocky. Krátko osmažíme a pridáme najemno nakrájaný cesnak a zázvor, ešte chvíľu restujeme a zalejeme vývarom (alebo vodou) tak, aby bola mrkva pod hladinou. Dochuťíme korením, soľou, kurkumou a trochou vegety.
2. Polievku varíme približne 30 minút, kým nebude mrkva mäkká. Ak sa nám zdá, že je v hrnci príliš veľa vody, trochu vody odoberieme zvlášť do misky, do hrnca pridáme 1/2 hrnčeka kokosovej smotany na varenie a povaríme ešte cca 5 minút. Následne odstavíme z ohňa a rozmixujeme na hladký krém.
3. Odobratú vodu môžeme vždy priliať späť. Takýmto postupom zaistíme, že konzistencia polievky nebude príliš hustá, ale ani riedka. Na konci ju môžeme dochutiť citrónovou šťavou a ozdobiť semiačkami podľa preferencie ( tekvicové, slnečnicové, sezamové…).
Parené buchty s džemom a kakaom
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 3/4 hrnčeka rastlinného mlieka
- 2 zarovnané pl práškového cukru
- 2/3 kocky droždia
- soľ
- džem
- 2 pl práškového cukru
- 2 pl kakaa
- 1 pl roztopeného rastlinného masla
1. Z vlažného rastlinného mlieka, droždia a cukru zarobíme kvások.
2. Následne do kvásku pridáme múku, štipku soli a zarobíme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 minút.
3. Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie guľôčky. Rozvaľkáme ich na placky hrúbky 1 cm, ktoré plníme džemom a uzatvárame tak, aby vznikla buchta.
4. V hrnci paríme približne 10 minút.
5. Podávame s kakaom zmiešaným s práškovým cukrom a preliate roztopeným maslom.
Budhova miska
- 2 hrnčeky ružičkového kelu
- olivový olej
- sušený tymián
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 cvikla
- 2 hrnčeky drobnej listovej zeleniny
- 1 hrnček uvareného alebo konzervovaného cíceru
- 2/3 hrnčeka ryže natural
- voda
Dresing:
- 2 pl sezamových semienok
- 6 pl tahini omáčky
- limetková šťava z 1/2 limetky
- 6 pl vody
1. Uvarený/konzervovaný cícer opražíme na panvici na troche olivového oleja približne 10 minút.
2. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Cviklu uvaríme alebo kúpime už predvarenú cviklu a nakrájame ju na malé kocky. Cviklu spolu s očisteným (zrežeme tvrdé spodky) prekrojeným a umytým kelom vložíme na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, trošku osolíme, posypeme tymiánom a dáme zapiecť s použitím vrchného fúkania vzduchu, aby sme dosiahli chrumkavú konzistenciu. Zelenina sa takto bude piecť približne 15-20 minút.
3. Ryžu premyjeme, zalejeme 1,5x väčším množstvom vody, osolíme, premiešame a necháme dusiť pod pokrievkou do zmäknutia.
4. Pripravíme si dressing z tahini omáčky, limetkovej šťavy a vody.
5. Servírujeme pekne naukladané v miske, poliate dresingom a zdobíme sezamovými semienkami.
Ratatouille
- 400 ml arrabbiata omáčky
- 1 baklažán
- 2 stredne veľké cukety
- 3 veľké paradajky
- 3 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL sušeného oregána
- čerstvý tymián
- olivový olej
1. Začneme prípravou omáčky. Cibuľu si v mixéri rozmixujeme na “kašu”. Na rozohriatom oleji ju opražíme do zlatista.
2. Pred koncom praženia pridáme prelisované strúčiky cesnaku, 1/2 ČL oregána a pár nasekaných vetvičiek tymiánu.
3. Po minúte praženia prilejeme omáčku arrabbiata, poriadne premiešame a odstavíme zo sporáku.
4. Zeleninu nakrájame na tenké kolieska. Je dobré, ak máme jednotlivú zeleninu veľkostne približnú. Baklažán si prerežeme na polovicu a nakrájame na polmesiačiky, ktoré ešte cez stred prekrojíme na menší rozmer.
5. Na spodok zapekacej misy/ pekáča vylejeme omáčku (zeleninu budeme ukladať na vrch). Najlepšie si je zo zeleniny robiť “komíny” a následne vkladať do pekáča. Zeleninu striedame napr. baklažán- cuketa- paradajka- cibuľa.
6. Keď máme zeleninu poukladanú, polejeme ju olivovým olejom a poukladáme na vrch vetvičky čerstvého tymiánu.
7. Pekáč prikryjeme pokrievkou (najlepšie aby mala v strede malú dierku). Pečieme pri 180 °C cca. 1 hodinu. Na záver ratatouille odkryjeme, rúru prihrejeme na 200°C a cca. 10 minút necháme pripiecť.
8. Na tanieri môžeme dochutiť čiernym korením a soľou.
Zeleninový quiche
Cesto:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček rastlinného margarínu
- 3 pl vody
- soľ
Plnka:
- soľ
- 1 cibuľa
- olej
- 1 zelená paprika (kápia)
- 1/2 brokolice
- 5 šampiňónov
- 1 kocka bazalkového tofu
- muškátový oriešok
- kurkuma
- sušená bazalka
- mleté čierne korenie
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
- listová zelenina
1. Múku, štipku soli a na kocky nakrájaný margarín vymiešame do drobivej hmoty. Prilejeme vodu a opäť miesime, kým nevznikne hladké cesto.
2. Hotové cesto zabalíme do celofánovej fólie a necháme v chladničke odležať po dobu 30 minút.
3. Odležané cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme približne do hrúbky 1 cm. Vyvaľkané cesto vložíme do vymastenej a múkou vysypanej múčnikovej formy.
4. Cesto rozťaháme aj po okrajoch formy a vytŕčajúce kúsky cesta cez okraje formy odrežeme.
5. Cibuľu a brokolicu nakrájame na male kúsky. Brokolicu poriadne umyjeme. Šampiňóny ošúpeme alebo poriadne umyjeme a tiež nakrájame na menšie kusy. Všetku zeleninu spolu vhodíme na rozpálený olej a restujeme až do zmäknutia.
6. Tofu, rastlinné mlieko, soľ, čierne korenie, bazalku, kurkumu a muškátový oriešok rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. V prípade potreby prilejeme vodu.
7. Zeleninovú a tofu zmes spolu premiešame a vložíme do predpripraveného cesta vo forme. Náplň zarovnáme a pečieme približne 30 minút.
8. Quiche je hotový vtedy, keď po zarezaní nožu do stredu, ostane nôž čistý.
9. Podávame s listovým šalátom.
Nepečené jarné rolky
- ryžový papier
- 2 hrnčeky poľného šalátu/inej drobnej listovej zeleniny
- 2 mrkvy
- 1/2 šalátovej uhorky
- 7 šampiňónov
- 1 stonka mladej cibuľky
- 1/2 bielej reďkovky/4 kúsky červenej reďkovky
- 1/4 konzervy kukurice
- 3 PL arašidov
- 1,5 pl olivový olej
- 0,5 dcl vody
- cca 10 g zázvoru
- čili
- soľ
- 1 čl cukru
- šťava z 1 limetky
- 1 strúčik cesnaku
1. Mrkvu a uhorku si nastrúhame na strúhadle nahrubo.
2. Šampiňóny nakrájame na tenké menšie plátky, osolíme a na pár kvapkách oleja restujeme na panvici približne 10 minút.
3. Arašidy opražíme na panvici a následne nasekáme na malé kúsky.
4. Z vody, limetkovej šťavy, na jemno strúhaného zázvoru, oleja, štipky soli, cukru, pretlačeného cesnaku a čili si pripravíme v mištičke dressing.
5. Nastrúhanú zeleninu, poľný šalát, scedenú kukuricu a šampiňóny servírujeme na stôl zvlášť v malých mištičkách.
6. Na stôl pripravíme taktiež veľkú misu plnú teplej vody.
7. Konzumujeme tak, že si jedným rýchlym ťahom namočíme ryžový papier do misky s vodou a položíme si ho na tanier. Následne naplníme zeleninou a zatočíme tak, aby nám zo strán zelenina nevypadávala.
8. Pred každým sústom mierne namočíme do dresingu.
Tento recept je úžasnou zážitkovou kuchyňou, aj keď nás navštívia priatelia. Vrelo odporúčame.
Plnená kari cuketa
- 1 veľká cuketa
- 1 červená paprika
- 10 šampiňónov
- 1/3 hrnčeka ryže (plniaca zmes)
- 1/2 hrnčeka ryže (príloha)
- 1/3 hrnčeka sójového granulátu
- čili
- kari
- soľ
- tekvicový/sezamový olej (podľa vlastného výberu)
- sušený tymián
- mleté čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 pl slnečnicových semienok
- 1/3 konzervy bielej fazule v paradajkovom pretlaku
1. Cukety prekrojíme pozdĺžne na polovicu a vnútro mierne vydlabeme. Cuketu polejeme tekvicovým alebo sezamovým olejom, osolíme, jemne okoreníme a posypeme tymiánom. Uložíme na plech a pečieme 10 minút pri 180 stupňoch.
2. Sójový granulát zalejeme vriacou vodou, ochutíme soľou, čiernym korením a necháme postáť 10 minút. Následne scedíme, vyžmýkame a odložíme pre nasledovné použitie.
3. Cibuľu, cesnak, papriku a šampiňóny nakrájame na malé kúsky. Cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pokrájaný cesnak, papriku aj šampiňóny a ďalej restujeme približne 10 minút za občasného miešania. Pridáme fazuľu v paradajkovom náleve, uvarenú ryžu podľa návodu na obale, zmäknutý sójový granulát, semienka a všetko dochutíme soľou, čiernym korením, tymiánom a kari. Podlejeme vodou a ešte restujeme približne 10 minút.
4. Zmesou naplníme vopred mierne predpečené cukety a dáme späť do rúry zapiecť na približne 8 minút. Podávame s ryžou.
Šalát s ružičkovým kelom
- 10 ks ružičkového kelu
- 1 cvikla (dá sa kúpiť už uvarená)
- 1/2 väčšieho jablka
- 1 mrkva
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- 3 pl tahini
- 3 pl javorový sirup
- 2 pl slnečnicových semienok
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1/2 konzervy cíceru
1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie. Ružičkový kel očistíme (odrežeme spodky) a rozkrojíme na polky alebo štvrťky. Dáme na plech, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme, premiešame a môžeme vložiť do vyhriatej rúry zhruba na 15 minút.
2. Cviklu a jablko nakrájame na malé kocky a mrkvu nastrúhame na najhrubšom strúhadle.
3. Pripravíme si dresing z tahini, javorového sirupu a citrónovej štavy. Pomer tahini : javorový sirup je 1:1. Všetko spolu premiešame a zalejeme dresingom.
4. Ako posledné si na suchej panvici opečieme slnečnicové semienka a šalát nimi posypeme.
Kde nakupovať
Tu Vám ponúkame zoznam miest, kde môžete kúpiť ingrediencie z našich receptov, ktoré možno ešte nepoznáte, ale v rastlinnej kuchyni sú nezameniteľní pomocníci:
- cícerová múka – Yeme, bio obchody
- hraška – bio obchody
- javorový sirup – Lidl (americký týždeň), Tesco, bio obchody, dm drogerie markt
- kardamón – bio obchody
- rastlinná smotana – Kaufland, Lidl, Tesco, Billa, Terno, Yeme, Kraj, dm drogerie markt
- rastlinné maslo – Kaufland, Tesco, Terno, Kraj, bio obchody
- rastlinné mlieko – Kaufland, Tesco, Lidl, Billa, Terno, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- rastlinný margarín – Kaufland, Tesco, Billa, Kraj, bio obchody
- rastlinný syr – Kaufland, Tesco, Terno, Yeme, Kraj, bio obchody
- ryžový papier – Lidl, Tesco
- sezamoý olej – Lidl, Tesco
- sójové kocky – Kaufland, Tesco, Billa, Terno, Coop Jednota, Kraj, bio obchody
- sójový granulát – Kaufland, Tesco, Billa, Terno, Coop Jednota, Kraj, bio obchody
- tahini – Tesco, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
- tekvicový olej – Kaufland
- tempeh – Kaufland, Tesco, Terno, Kraj, bio obchody, dm drogerie markt
Našli ste chybu v našich receptoch? Prosíme, dajte nám o nej vedieť. Aj vďaka Vám môžeme posunúť Rastlinnú výzvu na ešte vyššiu úroveň. Ďakujeme.