Blog

Vyhľadať
Rastlinné recepty

Rastlinný nevajíčkový šalát

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Celkový čas10 min. Počet porcií 5 Alergény1, 6, 10 Kuchyňa Slovenská Typ jedla Raňajky Ingrediencie

Pozrieť »
tofu praženica
Raňajky

Tofunica

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Celkový čas25 min. Počet porcií 3 Alergény1, 6, 10, (8 podľa použitého rastlinného jogurtu) Kuchyňa

Pozrieť »
Raňajky

Chlieb vo „vajci“

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Celkový čas15 min. Počet porcií 6 krajcov chleba Alergény1, 6/8 (podľa použitého rastlinného mlieka) Kuchyňa

Pozrieť »
Aplikácia Wolt a rastlinné jedlá
Články

Wolt: Podniky reagujú na záujem o rastlinné stravovanie

Zákazníci a zákazníčky si rastlinné jedlá objednávajú čoraz častejšie, ako vyplýva z dát donáškovej služby Wolt. Podiel objednávok s vegetariánskymi a vegánskymi jedlami sa medziročne zvýšil o 21 %, čo potvrdzuje stúpajúci trend rastlinného stravovania na Slovensku.  Donáškové služby si

Pozrieť »
Žena nalieva mlieko do skleneného pohára so slamkou
Články

Výber najlepších rastlinných alternatív mlieka

Výber tej správnej alternatívy mlieka sa môže zdať náročný. Na Slovensku máme približne 150 rôznych druhov rastlinných nápojov a ponuka neustále rastie. V tomto článku sa s Vami zopár členiek programu Jem pre Zem podelí o svoje tipy. Maťa z

Pozrieť »

Porovnanie možných odpovedí v prieskumoch Focus: november 2017, január 2019, december 2019, november 2020

Pozrieť »
Lokše s bryndzou
Hlavné jedlá

Lokše s rastlinnou „bryndzou“

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava20 min. Celkový čas40 min. Počet porcií 4 Alergény1, 6 Kuchyňa

Pozrieť »
Pagáče
Raňajky

Pagáče

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy2 hod Tepelná úprava50 min. Celkový čas2 hod. 50 min. Počet porcií 15 Alergény1,

Pozrieť »
Domáca Nutela
Dezerty

Domáca Nutela

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy5 min. Tepelná úprava5 min. Celkový čas10 min. Počet porcií 2 Alergény1, 8 Kuchyňa

Pozrieť »
Mačanka na sladko
Dezerty

Mačanka na sladko

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy15 min. Tepelná úprava15 min. Celkový čas30 min. Počet porcií 1 Alergény1, 6, 8

Pozrieť »
Zelenina v sietke
Články

Ako zaradiť viac zeleniny do jedálnička?

Zelenina je dôležitou súčasťou našich jedálničkov. Je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu ľudského tela. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá má mnoho benefitov pre náš organizmus. Často jej ale nekonzumujeme dostatočné množstvo, preto vám prinášame 5 jednoduchých

Pozrieť »
rastlinné mlieka
Tlačové správy

Prvý prehľad rastlinných alternatív mliek na Slovensku

Bratislava, 7. 9. 2021 – Dnes bol zverejnený Sprievodca rastlinnými alternatívami mliek na Slovensku vytvorený programom Jem pre Zem. V ponuke slovenských reťazcov je takmer 150 rastlinných mliek. Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docxStiahnuť grafiky ku tlačovej správe Sprievodca pomôže

Pozrieť »
Rastlinné mlieko
Články

Sprievodca rastlinnými alternatívami mliek na Slovensku

Alternatívy mlieka sú najsilnejšími hráčmi rastlinného sveta. Ponuka sa neustále rozširuje a je ľahké v nej stratiť prehľad. Preto sme pripravili praktického sprievodcu, ktorý Vám pomôže sa v týchto produktoch zorientovať. Dnes je možné nájsť rastlinné nápoje v každom väčšom

Pozrieť »
Tekvicové lievance recept
Hlavné jedlá

Tekvicové lievance

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava20 min. Celkový čas30 min. Počet porcií 2 Alergény 1, 8

Pozrieť »
Mazanec recept
Dezerty

Mazanec

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy45 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod. 30 min. Počet porcií 2 bochníky

Pozrieť »
Nezaradené

Mladé firmy s rastlinnou ponukou čaká súboj

Bratislava, 17. 8. 2021 – Začínajúce firmy, ktoré chcú rozšíriť ponuku rastlinných jedál na trhu, si zmerajú sily počas druhého ročníku súťaže Plant-Powered Startup Pitch. Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docxStiahnuť grafiky ku tlačovej správe Práve sa spúšťa registrácia startupov

Pozrieť »
Pečený cviklový falafel
Hlavné jedlá

Pečený cviklový falafel

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava25 min. Celkový čas35 min. Počet porcií 2 Alergény 1, 6/8

Pozrieť »
Kornélia Socháňová
Články verejnosť

Z internátu do celého Slovenska: Takto to začalo v Nuttery

NUTTERY je firma rodinného typu, ktorú v roku 2017 spoločne založili vyštudovaná odborníčka na výživu Zuzana Svoreňová a magister práva  Miroslav Belica. Firma sa špecializuje na poctivú výrobu rastlinných výrobkov a sídli v Dolnom Kubíne na Orave. Aká bola motivácia pre založenie Nuttery? Nápad priniesť rastlinné

Pozrieť »
Grotto stolovanie
Novinky

Grotto predstavuje na Slovensku prvé rastlinné sendviče Sunshine Vege

Slovenský výrobca čerstvých plnených bagiet a sendvičov Grotto zaradil do ponuky rastlinné sendviče Sunshine Vege. Receptúry navrhol známy šéfkuchár Michal Kordoš, ktorý Sunshine Vege naplnil obľúbenými rastlinnými alternatívami značky Lunter. Produkty firmy Grotto mnohí poznajú ako „prvú pomoc“ v situáciách,

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Cestoviny s omáčkou zo sušených paradajok

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava25 min. Celkový čas45 min. Počet porcií 2 Alergény1, 6 /

Pozrieť »
citrónová bábovka
Dezerty

Citrónová bábovka

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod. 5 min. Alergény1, 8 Kuchyňa Slovenská

Pozrieť »
Polievky

Paradajková polievka

Počet porcií 5 Kuchyňa Európska Typ jedla Polievka Spôsob prípravy Varenie Ingrediencie 300 g uvareného cíceru 2 dl zeleninového vývaru 1 PL balzamikového octu 2 PL rastlinného oleja 2 ČL mletej červenej papriky  ½ ČL kajenského korenia ½ ČL cukru 

Pozrieť »
wrapy plnené zeleninou
Hlavné jedlá

Sýte wrapy s domácou pikantnou sojanézou

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava15 min. Celkový čas25 min. Alergény1,6 Kuchyňa Európska Typ jedla Hlavný

Pozrieť »
guľky plnené jahodami
Dezerty

Jahodové guľky

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Celkový čas1 hod Počet porcií 4 Alergény1, 6, / 8 Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla

Pozrieť »
Planéta Zem
Tlačové správy

Čo majú spoločné medzinárodný Deň Zeme a rastlinný rezeň?

Bratislava, 21. 4. 2021 – Medzinárodný Deň Zeme oslavujeme každoročne 22. apríla. Tento deň pomáha upriamiť pozornosť na environmentálne problémy, ktorým čelíme. Dnes inšpiruje ľudí po celom svete k udržateľnejšiemu správaniu. Mnohí Slováci a Slovenky sa preto rozhodli znížiť svoju

Pozrieť »
kokosová polievka tom kha
Polievky

Kokosová polievka Tom Kha

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava20 min. Celkový čas30 min. Alergény6 Kuchyňa Thajská Ázijská Typ jedla

Pozrieť »
koláč s čučoriedkami
Dezerty

Čučoriedkový koláč

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava1 hod Celkový čas1 hod. 20 min. Počet porcií 6 Alergény1,

Pozrieť »
brownies z čoklády a orechov
Dezerty

Čokoládovo – orechové brownies

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava40 min. Celkový čas1 hod Alergény1, 8 Kuchyňa Americká Typ jedla

Pozrieť »
Dezerty

Banánový chlebík

Čas prípravy15 min. Tepelná úprava50 min. Celkový čas1 hod. 5 min. Kuchyňa Austrálska Typ jedla Raňajky Dezert Spôsob prípravy Pečenie Ingrediencie 4 zrelé banány 200 g hladkej špaldovej celozrnnej múky 50 g ovsených vločiek 50 g trstinového cukru 70 ml

Pozrieť »
národné brazílske jedlo z fazule
Hlavné jedlá

Feijoada

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava25 min. Celkový čas45 min. Počet porcií 4 Alergény1, 6, 9

Pozrieť »
koláč z čerstvých jabĺk
Dezerty

Jablkový koláč

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy30 min. Tepelná úprava50 min. Celkový čas1 hod. 20 min. Počet porcií 12 Alergény1,

Pozrieť »
retail
Tlačové správy

Kto získal titul Rastlinný reťazec roka 2020?

Projekt Jem pre Zem zorganizoval veľký prieskum rastlinných výrobkov v piatich najväčších reťazcoch na Slovensku. Titul Rastlinný reťazec roka v ňom získal Kaufland. Z prieskumu vyplynulo, že zákazníci a zákazníčky, ktorí chcú nakupovať tieto potraviny, majú najlepší výber v Kauflande

Pozrieť »
Delikátne Čokoládovo-Mrkvové Lievance
Tlačové správy

Rastlinnú výzvu prijalo v októbri 1 500 Slovákov a Sloveniek

Do programu Rastlinná výzva sa tento mesiac pridalo 1 500 nových ľudí. Počas jedného mesiaca budú do svojich jedálničkov zaraďovať nové rastlinné jedlá, čím pomôžu v boji proti klimatickej kríze. Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docx BRATISLAVA 01.10.2020 – Rastlinná

Pozrieť »
gado gado
Hlavné jedlá

Gado gado

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava20 min. Celkový čas30 min. Počet porcií 4 Alergény 5, 6

Pozrieť »
nakup
Tlačové správy

Štyria z desiatich ľudí na Slovensku zvažujú jesť menej mäsa

Najnovší prieskum agentúry Focus ukázal rastúci trend popularity rastlinného stravovania na Slovensku, ako aj odhodlanie znižovať spotrebu mäsa a živočíšnych výrobkov medzi mladými a vzdelanými ľuďmi. Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docx. BRATISLAVA 16.09.2020 – Už štyria z desiatich Slovákov

Pozrieť »
Startup pitch
Tlačové správy

Súboj začínajúcich rastlinných firiem

V Októbri organizuje Jem pre Zem súťaž pre začínajúce firmy zamerané na rastlinné potraviny. Firmy sa môžu prihlásiť a zabojovať o finančnú výhru a ďalšiu podporu pre ich rozvoj. Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docx. BRATISLAVA 3.09.2020 – Už 14.

Pozrieť »
fazulova na kyslo
Polievky

Fazuľová polievka na kyslo

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy15 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod Alergény6 Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla

Pozrieť »
vývar z čerstvej zeleniny
Polievky

Zeleninový vývar

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava1 hod Celkový čas1 hod. 10 min. Počet porcií 5 Kuchyňa

Pozrieť »
ratatouille z pečenej zeleniny
Hlavné jedlá

Ratatouille

Čas prípravy20 min. Tepelná úprava1 hod. 10 min. Celkový čas1 hod. 30 min. Kuchyňa Francúzska Európska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob prípravy Pečenie Ingrediencie 400 ml arrabbiata omáčky 1 baklažán 2 stredne veľké cukety 3 veľké paradajky 3 cibule 3

Pozrieť »
plnená paprika v omáčke z paradajok
Hlavné jedlá

Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy15 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod Počet porcií 4 Alergény1, 6 Kuchyňa

Pozrieť »
bolonské špagety so šošovicou
Hlavné jedlá

Bolonské špagety

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava35 min. Celkový čas45 min. Alergény1 Kuchyňa Talianska Európska Typ jedla

Pozrieť »
slané pirohy so šampiňónmi
Hlavné jedlá

Pirohy plnené voňavými šampiňónmi

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy1 hod. 40 min. Tepelná úprava10 min. Celkový čas1 hod. 50 min. Počet porcií

Pozrieť »
Tlačové správy

Najlepšie prevádzky poskytujúce rastlinné jedlá aj na donášku

Projekt Jem pre Zem zverejnil rebríček slovenských prevádzok, ktoré ponúkajú donášku či odber rastlinných jedál aj počas pandémie COVID-19. Hodnotenie poskytuje ucelený prehľad reštaurácií a bistier, vďaka čomu sa môžu zákazníci ľahko rozhodnúť, kde si objednať. Bratislava, 6. mája 2020

Pozrieť »
čerstvý pastiersky koláč
Hlavné jedlá

Pastiersky koláč

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy30 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod. 15 min. Počet porcií 5 –

Pozrieť »
šošovicové fašírky
Hlavné jedlá

Šošovicové fašírky zaliate brusnicami

20. apríla 2020 Celkový čas1 hod. 30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob prípravy Varenie Smaženie Pečenie Ingrediencie 125 g šošovice 50 g sušených brusníc 20 ml červeného vína 1 PL pretlačeného cesnaku 1⁄2 PL petržlenovej vňate

Pozrieť »
kari rezance s pikantnym grilovanym tofu
Hlavné jedlá

Sweet chilli tofu s kari rezancami

Čas prípravy30 min. Kuchyňa Ázijska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob prípravy Grilovanie Smaženie Varenie Ingrediencie 1 SWEET CHILLI tofu (Lunter) 2 strúčiky cesnaku 1 červená kápia 2 limetky 1 žltá kápia 1 malý pór 2 ČL cukru 0,5-2 ČL chilli

Pozrieť »
gaštanovo kokosové guľky
Dezerty

Gaštanovo – kokosové guľky

5. apríla 2020 Celkový Čas20 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Dezert Ingrediencie 1 balenie (250 g) gaštanového pyré čerešňový (alebo višňový) kompót 3 PL šťavy z čerešňového (alebo višňového) kompótu 1 PL kakaa 1 balenie (200 g) strúhaného kokosu

Pozrieť »
Nadýchaný perník
Dezerty

Nadýchaný perník

31. marca 2020 Čas prípravy10 min. Čas varenia25 min. Celkový Čas35 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 450 g špaldovej hladkej celozrnnej múky 250 g trstinového (alebo kokosového) cukru 2 ČL prášku do

Pozrieť »
Ovocná bublanina
Dezerty

Bublanina

30. marca 2020 Čas prípravy10 min. Čas varenia35 min. Celkový Čas45 min. Kuchyňa Európska Typ jedla Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 320 g polohrubej múky 140 g cukru 125 ml oleja 250 ml mlieka 1 bal. prášku do

Pozrieť »
Čerstvé kapustníky
Dezerty

Kapustníky

26. marca 2020 Celkový Čas2 hod 30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 20 g čerstvého droždia/½ bal. sušeného 250 g hladkej múky 200 ml vlažnej vody 0,5 kg kyslej kapusty 250

Pozrieť »
chutna cesnacka
Hlavné jedlá

Tradičná cesnačka

26. marca 2020 Celkový Čas1 hod 30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Hlavný Chod Polievka Spôsob Varenia / Prípravy Varenie Ingrediencie 250 ml ryžovej/inej trvanlivej rastlinnej smotany 750 ml zeleninového vývaru/bujónu 2 PL slnečnicového oleja 400 g zemiakov 1

Pozrieť »
špagety, cestoviny, jackfruit, rastliné jedlo, rastlinná strava, chlebovník obecný
Chlebovník obecný alebo Jackfruit

Jackfruit špagety

11. apríla 2019 Čas prípravy1 hod 15 min. Kuchyňa Európska Typ jedla Hlavný Chod Cestoviny Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Dusenie Ingrediencie 1 menšia cibuľa 2 strúčiky cesnaku 1 konzerva paradajkového pretlaku s kúskami paradajok ½ stopky stopkového zeleru 2 mrkvy

Pozrieť »
Vepřo knedlo zelo
Hlavné jedlá

Mock duck knedlo zelo

11. apríla 2019 Čas prípravy1 hod Kuchyňa Česká Európska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob Varenia / Prípravy restovanie dusenie Ingrediencie Knedľa 2 hrnčeky hladkej múky 1/3 kocky droždia 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka soľ Mock duck 1 konzerva Mock duck (falošnej

Pozrieť »
tvarohovy struhany kolac, koláč, zdravá sladkosť
Dezerty

Netvarohový strúhaný koláč

11. apríla 2019 Tvarohový strúhaný koláč Celkový Čas1 hod 40 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Dezert Koláč Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 350 g hladkej múky 150 g práškového cukru 1 prášok do pečiva 4 pl kakaového prášku

Pozrieť »
tvaroh, tofu, škorica, sladký recept, jednoduchý recept
Raňajky

Netvarohovo-ovocná miska so škoricou

13. marca 2020 Jem pre Zem Čas prípravy10 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Mixér Ingrediencie 1 ks bieleho tofu vanilkový cukor citrónová šťava 0,5 dcl rastlinného nápoja škorica ovocie podľa vlastného výberu (odporúčame

Pozrieť »
lečo, ľahké lečo, zdravý recept
Raňajky

Tofu lečo

11. apríla 2019 Čas prípravy25 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Ingrediencie 1 ks bieleho tofu 2 zelené papriky 1 paradajka 1 menšia cibuľa 1 čl kurkumy 1 čl čiernej soli 3 pl vody

Pozrieť »
Tlačové správy

Do prvého kola Rastlinnej výzvy sa zapojilo vyše 1500 ľudí.

Viac ako 1500 ľudí sa rozhodlo pomôcť životnému prostrediu zmenou svojho stravovania. Rastlinná výzva Jem pre Zem učí Slovákov a Slovenky základy rastlinného stravovania a ukazuje im, ako môžu svojou stravou bojovať s klimatickou krízou. BRATISLAVA 02.09.2019 – Na Slovensku práve

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Tofu Kung Pao

28. augusta 2019 Čas prípravy30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Hlavný Chod Tofu Spôsob Varenia / Prípravy Praženie / panvica Ingrediencie 1 kocka bieleho tofu 1 červená papriky 1 jarná cibuľka 3 strúčiky cesnaku 2 cm kus zázvoru 4

Pozrieť »
Dezerty

Rastlinná bábovka

(recept na 1 bábovku) 2 hrnčeky polohrubej múky 1 a 1/4 hrnčeka rastlinného mlieka 1 hrnček práškového cukru 1 balík kypriaceho prášku 1 čl vanilkového extraktu 1 pl kakaa 1 pl rastlinného masla 4 pl oleja 1. Všetky suroviny, okrem

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Svieža pizza

Čas prípravy1 hod Kuchyňa Talianska Európska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie Cesto 2 hrnčeky polohrubej múky 1 pl olivového oleja soľ 1 hrnček vody 1/2 kocky droždia cukor Paradajkový základ sugo 2 strúčiky cesnaku 3

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Anglické raňajky

Čas prípravy15 min. Kuchyňa Anglická Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Ingrediencie 2 tofu párky (napríklad Lunter pikant) 6 menších šampiňónov 4 cherry paradajky 1 konzerva bielych fazúľ v paradajkovej omáčke chlieb soľ mleté čierne korenie čili kečup/horčica

Pozrieť »
Raňajky

Pohánková kaša s tahini a ovocím

Čas prípravy20 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Varenie Ingrediencie 1/3 hrnčeka pohánky 1 hrnček rastlinného mlieka 2 menšie jablká/hrušky 1 pomaranč 2 čl javorového sirupu škorica 2 pl tahini omáčky soľ 2 čl rastlinného

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Cestoviny s krémovo-cesnakovou omáčkou

12 cherry paradajok 170 g cestovín olivový olej oregáno 1 šalotka 5 strúčikov cesnaku soľ mleté čierne korenie 1 pl hladkej múky 1 hrnček rastlinného mlieka 1. Predhejeme rúru na 200 stupňov. Cherry paradajky prekrojíme napoly a premiešame v troche

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Koložvárska kapusta

(recept na 2 porcie) 2/3 hrnčeka ryže 1 a 1/2 hrnčeka vody 1 údený tempeh 1/2 kocky údeného tofu 300 g kyslej kapusty 2 rastlinné kyslé smotany 2 cibule 2 strúčiky cesnaku mletá červená paprika soľ mleté čierne korenie 1. Ryžu

Pozrieť »
Polievky

Hrášková polievka s mätou

Čas prípravy1 hod. 30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Hlavný Chod Polievka Spôsob prípravy Varenie Ingrediencie 500 g lúpaného zeleného hrášku (môžeme použiť aj mrazený) 1 cibuľa hrsť čerstvej mäty 2 hrnčeky zeleninového vývaru soľ mleté čierne korenie 2

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Nepečené jarné rolky

ryžový papier 2 hrnčeky poľného šalátu/inej drobnej listovej zeleniny 2 mrkvy 1/2 šalátovej uhorky 7 šampiňónov 1 stonka mladej cibuľky 1/2 bielej reďkovky/4 kúsky červenej reďkovky 1/4 konzervy kukurice 3 PL arašidov 1,5 pl olivový olej 0,5 dcl vody Cca

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Plnená kari cuketa

1 veľká cuketa 1 červená paprika 10 šampiňónov 1/3 hrnčeka ryže (plniaca zmes) 1/2 hrnčeka ryže (príloha) 1/3 hrnčeka sójového granulátu čili kari soľ tekvicový/sezamový olej (podľa vlastného výberu) sušený tymián mleté čierne korenie 2 strúčiky cesnaku 1 cibuľa 1

Pozrieť »
Raňajky

Slané špenátové palacinky

27. augusta 2019 Čas prípravy30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Hlavný Chod Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Ingrediencie 3/4 hrnčeka hladkej múky 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka soľ mleté čierne korenie 1 čl kypriaceho prášku 150 g mladého špenátu

Pozrieť »
Raňajky

„Nešunkový“ chlieb s horčicou

Čas prípravy10 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Ingrediencie 1 balenie rastlinnej šunky rastlinné maslo chlieb horčica zaváraná paprika v oleji rukola alebo iný druh listovej zeleniny Postup 1 Tento recept nepotrebuje špeciálny postup, iste každý dobre vie ako

Pozrieť »
Raňajky

Raňajková quesadilla

Čas prípravy30 min. Kuchyňa Mexická Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Ingrediencie 2 paradajky 2 tortilly 1 menšia cibuľa 1 avokádo šťava z 1 limetky soľ mleté čierne korenie 1 konzerva červenej fazule 6 ks krájaných jalapenos (voliteľné)

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Hruškovo-mrkvový šalát s quinoou

1/2 hrnčeka quinoi 2 mrkvy 1 hruška voda 1/2 hrnčeka orechov (podľa vlastného výberu) 1,5 hrnčeka rukoly škorica (voliteľné) 1 čl vanilková aróma citrónová šťava z 1/2 citróna 1. Quinou zalejeme približne 1 hrnčekom vody, osolíme a varíme pod pokrievkou

Pozrieť »
segedínskz guláš s domácou knedľoi
Hlavné jedlá

Segedínsky guláš s domácou knedľou

Guláš: 300 g kyslej kapusty 1 tempeh alebo 1/2 balíku sušených sójových kociek 200 ml rastlinnej smotany na varenie (sójová/ovsená) mletá červená paprika mleté čierne korenie 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku mletá rasca soľ 4 bobkové listy Knedľa: 1 a

Pozrieť »
Raňajky

Domáce müsli s rastlinným mliekom

Recept na 2 porcie Čas prípravy25 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Müsli Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 1/3 hrnčeka javorového sirupu 5 pl tahini 1/2 hrnčeka sušených brusníc/hrozienok 2 pl tekvicových semienok 1/2 hrnčeka vlašských orechov 3

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Zemiakové placky s rastlinným mliekom

4 veľké zemiaky 3 strúčiky cesnaku majorán soľ mleté čierne korenie 4 pl hladkej múky hrnček rastlinného mlieka 1. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, pretlačíme do nich cesnak, ochutíme majoránom, soľou, korením a poprášime múkou. Dobre premiešame. 2. Zo zemiakového

Pozrieť »
Raňajky

Hummus toast

Čas prípravy15 min. Kuchyňa Stredo-východná Typ jedla Predjedlo Raňajky Nátierky Spôsob Varenia / Prípravy Mixér Ingrediencie 1 konzerva cíceru 2 pl tahini 2 strúčiky cesnaku citrónová šťava 1/3 hrnčeka vody soľ rímska rasca 3 pl olivového oleja hrsť mladého špenátu

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Kuskusový šalát s ovocím

3/4 hrnčeka kuskusu 1/3 hrnčeka sušených brusníc 3 čl chia/konopných semienok (podľa preferencie) 3/4 hrnčeka jahôd/malín/čučoriedok (podľa preferencie) 1 čl kurkumy 3 pl slnečnicových/tekvicových semienok 1 pl olivového oleja 1 čl balzamika mleté čierne korenie mletý zázvor (voliteľné) soľ pomarančová

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Šošovicový prívarok s pikantnými „párkami“

(recept na dve porcie) 3/4 hrnčeka šošovice 3 veľké zemiaky vegeta soľ majoránka 3 bobkové listy mleté čierne korenie 1/2 hrnčeka rastlinnej smotany na varenie voda 1 pl hladkej múky 4 ks tofu párkov (odporúčame – Lunter pikant) olej chlieb

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Vyprážaný karfiol s cesnakovými zemiakmi

1/2 karfiolu voda 2 väčšie zemiaky (cca 400g) 1 hrnček strúhanky 3 pl hladkej múky soľ mleté čierne korenie olej 1 čl rastlinného masla petržlenová vňať 1,5 strúčika cesnaku 1. Karfiol si rozdrobíme na menšie ružičky. Následne ho premyjeme, vložíme

Pozrieť »
Raňajky

Hrianka s ananásovo-curry nátierkou a údeným tofu

Čas prípravy15 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Ingrediencie 1 ananás-curry nátierka (Take it veggie) chlieb 1/2 kocky údeného tofu soľ 2 čl sezamu olej 1 avokádo Postup 1 Z chlebíku si spravíme suché hrianky (nie vyprážané na oleji),

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Špargľa s tofu v paradajkovo-kokosovej omáčke

mletá štipľavá paprika mletý koriander soľ mleté čierne korenie 1/2 hrnčeka kokosovej smotany na varenie 1 konzerva krájaných paradajok 1 zväzok špargle limetková šťava z ½ limetky 2 strúčiky cesnaku 1 pl sójovej omáčky 1,5 kocky bieleho tofu 1 pl

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Polentové hranolčeky so šošovicovým šalátom

Hranolčeky: 1 hrnček polenty 3 hrnčeky vody soľ sušený rozmarín sušená bazalka 1 strúčik cesnaku olej Šalát: 1 hrnček šošovice 2,5 hrnčeka vody 1,5 paradajok 1/2 červenej cibule soľ 2,5 pl olivového oleja šťava z 1/2 väčšieho citróna 1 strúčik

Pozrieť »