Blog

Vyhľadať
Pečený cviklový falafel
Hlavné jedlá

Pečený cviklový falafel

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava25 min. Celkový čas35 min. Počet porcií 2 Alergény 1, 6/8

Pozrieť »
Kornélia Socháňová
Články verejnosť

Z internátu do celého Slovenska: Takto to začalo v Nuttery

NUTTERY je firma rodinného typu, ktorú v roku 2017 spoločne založili vyštudovaná odborníčka na výživu Zuzana Svoreňová a magister práva  Miroslav Belica. Firma sa špecializuje na poctivú výrobu rastlinných výrobkov a sídli v Dolnom Kubíne na Orave. Aká bola motivácia pre založenie Nuttery? Nápad priniesť rastlinné

Pozrieť »
Grotto stolovanie
Novinky

Grotto predstavuje na Slovensku prvé rastlinné sendviče Sunshine Vege

Slovenský výrobca čerstvých plnených bagiet a sendvičov Grotto zaradil do ponuky rastlinné sendviče Sunshine Vege. Receptúry navrhol známy šéfkuchár Michal Kordoš, ktorý Sunshine Vege naplnil obľúbenými rastlinnými alternatívami značky Lunter. Produkty firmy Grotto mnohí poznajú ako „prvú pomoc“ v situáciách,

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Cestoviny s omáčkou zo sušených paradajok

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava25 min. Celkový čas45 min. Počet porcií 2 Alergény1, 6 /

Pozrieť »
citrónová bábovka
Dezerty

Citrónová bábovka

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod. 5 min. Alergény1, 8 Kuchyňa Slovenská

Pozrieť »
Polievky

Paradajková polievka

Počet porcií 5 Kuchyňa Európska Typ jedla Polievka Spôsob prípravy Varenie Ingrediencie 300 g uvareného cíceru 2 dl zeleninového vývaru 1 PL balzamikového octu 2 PL rastlinného oleja 2 ČL mletej červenej papriky  ½ ČL kajenského korenia ½ ČL cukru 

Pozrieť »
wrapy plnené zeleninou
Hlavné jedlá

Sýte wrapy s domácou pikantnou sojanézou

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava15 min. Celkový čas25 min. Alergény1,6 Kuchyňa Európska Typ jedla Hlavný

Pozrieť »
guľky plnené jahodami
Dezerty

Jahodové guľky

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Celkový čas1 hod Počet porcií 4 Alergény1, 6, / 8 Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla

Pozrieť »
Planéta Zem
Tlačové správy

Čo majú spoločné medzinárodný Deň Zeme a rastlinný rezeň?

Bratislava, 21. 4. 2021 – Medzinárodný Deň Zeme oslavujeme každoročne 22. apríla. Tento deň pomáha upriamiť pozornosť na environmentálne problémy, ktorým čelíme. Dnes inšpiruje ľudí po celom svete k udržateľnejšiemu správaniu. Mnohí Slováci a Slovenky sa preto rozhodli znížiť svoju

Pozrieť »
kokosová polievka tom kha
Polievky

Kokosová polievka Tom Kha

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava20 min. Celkový čas30 min. Alergény6 Kuchyňa Thajská Ázijská Typ jedla

Pozrieť »
koláč s čučoriedkami
Dezerty

Čučoriedkový koláč

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava1 hod Celkový čas1 hod. 20 min. Počet porcií 6 Alergény1,

Pozrieť »
brownies z čoklády a orechov
Dezerty

Čokoládovo – orechové brownies

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava40 min. Celkový čas1 hod Alergény1, 8 Kuchyňa Americká Typ jedla

Pozrieť »
Dezerty

Banánový chlebík

Čas prípravy15 min. Tepelná úprava50 min. Celkový čas1 hod. 5 min. Kuchyňa Austrálska Typ jedla Raňajky Dezert Spôsob prípravy Pečenie Ingrediencie 4 zrelé banány 200 g hladkej špaldovej celozrnnej múky 50 g ovsených vločiek 50 g trstinového cukru 70 ml

Pozrieť »
národné brazílske jedlo z fazule
Hlavné jedlá

Feijoada

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy20 min. Tepelná úprava25 min. Celkový čas45 min. Počet porcií 4 Alergény1, 6, 9

Pozrieť »
koláč z čerstvých jabĺk
Dezerty

Jablkový koláč

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy30 min. Tepelná úprava50 min. Celkový čas1 hod. 20 min. Počet porcií 12 Alergény1,

Pozrieť »
retail
Tlačové správy

Kto získal titul Rastlinný reťazec roka 2020?

Projekt Jem pre Zem zorganizoval veľký prieskum rastlinných výrobkov v piatich najväčších reťazcoch na Slovensku. Titul Rastlinný reťazec roka v ňom získal Kaufland. Z prieskumu vyplynulo, že zákazníci a zákazníčky, ktorí chcú nakupovať tieto potraviny, majú najlepší výber v Kauflande

Pozrieť »
Delikátne Čokoládovo-Mrkvové Lievance
Tlačové správy

Rastlinnú výzvu prijalo v októbri 1 500 Slovákov a Sloveniek

Do programu Rastlinná výzva sa tento mesiac pridalo 1 500 nových ľudí. Počas jedného mesiaca budú do svojich jedálničkov zaraďovať nové rastlinné jedlá, čím pomôžu v boji proti klimatickej kríze. Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docx BRATISLAVA 01.10.2020 – Rastlinná

Pozrieť »
gado gado
Hlavné jedlá

Gado gado

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava20 min. Celkový čas30 min. Počet porcií 4 Alergény 5, 6

Pozrieť »
nakup
Tlačové správy

Štyria z desiatich ľudí na Slovensku zvažujú jesť menej mäsa

Najnovší prieskum agentúry Focus ukázal rastúci trend popularity rastlinného stravovania na Slovensku, ako aj odhodlanie znižovať spotrebu mäsa a živočíšnych výrobkov medzi mladými a vzdelanými ľuďmi. Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docx. BRATISLAVA 16.09.2020 – Už štyria z desiatich Slovákov

Pozrieť »
Startup pitch
Tlačové správy

Súboj začínajúcich rastlinných firiem

V Októbri organizuje Jem pre Zem súťaž pre začínajúce firmy zamerané na rastlinné potraviny. Firmy sa môžu prihlásiť a zabojovať o finančnú výhru a ďalšiu podporu pre ich rozvoj. Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docx. BRATISLAVA 3.09.2020 – Už 14.

Pozrieť »
fazulova na kyslo
Polievky

Fazuľová polievka na kyslo

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy15 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod Alergény6 Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla

Pozrieť »
vývar z čerstvej zeleniny
Polievky

Zeleninový vývar

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava1 hod Celkový čas1 hod. 10 min. Počet porcií 5 Kuchyňa

Pozrieť »
ratatouille z pečenej zeleniny
Hlavné jedlá

Ratatouille

Čas prípravy20 min. Tepelná úprava1 hod. 10 min. Celkový čas1 hod. 30 min. Kuchyňa Francúzska Európska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob prípravy Pečenie Ingrediencie 400 ml arrabbiata omáčky 1 baklažán 2 stredne veľké cukety 3 veľké paradajky 3 cibule 3

Pozrieť »
plnená paprika v omáčke z paradajok
Hlavné jedlá

Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy15 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod Počet porcií 4 Alergény1, 6 Kuchyňa

Pozrieť »
bolonské špagety so šošovicou
Hlavné jedlá

Bolonské špagety

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy10 min. Tepelná úprava35 min. Celkový čas45 min. Alergény1 Kuchyňa Talianska Európska Typ jedla

Pozrieť »
slané pirohy so šampiňónmi
Hlavné jedlá

Pirohy plnené voňavými šampiňónmi

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy1 hod. 40 min. Tepelná úprava10 min. Celkový čas1 hod. 50 min. Počet porcií

Pozrieť »
Tlačové správy

Najlepšie prevádzky poskytujúce rastlinné jedlá aj na donášku

Projekt Jem pre Zem zverejnil rebríček slovenských prevádzok, ktoré ponúkajú donášku či odber rastlinných jedál aj počas pandémie COVID-19. Hodnotenie poskytuje ucelený prehľad reštaurácií a bistier, vďaka čomu sa môžu zákazníci ľahko rozhodnúť, kde si objednať. Bratislava, 6. mája 2020

Pozrieť »
čerstvý pastiersky koláč
Hlavné jedlá

Pastiersky koláč

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény. Čas prípravy30 min. Tepelná úprava45 min. Celkový čas1 hod. 15 min. Počet porcií 5 –

Pozrieť »
šošovicové fašírky
Hlavné jedlá

Šošovicové fašírky zaliate brusnicami

20. apríla 2020 Celkový čas1 hod. 30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob prípravy Varenie Smaženie Pečenie Ingrediencie 125 g šošovice 50 g sušených brusníc 20 ml červeného vína 1 PL pretlačeného cesnaku 1⁄2 PL petržlenovej vňate

Pozrieť »
kari rezance s pikantnym grilovanym tofu
Hlavné jedlá

Sweet chilli tofu s kari rezancami

Čas prípravy30 min. Kuchyňa Ázijska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob prípravy Grilovanie Smaženie Varenie Ingrediencie 1 SWEET CHILLI tofu (Lunter) 2 strúčiky cesnaku 1 červená kápia 2 limetky 1 žltá kápia 1 malý pór 2 ČL cukru 0,5-2 ČL chilli

Pozrieť »
gaštanovo kokosové guľky
Dezerty

Gaštanovo – kokosové guľky

5. apríla 2020 Celkový Čas20 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Dezert Ingrediencie 1 balenie (250 g) gaštanového pyré čerešňový (alebo višňový) kompót 3 PL šťavy z čerešňového (alebo višňového) kompótu 1 PL kakaa 1 balenie (200 g) strúhaného kokosu

Pozrieť »
Nadýchaný perník
Dezerty

Nadýchaný perník

31. marca 2020 Čas prípravy10 min. Čas varenia25 min. Celkový Čas35 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 450 g špaldovej hladkej celozrnnej múky 250 g trstinového (alebo kokosového) cukru 2 ČL prášku do

Pozrieť »
Ovocná bublanina
Dezerty

Bublanina

30. marca 2020 Čas prípravy10 min. Čas varenia35 min. Celkový Čas45 min. Kuchyňa Európska Typ jedla Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 320 g polohrubej múky 140 g cukru 125 ml oleja 250 ml mlieka 1 bal. prášku do

Pozrieť »
Čerstvé kapustníky
Dezerty

Kapustníky

26. marca 2020 Celkový Čas2 hod 30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 20 g čerstvého droždia/½ bal. sušeného 250 g hladkej múky 200 ml vlažnej vody 0,5 kg kyslej kapusty 250

Pozrieť »
chutna cesnacka
Hlavné jedlá

Tradičná cesnačka

26. marca 2020 Celkový Čas1 hod 30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Hlavný Chod Polievka Spôsob Varenia / Prípravy Varenie Ingrediencie 250 ml ryžovej/inej trvanlivej rastlinnej smotany 750 ml zeleninového vývaru/bujónu 2 PL slnečnicového oleja 400 g zemiakov 1

Pozrieť »
špagety, cestoviny, jackfruit, rastliné jedlo, rastlinná strava, chlebovník obecný
Chlebovník obecný alebo Jackfruit

Jackfruit špagety

11. apríla 2019 Čas prípravy1 hod 15 min. Kuchyňa Európska Typ jedla Hlavný Chod Cestoviny Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Dusenie Ingrediencie 1 menšia cibuľa 2 strúčiky cesnaku 1 konzerva paradajkového pretlaku s kúskami paradajok ½ stopky stopkového zeleru 2 mrkvy

Pozrieť »
Vepřo knedlo zelo
Hlavné jedlá

Mock duck knedlo zelo

11. apríla 2019 Čas prípravy1 hod Kuchyňa Česká Európska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob Varenia / Prípravy restovanie dusenie Ingrediencie Knedľa 2 hrnčeky hladkej múky 1/3 kocky droždia 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka soľ Mock duck 1 konzerva Mock duck (falošnej

Pozrieť »
tvarohovy struhany kolac, koláč, zdravá sladkosť
Dezerty

Netvarohový strúhaný koláč

11. apríla 2019 Tvarohový strúhaný koláč Celkový Čas1 hod 40 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Dezert Koláč Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 350 g hladkej múky 150 g práškového cukru 1 prášok do pečiva 4 pl kakaového prášku

Pozrieť »
tvaroh, tofu, škorica, sladký recept, jednoduchý recept
Raňajky

Netvarohovo-ovocná miska so škoricou

13. marca 2020 Jem pre Zem Čas prípravy10 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Mixér Ingrediencie 1 ks bieleho tofu vanilkový cukor citrónová šťava 0,5 dcl rastlinného nápoja škorica ovocie podľa vlastného výberu (odporúčame

Pozrieť »
lečo, ľahké lečo, zdravý recept
Raňajky

Tofu lečo

11. apríla 2019 Čas prípravy25 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Ingrediencie 1 ks bieleho tofu 2 zelené papriky 1 paradajka 1 menšia cibuľa 1 čl kurkumy 1 čl čiernej soli 3 pl vody

Pozrieť »
Tlačové správy

Do prvého kola Rastlinnej výzvy sa zapojilo vyše 1500 ľudí.

Viac ako 1500 ľudí sa rozhodlo pomôcť životnému prostrediu zmenou svojho stravovania. Rastlinná výzva Jem pre Zem učí Slovákov a Slovenky základy rastlinného stravovania a ukazuje im, ako môžu svojou stravou bojovať s klimatickou krízou. BRATISLAVA 02.09.2019 – Na Slovensku práve

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Tofu Kung Pao

28. augusta 2019 Čas prípravy30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Hlavný Chod Tofu Spôsob Varenia / Prípravy Praženie / panvica Ingrediencie 1 kocka bieleho tofu 1 červená papriky 1 jarná cibuľka 3 strúčiky cesnaku 2 cm kus zázvoru 4

Pozrieť »
Dezerty

Rastlinná bábovka

(recept na 1 bábovku) 2 hrnčeky polohrubej múky 1 a 1/4 hrnčeka rastlinného mlieka 1 hrnček práškového cukru 1 balík kypriaceho prášku 1 čl vanilkového extraktu 1 pl kakaa 1 pl rastlinného masla 4 pl oleja 1. Všetky suroviny, okrem

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Svieža pizza

Čas prípravy1 hod Kuchyňa Talianska Európska Typ jedla Hlavný Chod Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie Cesto 2 hrnčeky polohrubej múky 1 pl olivového oleja soľ 1 hrnček vody 1/2 kocky droždia cukor Paradajkový základ sugo 2 strúčiky cesnaku 3

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Anglické raňajky

Čas prípravy15 min. Kuchyňa Anglická Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Ingrediencie 2 tofu párky (napríklad Lunter pikant) 6 menších šampiňónov 4 cherry paradajky 1 konzerva bielych fazúľ v paradajkovej omáčke chlieb soľ mleté čierne korenie čili kečup/horčica

Pozrieť »
Raňajky

Pohánková kaša s tahini a ovocím

Čas prípravy20 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Varenie Ingrediencie 1/3 hrnčeka pohánky 1 hrnček rastlinného mlieka 2 menšie jablká/hrušky 1 pomaranč 2 čl javorového sirupu škorica 2 pl tahini omáčky soľ 2 čl rastlinného

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Cestoviny s krémovo-cesnakovou omáčkou

12 cherry paradajok 170 g cestovín olivový olej oregáno 1 šalotka 5 strúčikov cesnaku soľ mleté čierne korenie 1 pl hladkej múky 1 hrnček rastlinného mlieka 1. Predhejeme rúru na 200 stupňov. Cherry paradajky prekrojíme napoly a premiešame v troche

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Koložvárska kapusta

(recept na 2 porcie) 2/3 hrnčeka ryže 1 a 1/2 hrnčeka vody 1 údený tempeh 1/2 kocky údeného tofu 300 g kyslej kapusty 2 rastlinné kyslé smotany 2 cibule 2 strúčiky cesnaku mletá červená paprika soľ mleté čierne korenie 1. Ryžu

Pozrieť »
Polievky

Hrášková polievka s mätou

Čas prípravy1 hod. 30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Hlavný Chod Polievka Spôsob prípravy Varenie Ingrediencie 500 g lúpaného zeleného hrášku (môžeme použiť aj mrazený) 1 cibuľa hrsť čerstvej mäty 2 hrnčeky zeleninového vývaru soľ mleté čierne korenie 2

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Nepečené jarné rolky

ryžový papier 2 hrnčeky poľného šalátu/inej drobnej listovej zeleniny 2 mrkvy 1/2 šalátovej uhorky 7 šampiňónov 1 stonka mladej cibuľky 1/2 bielej reďkovky/4 kúsky červenej reďkovky 1/4 konzervy kukurice 3 PL arašidov 1,5 pl olivový olej 0,5 dcl vody Cca

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Plnená kari cuketa

1 veľká cuketa 1 červená paprika 10 šampiňónov 1/3 hrnčeka ryže (plniaca zmes) 1/2 hrnčeka ryže (príloha) 1/3 hrnčeka sójového granulátu čili kari soľ tekvicový/sezamový olej (podľa vlastného výberu) sušený tymián mleté čierne korenie 2 strúčiky cesnaku 1 cibuľa 1

Pozrieť »
Raňajky

Slané špenátové palacinky

27. augusta 2019 Čas prípravy30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Hlavný Chod Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Ingrediencie 3/4 hrnčeka hladkej múky 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka soľ mleté čierne korenie 1 čl kypriaceho prášku 150 g mladého špenátu

Pozrieť »
Raňajky

„Nešunkový“ chlieb s horčicou

Čas prípravy10 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Ingrediencie 1 balenie rastlinnej šunky rastlinné maslo chlieb horčica zaváraná paprika v oleji rukola alebo iný druh listovej zeleniny Postup 1 Tento recept nepotrebuje špeciálny postup, iste každý dobre vie ako

Pozrieť »
Raňajky

Raňajková quesadilla

Čas prípravy30 min. Kuchyňa Mexická Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Smaženie Ingrediencie 2 paradajky 2 tortilly 1 menšia cibuľa 1 avokádo šťava z 1 limetky soľ mleté čierne korenie 1 konzerva červenej fazule 6 ks krájaných jalapenos (voliteľné)

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Hruškovo-mrkvový šalát s quinoou

1/2 hrnčeka quinoi 2 mrkvy 1 hruška voda 1/2 hrnčeka orechov (podľa vlastného výberu) 1,5 hrnčeka rukoly škorica (voliteľné) 1 čl vanilková aróma citrónová šťava z 1/2 citróna 1. Quinou zalejeme približne 1 hrnčekom vody, osolíme a varíme pod pokrievkou

Pozrieť »
segedínskz guláš s domácou knedľoi
Hlavné jedlá

Segedínsky guláš s domácou knedľou

Guláš: 300 g kyslej kapusty 1 tempeh alebo 1/2 balíku sušených sójových kociek 200 ml rastlinnej smotany na varenie (sójová/ovsená) mletá červená paprika mleté čierne korenie 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku mletá rasca soľ 4 bobkové listy Knedľa: 1 a

Pozrieť »
Raňajky

Domáce müsli s rastlinným mliekom

Recept na 2 porcie Čas prípravy25 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Müsli Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie Ingrediencie 1/3 hrnčeka javorového sirupu 5 pl tahini 1/2 hrnčeka sušených brusníc/hrozienok 2 pl tekvicových semienok 1/2 hrnčeka vlašských orechov 3

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Zemiakové placky s rastlinným mliekom

4 veľké zemiaky 3 strúčiky cesnaku majorán soľ mleté čierne korenie 4 pl hladkej múky hrnček rastlinného mlieka 1. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, pretlačíme do nich cesnak, ochutíme majoránom, soľou, korením a poprášime múkou. Dobre premiešame. 2. Zo zemiakového

Pozrieť »
Raňajky

Hummus toast

Čas prípravy15 min. Kuchyňa Stredo-východná Typ jedla Predjedlo Raňajky Nátierky Spôsob Varenia / Prípravy Mixér Ingrediencie 1 konzerva cíceru 2 pl tahini 2 strúčiky cesnaku citrónová šťava 1/3 hrnčeka vody soľ rímska rasca 3 pl olivového oleja hrsť mladého špenátu

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Kuskusový šalát s ovocím

3/4 hrnčeka kuskusu 1/3 hrnčeka sušených brusníc 3 čl chia/konopných semienok (podľa preferencie) 3/4 hrnčeka jahôd/malín/čučoriedok (podľa preferencie) 1 čl kurkumy 3 pl slnečnicových/tekvicových semienok 1 pl olivového oleja 1 čl balzamika mleté čierne korenie mletý zázvor (voliteľné) soľ pomarančová

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Šošovicový prívarok s pikantnými „párkami“

(recept na dve porcie) 3/4 hrnčeka šošovice 3 veľké zemiaky vegeta soľ majoránka 3 bobkové listy mleté čierne korenie 1/2 hrnčeka rastlinnej smotany na varenie voda 1 pl hladkej múky 4 ks tofu párkov (odporúčame – Lunter pikant) olej chlieb

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Vyprážaný karfiol s cesnakovými zemiakmi

1/2 karfiolu voda 2 väčšie zemiaky (cca 400g) 1 hrnček strúhanky 3 pl hladkej múky soľ mleté čierne korenie olej 1 čl rastlinného masla petržlenová vňať 1,5 strúčika cesnaku 1. Karfiol si rozdrobíme na menšie ružičky. Následne ho premyjeme, vložíme

Pozrieť »
Raňajky

Hrianka s ananásovo-curry nátierkou a údeným tofu

Čas prípravy15 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Ingrediencie 1 ananás-curry nátierka (Take it veggie) chlieb 1/2 kocky údeného tofu soľ 2 čl sezamu olej 1 avokádo Postup 1 Z chlebíku si spravíme suché hrianky (nie vyprážané na oleji),

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Špargľa s tofu v paradajkovo-kokosovej omáčke

mletá štipľavá paprika mletý koriander soľ mleté čierne korenie 1/2 hrnčeka kokosovej smotany na varenie 1 konzerva krájaných paradajok 1 zväzok špargle limetková šťava z ½ limetky 2 strúčiky cesnaku 1 pl sójovej omáčky 1,5 kocky bieleho tofu 1 pl

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Polentové hranolčeky so šošovicovým šalátom

Hranolčeky: 1 hrnček polenty 3 hrnčeky vody soľ sušený rozmarín sušená bazalka 1 strúčik cesnaku olej Šalát: 1 hrnček šošovice 2,5 hrnčeka vody 1,5 paradajok 1/2 červenej cibule soľ 2,5 pl olivového oleja šťava z 1/2 väčšieho citróna 1 strúčik

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Mock-duck knedlo zelo

Mock-duck: 1 konzerva mock duck (falošnej kačky) alebo iná rastlinná alternatíva mäsa (napr. pšeničná bielkovina seitan) cukor 1 pl sójovej omáčky 1/2 pomaranča soľ mleté čierne korenie Dusená kapusta: 1/4 veľkej hlavy kapusty (červenej alebo bielej) 1/2 cibule cukor mletá

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Zemiakový šalát s hlivovou „rybou“

(recept na dve porcie) „Ryba“: 1 balenie hlivy ustricovej  (300g) riasa nori (plátky) 4 pl hladkej múky strúhanka soľ mleté čierne korenie olej Zemiakový šalát: 4 zemiaky 1/2 sojanézy 2 biele rastlinné jogurty 3 kyslé uhorky 1/3 hrnčeka šťavy z

Pozrieť »
Dezerty

Raňajková bublanina

(množstvo na jeden plech) 3 hrnčeky špaldovej múky 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka 1/2 hrnčeka kokosového cukru 1 prášok do pečiva 1/2 hrnčeka oleja soľ bobuľové ovocie podľa preferencie (lepšie je voliť kyslasté) 1 čl rastlinného margarínu 2 pl kakaa 1.

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Parené buchty s džemom a kakaom

1,5 hrnčeka polohrubej múky 3/4 hrnčeka rastlinného mlieka 2 zarovnané pl práškového cukru 2/3 kocky droždia soľ džem 2 pl práškového cukru 2 pl kakaa 1 pl roztopeného rastlinného masla 1. Z vlažného rastlinného mlieka, droždia a cukru zarobíme kvások.

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Zeleninový quiche

(uvedené množstvo je zhruba na 3 porcie) Cesto: 2 hrnčeky hladkej múky 1 hrnček rastlinného margarínu 3 pl vody soľ Plnka: soľ 1 cibuľa olej 1 zelená paprika (kápia) 1/2 brokolice 5 šampiňónov 1 kocka bazalkového tofu muškátový oriešok kurkuma

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Sushi miska

Sushi zmes: 1/2 hrnčeka ryže (môžete zvoliť sushi ryžu, ale aj guľatozrnnú či jasmínovú) 1 stredne veľká mrkva   1 šalátová uhorka 1 avokádo 1/2 hrnčeka edamame uvarených alebo konzervovaných fazuliek/naklíčené mungo fazuliek/½ tofu 1/2 hrnčeka sôjových/cviklových/iných klíčkov (voliteľné) Dochutenie: sójová

Pozrieť »
Raňajky

Čokoládová ovsená kaša s hruškou

Čas prípravy20 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Ingrediencie 1 hruška 3/4 hrnčeka ovsených vločiek 1 pl kakaového prášku soľ 1 hrnček rastlinného mlieka 1 pl rastlinného masla 1 čl cukru citrónová šťava z 1/4 citróna Postup 1 Hrušku

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Krémové hubové rizoto

2,5 hrnčeka zeleninového vývaru olej 9 šampiňónov 1/2 hrnčeka zeleniny (špargľa/brokolica/hrášok) 1 pl rastlinného masla soľ mleté čierne korenie 1 šalotka 1 hrnček ryže arborio 1/4 hrnčeka suchého bieleho vína 3 pl rastlinného „parmezánu“/lahôdkového droždia čerstvá petržlenová vňať 1 mrkva

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Šalát s ružičkovým kelom

10 ks ružičkového kelu 1 cvikla (dá sa kúpiť už uvarená) 1/2 väčšieho jablka  1 mrkva citrónová šťava z 1/2 citróna 3 pl tahini 3 pl javorový sirup 2 pl slnečnicových semienok olej soľ mleté čierne korenie 1/2  konzervy cíceru

Pozrieť »
Raňajky

Praženica s aquafabou

Čas prípravy15 min. Kuchyňa Slovenská Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Mixér Smaženie Ingrediencie 1 kocka bieleho tofu „aquafaba“ (nálev z 1 konzervy cíceru) čierna soľ mleté čierne korenie lahôdkové droždie kurkuma avokádo/uhorka/pór pečivo (odporúčame celozrnné) Postup 1 Vidličkou

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Pečené zemiaky s pestovým dipom

Zemiaky: 6 menších zemiakov olej mleté čierne korenie soľ Pesto: 2 hrnčeky čerstvej bazalky 2 strúčiky cesnaku 3 pl píniových orieškov/vlašských orechov (v prípade alergií sa môžu vynechať) citrónová šťava z 1/2 citróna 1,5 pl lahôdkového droždia 2-3 pl olivového oleja

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Grécky cícer v paradajkovej omáčke

2 strúčiky cesnaku 1 cibuľa 1/2 červenej kápie mleté čierne korenie 4 menšie šampiňóny 1 paradajkový pretlak mletá červená paprika (ideálne údená) petržlenová vňať 1 konzerva cíceru soľ cukor limetková šťava z 1/2 limetky olivy hrianky (odporúčame celozrnné) 1. Najemno nakrájanú

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Kôprový prívarok so zeleninovými karbonátkami

(recept na 2 porcie) Prívarok 1/2 rastlinnej smotany na varenie 3 väčšie zemiaky 2-3 PL čerstvého kôpru 1 PL hladkej múky 4 bobkové listy mleté čierne korenie voda soľ Karbonátky: 1 hrnček červenej šošovice 50 g hlávkového zeleru 5 PL

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Vyprážané šampiňóny s batátovou kašou

2 veľké sladké zemiaky batáty (cca 450 g ) 1 pl rastlinného masla soľ mletý muškátový oriešok 15 menších šampiňónov 1 hrnček strúhanky čierne mleté korenie 4 pl múky voda 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka 1. Batáty si ošúpeme a nakrájame

Pozrieť »
Raňajky

Banánové lievance

Ak chcete ušetriť čas a energiu, jednoduchší spôsob je lievance upiecť. Ak sa radi s jedlom hráte a preferujete klasické vyprážané lievance, smelo do toho. Čas prípravy30 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Dezert Spôsob Varenia / Prípravy Pečenie

Pozrieť »
Raňajky

Chleba v „nevajci“

23. augusta 2019 Čas prípravy15 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Mixér Smaženie Ingrediencie 1 konzerva cíceru (cícerovú vodu budeme tiež potrebovať) čierna soľ kurkuma mleté čierne korenie 4-6 krajcov chleba 1 pl hladkej múky

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Chilli-sin-carne

1 väčšia zelená paprika 1 paradajka 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 1 konzerva červenej fazule 1 konzerva cíceru 4 pl kečupu čili/omáčka Sriracha soľ mleté čierne korenie cukor pomarančová kôra voda 1/2 hrnčeka ryže/alebo inej obilniny (príloha) 1. Cibuľu a

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Quinoa šalát s mangom a fazuľkami

Šalát: 1/2 hrnčeka quinoi 1 a 3/4 hrnčeka vody 2 pl tekvicových/slnečnicových semienok olivový olej soľ 1 konzerva čiernej/červenej fazule 1/2 červenej cibule 1 mango 2 hrnčeky mladého špenátu 1 avokádo 4 pl čerstvého koriandru (voliteľné) Dresing: 1/3 hrnčeka olivového

Pozrieť »
Raňajky

Tofu-cuketová praženica

Čas prípravy15 min. Kuchyňa Slovenská Európska Typ jedla Raňajky Spôsob Varenia / Prípravy Praženie Ingrediencie 1,5 kocky bieleho tofu 1 malá cibuľa 2 strúčiky cesnaku 1/2 menšej  cukety 1,5 pl čerstvého tymiánu olivový olej čierna soľ korenie kurkuma Postup 1

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Šalát s pečeným cícerom a granátovým jablkom

Šalát 1/2 menšej brokolice 1 veľká mrkva 4 reďkovky 1/2 granátového jablka Pečený cícer: 1 konzerva cíceru 1 pl olivového oleja 2 pl citrónovej šťavy 2 pl sójovej/tamari omáčky 1 pl agáve sirupu  soľ Dresing: 3 pl olivového oleja 4

Pozrieť »
Hlavné jedlá

Granadír

100 g bezvaječných cestovín (ideálne fliačky) 3 zemiaky 1 menšia cibuľa mletá červená paprika soľ mleté čierne korenie olej kyslá uhorka (ako obloha) 1. Zemiaky ošúpeme, následne ich nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. 2. Do druhého

Pozrieť »